Amenajarea casei

#fier #fier forjat #amenajarea casei

Fier forjat

Stiai ca fierul forjat reprezinta fierul brut batut la cald cu ciocanul si modelat de catre mesteri? Fierul forjat este reprezentativ pentru palatele medievale si castelele de odinioara insa, in ciuda trecerii anilor, a ramas un material apreciat, cu un farmec aparte. Iata cateva caracteristici si aspecte ale acestui material:

 

1 Istoric

 

In Evul Mediu, fierul era asociat cu planeta Marte, cu masculinitatea si cu rezistenta. Odata cu trecerea timpului, fierul isi gaseste tot mai multe intrebuintari in casa astfel ca, pe langa utilizarea sa in agricutura si vanatoare incepe sa fie folosit pentru decorarea locuintelor. Palatele si castelele vechi, spre exemplu, au diverse elemente realizate din acest material - porti ornamentale, felinare elegante, paturile matrimoniale , mesele si scaunele impozante, grilajele scarilor, diverse accesorii pentru mobilier.

Primele opere importante realizate din fier forjat au aparut in secolele XII-XIII, ca decoratii aplicate pe portile catedralelor spaniole si franceze. In secolul al XV-lea, fierul forjat a inceput sa fie folosit cu precadere in realizarea grilajelor, portilor, balcoanelor si felinarelor specifice stilului toscan.

Doua secole mai tarziu, arta Baroccului si Roccocoului s-a reflectat in realizarea motivelor decorative din fier forjat mai ales in Franta. In perioada neoclasicismului, arta fierului forjat decade dar reinvie in Franta la jumatatea secolului al XIX-lea, cu forme mai moderne.

2 Caracteristici

 

Forjarea este termenul pentru deformarea metalului folosind forte de compresiune si se realizeaza la rece sau la cald. Fierul este aproape intotdeauna forjat la caldura extrema pentru ca este greu de prelucrat prin calire, la rece.

Fierul  prelucrat prin forjare este mai rezistent decat cel obtinut prin turnare. Prin forjare la cald (temperaturi cuprinse intre 700o C si 900o C) sunt eliminate neomogenitatile chimice ale fierului iar porii sunt micsorati sau inchisi complet. Pe masura ce metalul este presat (lovit), grauntii se deformeaza si urmaresc forma piesei, astfel incat acestia isi pastreaza continuitatea in sectiune.

Prin forjare, fierul devine ductibil, astfel ca poate fi prelucrat in foi sau fire foarte subtiri si transformat in adevarate obiecte de arta.

 

3 Arta prelucrarii fierului forjat

 

In urma cu secole, mesterii fierari prelucrau fierul folosind focul, ciocanul si nicovala dar si forta bratelor. Cand metalul ajungea la o culoare rosie se considera ca este gata pentru a fi forjat. In zilele noastre mai exista foarte putine ateliere ce folosesc aceasta tehnica care cere timp si abilitati specifice.

Vergele de fier erau forjate la temperaturi foarte inalte astfel ca deveneau elastice ca ceara si puteau fi folosite pentru modelarea diverselor obiecte. Obiectele astfel obtinute erau inserate in porti, balustrade, scari, grilaje, garduri, lampi,  pentru decor.


4 Protejarea obiectelor din fier forjat

 

Rugina este dusmanul fierului forjat care trebuie tratat special pentru o rezistenta indelungata. Dupa prelucrare, obiectele din fier forjat sunt zincate la cald sau li se efectueaza tratamente de cataforeza pentru a li se acorda protectie asupra factorilor de mediu. Totodata, sunt vopsite cu o vopsea speciala, anticoroziva iar lucrarile pot fi finisate in patine antice.

Fierul absoarbe apa, fapt care poate sa-i dauneze. De aceea, este indicat ca obiectele din fier forjat sa fie sterse cu o carpa uscata daca intra in contact cu apa. Este bine sa stii ca exista lacuri si ceara protectoare speciale care se pot aplica periodic pentru o protectia sporita a suprafetelor din fier forjat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Gura de lup si buza de iepure la animalele de companie

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea:  Implantul dentar la caine

Experti Animalute

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Mirosul gurii la caini si pisici

Experti Animalute

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Tu stii cati dinti au pisica si cainele tau?

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului