Amenajarea casei

#casa #sanatate #greseli

Greseli care dauneaza atat caselor noastre, cat si sanatatii

Potrivit studiilor, femeile petrec de trei ori mai mult timp facand treburi casnice decat barbatii. De parca ar fi o regula, ele gatesc, ii ingrijesc pe cei dragi si, desigur, fac curatenie. O casa ingrijita este intradevar placuta ochiului, dar doar pana cand aflam ca in procesul de curatare si ingrijire a casei noastre facem greseli care pot afecta atat obiectele din jurul nostru, cat si pe noi.

1. Matura vs. aspirator sau mop

Uneori este mai usor sa iei matura si sa aduni repede frimiturile si murdaria, decat sa folosesti aspiratorul sau chiar mopul. Problema este, insa, ca matura obisnuita nu aduna praful sau mizeria, ci doar le ridica in aer. Putem folosi matura atunci cand nu avem de adunat praf, dar altfel, este recomandat sa folosim aspiratorul pentru a fi siguri ca nu viciem aerul din casa si ca praful nu va ajunge in caile noastre respiratorii.

O alta optiune de incredere este spalarea podelei cu mopul. Asa adunam praful, murdaria si igienizam in aceleasi timp suprafetele.

2. Turnam uleiul ramas de la gatit in chiuveta sau in toaleta

Toata lumea stie ca toaleta nu trebuie folosita pentru a scapa de produse de igiena feminina, servetele umede sau alte obiecte mari. Putini stiu, insa, ca si alte lucruri pe care obisnuim sa le aruncam in WC sunt la fel de daunatoare pentru tevile de scurgere. Iar unul dintre ele este grasimea! Desi poate fi curatata usor de pe chiuveta cu apa fierbinte si detergent, odata ce grasimea a ajuns in partea mai rece a tevii, se va depune pe peretii acesteia. In timp, de ea se vor lipi si alte reziduuri, iar tevile se vor infunda si vor intoarce in casa tot felul de mirosuri neplacute. Pentru a nu fi nevoit sa folosesti chimicale sau sa chemi un instalator, evita sa mai arunci uleiul, grasimea, sosurile in chiuveta sau in toaleta. Foloseste servetele pentru a le absorbi si arunca-le in cosul de gunoi.

3. Nu pastram o umiditate corespunzatoare

Cei mai multi dintre noi ne preocupam ca umiditatea din casa sa nu fie prea ridicata pentru ca aceasta poate fi foarte daunatoare. Tapetul se umezeste si poate dezvolta mucegai, covoarele si parchetul la fel; acesta din urma poate chiar sa se umfle si sa crape daca umiditatea din casa este constant mai mare de 55%.

 Dar putina lume stie si ca lipsa umiditatii este de asemenea daunatoare si poate contribui la dezvoltarea de diferite boli, de la alergii si ochi uscati, pana la bronsita. Pentru a avea grija de sanatate, nu este necesar sa cumparati un umidificator. Fiti atenti la cum va simtiti in casa si umidificati aerul constant prin pulverizarea de apa prin casa cu ajutorul unui spray.

4. Spalam chiuvetele si toaleta fara manusi

Suntem obisnuiti sa folosim agenti chimici puternici (diversi detergenti dezinfectanti si antibacterieni) pentru a spala chiuvetele si toaletele. Dar putine gospodine se protejeaza cu manusi si masti cand folosesc aceste produse. Cand intra in contact cu pielea, substantele active din aceste produse pot cauza iritatii si chiar arsuri chimice. Inhalarea este de asemenea periculoasa: chiar producatorii recomanda folosirea produselor in spatii bine ventilate.

5. Plantam pomi mari prea aproape de casa

Este placut sa vezi trandafirii infloriti sau sa simti mirosul unui arbust aromatic de la fereastra. Totusi, expertii nu recomanda plantarea de copaci mari sau arbusti prea aproape de casa. Radacinile lor pot distruge fundatia casei, in timp ce udarea lor regulata poate strica fatada casei.

Trunchiul copacului trebuie sa se afle la cel putin 6 metri de peretii casei, iar tufisurile la cel putin trei metri. Problemele la fundatia casei pot duce chiar la prabusirea acesteia.

6. Tinem geamurile sau draperiile in permanenta deschise

Pe de o parte, oamenii ale caror ferestre sunt indreptate spre soare sunt norocosi pentru ca au parte de multa lumina in casa. Pe de alta parte, dorinta de a lasa razele soarelui in apartament ne poate juca feste.

Geamurile blocheaza aproape complet razele ultraviolete de tip B, dar le imprastie pe cele de tip A, care cauzeaza imbatranirea pielii si decolorarea tapiteriilor si a celorlalte textile din casa. De asemenea, a tine draperiile trase constant este periculos.

Potrivit oamenilor de stiinta, razele soarelui omoara unele bacterii si ne imbunatatesc starea de spirit, ceea ce nu este mai putin important.

Ideal este sa optam pentru perdele care sa permita luminii sa patrunda in incapere, dar sa fie suficient de dense pentru a bloca ultravioletele.

7. Spalam covorul prea des

Un covor curat este mandria oricarei gospodine. Este greu de imaginat cat timp si energie intra in indepartarea petelor si spalarea corespunzatoare a covorului. Problema este ca spalarea frecventa poate dauna tesaturii, in special celor din fibre artificiale ieftine.

Covorul poate incepe sa pastreze umezeala, lipiciul folosit la fabricarea lui poate ceda, iar culorile pot incepe sa se stearga. Astfel, din dorinta de a avea un covor perfect curat mereu, riscam sa il stricam de fapt. Pentru a-i prelungi durata de viata, nu il udati prea des si curatati suprafata corespunzator: aspirati covorul de cel mult doua ori pe saptamana si spalati-l cel mult o data pe an.

8. Tinem inchisa usa de la masina de spalat rufe

De cele mai multe ori, in baie, acolo unde este masina de spalat, nu avem prea mult spatiu asa ca tinem usa acesteia inchisa. Dar, atunci cand usa de la masina spalat este inchisa, apa din ea nu se evapora. Mai rau de atat, spatiile cu o umiditate crescuta sunt perfecte pentru dezvoltarea bacteriilor si a mucegaiului. De aceea, expertii recomanda sa tinem usa de la masina macar intredeschisa atunci cand nu o folosim.

9. Folosim apa oxigenata depozitata necorespunzator

Internetul abunda de retete in care apa oxigenata este folosita drept agent de curatare universal in casa, incepand cu aragazul si terminand cu peretii. Dar problema este ca apa oxigenata devine inutila daca nu este depozitata corespunzator: se poate descompune atunci cand este expusa la lumina. Cel mai simplu este sa cumparati produsul ambalat intr-o sticla opaca de plastic sau sa il depozitati intr-un loc racoros si intunecat, doar asa isi pastreaza proprietatile antiseptice.

10. Prea multe plante in dormitor

Dormitorul este cel mai confortabil loc din casa. Dar atunci cand il incarcam cu multe flori, decoratiuni si suveniruri in speranta ca aroma puternica si detaliile stralucitoare, riscam sa cadem in extrema cealalta. Este adevarat ca plantele imbunatatesc microclimatul din casa si creaza confort, dar nu atunci cand infloresc. Mirosul puternic al plantelor care infloresc si dioxidul de carbon pot da dureri de cap sau anxietate. Daca nu te deranjeaza mirosul florilor, este minunat, dar daca aroma lor iti afecteaza somnul, trebuie sa le muti in alta camera.

11. Umplem casa cu decoratiuni si suveniruri

Cu cat aduni mai multe obiecte in casa, cu atat vei avea mai mult de curatat. Toate acele statuete, bibelouri si decoratiuni sunt magneti de praf, iar praful din locuinta poate provoca reactii alergice.

Sursa foto: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului