Amenajarea casei

#biblioteca #carte #amenajare

Greseli in organizarea cartilor din biblioteca

Amenajarea si organizarea unei biblioteci necesita timp. De obicei, rafturile pe care le stergi astazi de praf, pentru a aseza cartile, vor mai vedea lumina zilei mult timp dupa aceea. Tocmai pentru ca organizarea unei biblioteci este un lucru facut o data la multa vreme, este foarte important sa nu gresesti in modul in care amenajezi si structurezi.

Iata aspectele de care trebuie sa tii cont pentru a avea o biblioteca practica si atractiva:
 

1 Nu cumpara o biblioteca gata asamblata
 

Daca ai putine carti in casa, atunci un turn sau doua, cu rafturi , vor fi suficiente pentru a depozita volumele. Daca insa ai multe carti, atunci trebuie sa stii ca achizitionarea unei biblioteci din magazin poate fi cea mai proasta afacere. Aceste biblioteci nu sunt niciodata pe dimensiunea camerei tale si nici pe masura numarului de carti din casa.

O biblioteca facuta pe comanda poate sa transforme in spatiu util si cel mai mic si mai inalt colt al camerei. Pot fi create rafturi deasupra comodei, a fotoliului sau televizorului. Vei folosi la maxim spatiul din casa, avand rafturi suficient de adanci, in culoarea potrivita cu restul mobilierului. Cand apelezi la compania de mobila care executa biblioteci pe comanda, pe langa metrii patrati este bine sa calculezi si in functie de numarul si dimensiunea cartilor pe care le ai. Tine cont si de albume, care sunt intotdeauna mai mari si mai groase, precum si de foile pe care le vei camufla punandu-le in cataloage.
 

2 Nu cumpara o bliblioteca cu rafturi deschise
 

Daca ai multe carti, cea mai proasta varianta o reprezinta biblioteca fara placa in spate si fara usi. Cartile, precum aparatura electronica, atrag mult praf. Cand ai multe carti in casa, curatenia devine un chin, deoarece nu vei avea timp sa le scoti pe fiecare si sa le stergi, dar nici nu vei putea curata temeinic dand pur si simplu cu carpa peste ele. In acest caz, bibliotecile inchise, cu usi opace sau transparente, reprezinta solutia ideala.

Usile din sticla lasa sa se vada cartile, dar le tine la distanta de praf. In loc sa stergi si sa aspiri zeci de carti, vei sterge doar usile cu o carpa si o solutie de indepartare a prafului. Nu vei mai pierde timp si nici nu vei mai lua cate o carte sa o citesti si sa constati ca e imbacsita si neplacuta la atingere.
 

3 Nu aseza cartile in functie de culoare si dimensiune
 

Nu aseza cartile in biblioteca in functie de culoare si dimensiune, decat daca le cunosti foarte bine sau daca folosesti, in paralel, si o alta metoda de a pastra ordinea. De exemplu, poti amenaja o zona de carti rosii, una de carti crem, alta de carti albastre. Insa, fiecare dintre aceste zone este structurata, la randul ei, in functie de ordine alfabetica . Astfel vei gasi cartile mai usor. Daca insa le asezi pe rafturi pur si simplu in grupe de culori sau in functie de marime, cartile in sine vor fi extrem de amestecate, ca domenii de interes si mult mai greu de gasit.
 

4 Nu apela la sisteme complexe de notare
 

Uneori, din cauza unui numar foarte mare de carti, poti avea tendinta sa creezi fise de lectura, precum la biblioteca. Gandeste-te bine daca este ceea ce-ti doresti. Cu cat complici lucrurile, cu atat vei avea mai multa hartie, deoarece si fisele care tin cartile in ordine trebuie sa fie ordonate, la randul lor. Sistemele utilizate in biblioteci nu sunt neaparat aplicabile si acasa. Daca insa esti o persoana foarte ordonata, atunci ai mari sanse sa te descurci mai bine astfel.
 

5 Nu aseza cartile mari si grele pe rafturile de sus
 

Intr-o biblioteca, pe rafturile de jos se aseaza cele mai mari si mai grele carti, iar pe cele de sus se pun cartile mai mici si mai usoare. Este o modalitate practica de a stabiliza mobilierul si totodata o maniera de a pastra un aspect vizual armonios.
 

6 Nu pastra carti nefolosite
 

 

Ai facut de nenumarate ori ordine in carti si de fiecare data ai dat peste unele pe care nu le-ai citit niciodata sau pe care nu le-ai mai deschis de ani de zile. Si totusi, de fiecare data, ceva te-a oprit sa scapi de ele. Nu vrei nici sa le arunci, nici sa le vinzi, nici sa le donezi. Vrei sa le pastrezi, nici tu nu stii de ce. Astfel de carti reprezinta un balast, obiecte de care te atasezi dar care nu-ti folosesc niciodata in realitate si care iti ocupa spatiu si se prafuiesc.

Cand faci ordine in biblioteca, fii obiectiv, chiar daca ti se pare ca esti necrutator : sorteaza-le in doua categorii, cea de pastrat si cea de renuntat. Le poti vinde la un anticariat sau le poti dona. Altii poate chiar au nevoie sa citeasca “Mos Goriot” si ai face un bine cuiva. Mai poti apela la organizatii de caritate, la scoli si chiar la librarii. Daca nu te multumeste nicio solutie, de sarbatori vei avea in mod sigur cui sa dai cartile tale.

Nu uita nici de prieteni si cunostinte: poti face o lista cu cartile tale de donat si sa trimiti un email catre mai multe persoane care ar putea sa fie interesate sa primeasca dictionare, albume, manuale, romane, poezii etc. Iar in cazul in care vrei sa le vinzi, poti da oricand un anunt gratuit pe internet.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea