Amenajarea casei

#locuinta #feng shui #ghidul culorilor #Ghidul culorilor feng shui

Ghidul culorilor feng shui pentru locuinta

Stravechea arta Feng Shui recunoaste efectul profund pe care culorile il au asupra starii noastre fizice si emotionale. Potrivit principiilor Feng Shui, culorile sunt conectate celor cinci elemente ale naturii: foc, pamant, metal, apa si lemn si joaca un rol important in echilibrarea spatiilor in care locuim.

Teoria celor cinci elemente este de baza in arta Feng Shui, dar si in medicina traditionala chineza. Aceste elemente se transpun in obiecte, forme, sezoane, corpuri si culori care se conecteaza cu ele si le fac mai puternice.

Mai jos vei gasi cele mai importante camere ale locuintei tale si cele mai potrivite culori pentru pereti, potrivit regulilor Feng Shui. Insa, atunci cand alegi culorile pentru locuinta ta nu trebuie sa te bazezi doar pe niste reguli impersonale. Decoreaza casa in asa fel incat sa te simti ca "acasa", confortabil si perfect relaxat.


Dormitor


Cele mai bune culori: tonurile pamantii, pastelurile proaspete, verdele crud, in general culori calme.

Cele mai proaste culori: culorile foarte deschise, stridente, precum rosu, purpuriu, roz, portocaliu. Culori inchise precum negru, maro, gri, albastru sau verde inchis.

De ce: Dormitoarele trebuie sa fie spatii calme care sa predispuna la odihna si relaxare. Culorile pamantului sunt cele mai potrivite pentru dormitoare, deoarece ne aduc mai aproape de natura. Culorile prea deschise sunt prea active pentru dormitoare, iar cele prea inchise sunt prea depresive.

Astfel, peretii dormitoarelor trebuie sa fie in culori calde, pastelate. Poti folosi culori mai inchise doar pentru accente.


Baie


Cele mai bune culori:
alb, pasteluri, crem, bej

Cele mai proaste culori: albastru inchis, negru, gri.

De ce: Baile contin deja foarte multe elemente marine, reprezentate atat de apa in sine, cat si de oglinzi. Mai mult albastru adauga mai multa apa, ceea ce produce un dezechilibru. Tonurile pamantului, aduc echilibru in acest spatiu.


Bucatarie:


Cele mai bune culori: Tonurile pamantului, culori deschise

Cele mai proaste culori: rosu, negru, albastru inchis, gri, maro inchis, verde inchis

De ce: Bucatariile trebuie sa fie spatii active, dar deja contin elementele apa si foc. Pentru a echilibra aceste elemente, este indicat sa vopsesti pereti in tonuri pamantii sau culori deschise.


Sufragerie


Cele mai bune culori: tonuri pamantii, verde, pasteluri

Cele mai proaste culori: rosu, negru, gri, albastru inchis, maro inchis

De ce: Sufrageriile trebuie sa fie incaperi calme si linistite, insa in acelasi timp sa predispuna la activitate, deoarece aici este spatiul in care familia se reuneste cel mai des. Culorile pamantii ofera echilibru, sunt linistitoare si calmeaza.

Insa, inainte de a alege culorile pentru pereti este indicat sa analizezi intreaga structura a casei, ce atmosfera vrei sa creezi si cum vrei sa te simti atunci cand ajungi acasa. Pentru un efect maxim, incearca sa vopsesti fiecare camera diferit, astfel incat sa patrunzi mai bine in astmosfera dorita, de calm si relaxare sau de activitate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea