Amenajarea casei

#incalzire cu lemne #incalzire #romania

Incalzirea cu lemne va fi interzisa in Romania. De cand se va aplica noua masura

Incalzirea cu lemne va deveni o amintire pentru romani. Uniunea Europeana interzice incalzirea locuintelor cu lemne, iar Romania trebuie sa se supuna noilor reguli.

 

Ministrul Muncii a anuntat insa, marti, ca acest lucru se va face treptat, iar Guvernul va veni in spirjinul romanilor care in prezent inca isi incalzesc locuintele cu lemne.

Marius Budai, ministrul Muncii si Protectiei Sociale, a precizat ca, avand in vedere noile conditii care ar putea fi impuse de UE, dar si valul de scumpiri din prezent a adoptat doua legi importante, care vin in sprijinul populatiei. 

“Am aprobat doua legi extrem de importante in Parlament. Cu reducerea TVA-ului pentru lemnele de foc, pentru a compensa din valul acesta naprasnic de scumpiri.

Acest lucru nu se va intampla peste noapte si este o recomandare la nivel de UE. Nu este tintita asupra Romaniei. Si cu siguranta trebuie sa existe o perioada de tranzitie, pentru a se gasi si a se implementa solutii. Nu va fi un lucru impus Romaniei peste noapte.

Cu siguranta trebuie gasite solutii astfel incat si Trangaz si Romgaz sa investeasca (…) in retele de distributie de gaz, acolo unde nu exista”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budai, conform Antena3.

„Poluarea aerului are consecinte semnificative pentru sanatatea umana, 25.000 de decese premature inregistrandu-se in fiecare an din cauza particulelor in suspensie, Romania fiind deferita Curtii Europene de Justitie pentru depasirea nivelurilor de particule PM10.

Evaluarea Comisiei fata de PNIESC recomanda, pentru sectorul energetic, masuri care vizeaza eficienta energetica a sistemelor de incalzire centralizata, in special a retelelor acestora. Ponderea energiei din surse regenerabile in sectorul incalzire – racire, proiectata la 33% pentru 2030 nu este, conform evaluarii PNIESC, suficient de ambitioasa, cu atat mai mult cu cat, in prezent, sursa acestei ponderi ridicate o reprezinta incalzirea ineficienta, pe biomasa lemnoasa, in mediul rural.

Insuficientul sprijin acordat sistemelor alternative de incalzire – racire, precum pompele de caldura, in ciuda faptului ca se estimeaza o scadere a preturilor acestora cu pana la 25% in 2030, duce la situatia de stagnare a sectorului energie – racire”, se arata in PNRR-ul Romaniei.

„Aparent, Romania sta mai bine decat media europeana in ceea ce priveste folosirea surselor regenerabile pentru incalzire, dar acest lucru se datoreaza folosirii incalzirii pe lemne in mediul rural, ineficienta si generatoare de saracie energetica. Circa un sfert din populatia Romaniei se afla in saracie energetica, datorita in mare parte sistemelor de incalzire folosite”, mai reiese din document.

In prezent, in Romania, peste 3,5 milioane de gospodarii folosesc lemnele ca sursa de incalzire a incaperilor. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare