Amenajarea casei

#sfaturi practice #dezinfectare #cos de gunoi #igienizare #igienizare cos gunoi

Igienizarea cosului de gunoi: de ce este importanta si cum o faci corect

Igienizarea cosului de gunoi nu este o sarcina de menaj luata in considerare de foarte multe persoane, desi acest accesoriu din bucatarie este unul dintre cele mai murdare din casa. Chiar daca folosesti saci de gunoi de unica folosita, mirosurile neplacute si microbii se pot raspandi cu usurinta pe suprafata cosului, ca apoi sa se extinda si in alte zone ale incaperii.

Tinut departe de solutiile dezinfectante, cosul de gunoi se poate transforma cu usurinta intr-un focar de infectie. Igienizarea lui este foarte importanta pentru mentinerea curateniei in casa si a mirosurilor neplacute. Germenii si bacteriile care se dezvolta in cosul de gunoi se vor inmulti bucurosi, daca nu le starpesti expansiunea la timp!


De ce este importanta igienizarea cosului de gunoi

Cosul de gunoi (mai ales cel din bucatarie), gazduieste o serie de resturi alimentare si alte deseuri, care incep sa emane mirosuri neplacute. Atentie insa, nu doar aerul mai putin proaspat este problema, ci microorganismele care pot migra pe suprafata mobilierului, pe mainile tale sau in aer, crescand riscul imbolnavirilor.

Daca ai un animal de companie sau copii mici acasa, igienizarea cosului de gunoi este cu atat mai importanta. Ocupa-te de aceasta sarcina o data la 2 luni si vei elimina pericolul contaminarii mediului casnic cu germeni.


Cum se realizeaza corect igienizarea cosului de gunoi

In doar 15 minute, cosul tau de gunoi va fi din nou un mediu de depozitare curat, nicidecum o sursa de mirosuri respingatoare si microbi. Ai nevoie de:

  • un furtun
  • o lotiune dezinfectanta
  • prosoape de hartie
  • perie de curatat

Goleste cosul de gunoi si du-l intr-un spatiu deschis, unde sa il poti clati bine cu furtunul. In aceasta etapa, reusesti sa indepartezi bucatile mari de alimente si alte resturi. Tamponeaza-l cu cateva prosoape de bucatarie cand termini.

Daca nu ai posibilitatea de a-l curata intr-un spatiu exterior, o poti face in cada, urmand apoi sa o dezinfectezi si pe aceasta.

Aplica apoi un strat generos de dezinfectant, atat in interiorul, cat si la exteriorul cosului (inclusiv pe fudul acestuia, unde se aduna mizeria). Poti folosi:

  • pentru un cos putin murdar: un spray dezinfectant obisnuit
  • pentru un cos murdar: otet sau bicarbonat de sodiu diluate in apa
  • pentru un cos foarte murdar: un dezinfectant pe baza de clor

Foloseste peria pentru a indeparta in profunzime mizeria, apoi clateste bine cosul si sterge-l cu prosoapele de hartie. Repeta operatiunea dupa 60 de zile!

Sursa foto: simplehuman.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare