Amenajarea casei

#gresie nerectificata #gresie rectificata #amenajare casa #gresie

Gresie rectificata vs gresie nerectificata. Care este cea mai potrivita pentru amenajarea casei tale?

Fiecare casa este speciala daca avem oportunitatea de a ne pune amprenta pentru a deveni acasa. Amenajarea interioara moderna al locuintei a devenit in ultimii ani un proiect pus in practica de romanii atrasi de eleganta si confort. S-a renuntat tot mai des la pardoselile placate cu parchet in favoarea gresiei, datorita avantajelor numeroase, a duratei de exploatare mai mari si a intretinerii facile.

 

Placarea cu ceramica a unui spatiu sau a unei camere presupune o investitie financiara pentru un produs de calitate cu scopul de a obtine pereti drepti, pardoseli fara defecte, cu o durata de viata cat mai lunga. Deseori achizitia placilor ceramice (gresie sau faianta) este facuta de catre beneficiar bazata pe un pret economic, fara cunostinte in domeniu. Chiar daca mesterul ales pentru montaj este un adevarat profesionist este posibil ca rezultatul obtinut sa nu fie tocmai inspirat.

De ce sa fim atenti la preturile foarte mici? Placile de gresie si faianta de calitate superioara pot avea un pret pe masura care poate fi influentat de compozitia placilor, design, rezistenta la trafic, factorii atmosferici sau agentii chimici la care materialul este supus, uneori chiar provenienta. Un pret foarte mic presupune ori o promotie sau lichidarea unui stoc existent, ori o calitate slaba ce poate fi observata la montaj.

Din punct de vedere calitativ, pe piata din Romania, placile ceramice de faianta sau gresie sunt clasificate pe indici de calitate, calitatea A (1), calitatea MS (B sau 2 – o calitate comerciala), calitatea C (3) sau D (4). Pe ambalajele produselor provenite din Spania si Italia putem observa marcajul STD, ce indica faptul ca produsul respectiv se incadreaza in normele europene de calitate.

Exista mai multe tipuri de gresie care pot fi utilizate pentru amenajarea spatiului preferat, printre care regasim gresia portelanata, gresia glazurata sau smaltuita, gresia antiderapanta, gresia rectificata sau cea nerectificata. Prin termenul rectificat nu vom considera ca placa obtinuta necesita o corectie sau remediere, ci este doar un tratament de finisaj aplicat muchiilor.

In termeni de specialitate rectificarea este un procedeu de finisare a placilor ceramice care presupune taierea marginilor placilor produse. Aceasta taiere se realizeaza cu masini speciale prevazute cu disc diamantat. Rectificarea este o parte integranta a procesului de productie si se realizeaza dupa scoaterea placilor ceramice din cuptorul de coacere.

Prelucrarea prin taiere a marginilor placii asigura unghiuri drepte pentru muchii, cu scopul de a obtine calibre fixe si eliminarea conturului marginal al placii dupa coacere. Procedeul de rectificare este utilizat in special la gresia portelanata lucioasa. Din punct de vedere calitativ nu exista placi rectificate si nerectificate mai bune sau mai rele, insa placa rectificata este mai costisitoare si nu se monteaza fara un rost minim de 2 milimetri.

Cum se produce gresia rectificata? Procesul incepe dupa arderea si coacerea placilor ceramice. Placile sunt fabricate la o dimensiune putin mai mare, stiindu-se faptul ca, pentru acestea si cele de portelan, exista posibilitatea ca procesul de ardere sa insemne abateri finale de la forma de 1,5-3%. Placile obisnuite nerectificate au grade inexacte ale marimii, placile obtinute difera ca dimensiune, cu diferente de 1-2 milimetri. Pentru a minimiza aceasta diferenta, producatorii au gasit solutia perfecta, rectificarea, taierea la o dimensiune standard. 

Cand folosim gresie rectificata? Avem nevoie de o gresie rectificata sau este mai buna gresia normala?

Daca ne dorim un aspect cat mai perfect, atunci muchia placii de gresie rectificata, foarte precisa si uniforma, este alegerea ideala pentru orice proiect, mai ales daca ne dorim sa acoperim suprafete mari.

Cum se monteaza gresia rectificata? Parerile sunt impartite, insa specialistii ne recomanda ca placile sa fie manipulate cu grija, pentru a evita zgarierea, lovirea sau alte deteriorari. Suprafata de lucru pe care va fi montata gresia rectificata trebuie sa fie perfect plana, placile vor fi fixate doar dupa ce se va aplica un strat fin de adeziv pe verso, dar si pe podea, iar marginile placilor trebuie sa fie curate cand se va trece la montarea placii urmatoare.

Montajul drept al gresiei rectificate este un tip de montaj clasic si poate fi folosit in orice incapere. Este o alegere perfecta, mai ales pentru beneficiarii care vor sa obtina la final un design pretentios. Montajul drept al gresiei rectificate este mai usor de pus in practica. Acest tip de montaj este optiunea ideala pentru mesterii incepatori sau chiar pentru amatorii care vor sa-si puna singuri in valoare ideile de renovare. 

Un alt avantaj al acestui tip de montaj il reprezinta economia de material folosit in proiectul de amenajare, deoarece nu este nevoie de prea multe taieri, cantitatea de gresie rectificata fiind folosita foarte eficient. Practic, se porneste dintr-un colt cu placa asezata corect, pe orizontala si verticala si apoi se continua de-a lungul peretelui, pastrandu-se distanta dintre placi egala, cu ajutorul distantierelor. 

Este important ca la montaj sa se verifice planeitatea placilor ceramice asezate, dar sa se tina cont si de aplicarea corecta a materialului adeziv pentru a nu aparea goluri sub placi. Dupa uscarea adezivului, distantierele se vor indeparta si se va trece la aplicarea chitului de rostuire in culoarea preferata de beneficiar.

Montajul in diagonala al gresiei rectificate este un procedeu mai sofisticat, potrivit pentru un design indraznet, mai greu de pus in practica, necesitand un nivel de experienta mai ridicat si, de asemenea, sunt necesare trasarea diagonalelor pe suprafata de lucru, dar si scule suplimentare, cum ar fi masini performante de taiat gresia. Un alt dezavantaj este reprezentat de pierderile de material din cauza taierilor dese.

Montajul cu rosturi al gresiei rectificate este optional, o alegere a beneficiarilor care isi doresc ca rezultat un design clasic, prin intercalarea unor linii mai groase de chit de culori diferite, care sa formeze o imagine deosebita. Rosturile pot fi foarte subtiri in cazul gresiei rectificate. Totusi, rosturile permit dilatarea placilor ceramice, astfel ca alegerea este potrivita in zonele cu diferente de temperatura mari, cum ar fi terasele exterioare. 

Montajul fara rosturi al gresiei rectificate, desi nu este recomandat de producatori, datorita planeitatii perfecte a muchiilor placilor ceramice, poate crea o imagine neintrerupta a unui model prin folosirea unor rosturi foarte subtiri in acest caz. Acest tip de montaj are cerinte maxime cu privire la priceperea si talentul mesterilor, placarile fiind considerate deseori adevarate opere de arta.

Montajul gresiei rectificate fara rosturi in interior se aplica similar cu tipurile uzuale de placare. Totusi este necesara o atentie maxima la realizarea omogena a amestecului de adeziv, la aplicarea lui pe suprafete sau la curatarea exemplara a muchiilor. Metoda nu este utila la placarea suprafetelor ce folosesc sisteme de incalzire in pardoseala. Din cauza dilatarii gresiei ca urmare a caldurii generate de sistemele de incalzire, vor aparea crapaturi.

Aplicarea gresiei rectificate indiferent de metoda aleasa necesita un grad de experienta ridicat, astfel ca specialistii ne recomanda ca o astfel de lucrare sa nu fie facuta de amatori, mai ales de cei care sunt la prima lucrare. Planeitatea suportului este esentiala. Pentru suprafetele orizontale, sapele auto-nivelante pot rezolva problemele spatiului disponibil.

Materialul adeziv folosit la montaj trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Se recomanda folosirea unei site fine pentru a indeparta eventualele particule mai mari. Amestecul va fi realizat mult mai bine cu ajutorul unei bormasini dotate cu un cap special de amestecare. Taierile de material sunt inevitabile si ar fi ideal sa se potriveasca cu zonele care vor fi acoperite cu mobilier, pentru a nu fi vizibile la finalizarea montajului.

Placile ceramice nerectificate prezinta muchii usor rotunjite si sunt foarte des intalnite in proiectele cu un aspect vintage. Acest fapt nu influenteaza calitatea sau dimensiunea placilor utilizate, ci reprezinta doar un detaliu care tine strict de aspectul acestora. Gresia si faianta nerectificata prin instalarea cu rost mai mare de dilatare, asigura un avantaj de anti-alunecare pardoselii, iar pretul de achizitie al acestor placi este mai scazut decat in cazul celei rectificate.

Realizarea unui design deosebit cu ajutorul gresiei rectificate este posibila, dar vor fi necesare investitii mai mari, timp de lucru mai lung si necesitatea unei experiente indelungate in domeniu. Da, datorita tehnologiei folosite, gresia rectificata este mai scumpa decat cea normala. Totusi, rezultatul final va fi unul fabulos, iar lucrarea o sa fie cu siguranta admirata de toti cei care iti vor trece pragul casei. 

Sursa foto: lvgranito.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului