Amenajarea casei

#termopan #ferestre #amenajarea casei

Ferestre termopan – ghid de cumparare

Fie ca le cumperi pentru aspectul estetic sau pentru a eficientiza consumul de caldura pe timp de iarna, ferestrele termopan sunt o investitie destul de costisitoare si pe termen lung. Daca te-ai hotarat sa-ti schimbi ferestrele cu unele de tip termopan este bine sa fii la curent cu ofertele existente pe piata si sa cunosti cateva caracteristici ale acestor produse. Iata un mini-ghid care sa te ajute sa faci alegerea potrivita:

1 Tipuri de geamuri


Cel mai des utilizat tip de geam este cel clar intrucat este ieftin si asigura o izolatie superioara geamurilor normale.

Daca vrei sa beneficiezi de o termoizolatie cu o calitate mai buna opteaza pentru geamuri de tip Low e. Acest tip de geam impiedica patrunderea radiatiilor de unda mare (caldura) prin joasa emisivitate astfel ca locuinta ta va fi protejata de caldura emisa de razele soarelui, pe timp de vara.

Daca vrei sa-ti protejezi camerele de privirile trecatorilor alege un geam reflexiv, mat sau ornamental. Geamul reflexiv este colorat in argintiu si are efect de oglinda la exterior pe timp de zi. In schimb, cel mat sau ornamental sporesc gradul de intimitate si pe timp de noapte.

Daca ai locuinta orientata spre soare poti opta pentru un geam fumuriu, care reflecta radiatiile ultraviolete si protejeaza mobila, parchetul si plantele din interiorul casei.


Citeste mai multe despre


2 Tamplaria folosita


Tamplaria din lemn stratificat ofera ferestrelor un aspect estetic superior fata de cea din PVC care se murdareste repede si se ingalbeneste, in timp. Insa avantajele ferestrelor din PVC sunt pretul redus si faptul ca asigura o izolatie superioara fata de ferestrele obisnuite.

Ferestrele din aluminiu sunt foarte usoare astfel ca au un efect minor asupra structurii de rezistenta a oricarei cladiri. Un alt avantaj al lor este rezistenta superioara si faptul ca nu-si modifica aspectul in timp.


Citeste mai mult despre:


3 Termopanul si factura la caldura


Pierderile de caldura printr-o fereastra tip termopan sunt cu mult reduse fata de o fereastra obisnuita, neetansa. Iarna acest fapt se refecta in costurile de la factura la caldura, care sunt mai reduse.

Insa este bine sa stii ca cele mai eficiente ferestre in ceea ce piveste transferurile de caldura sunt cele tip tripan . Spre deosebire de geamurile termopan obisnuite, unde se folosesc doua foi de sticla, in cazul tripan-ului sunt utilizate trei foi, despartite de doua baghete de aluminiu.

In plus, intre foliile geamurilor se introduce un gaz rar precum Argon-ul sau Kripton-ul ce ajuta la minimizarea pierderilor de caldura in sezonul de iarna. Astfel, tripan-ul ofera e o protectie termica superioara termopanului cu aproximativ 35%.


Citeste mai multe despre:

4 Probleme ale termopanelor


In conditiile unei etansari puternice asigurate de ferestrele tip termopan, problema condensului si implicit a mucegaiului este intalnita destul de des. De aceea, este foarte important ca in momentul in care te-ai hotarat sa montezi ferestre de tip termopan sa te ocupi de izolarea peretilor.

De asemenea, este bine sa stii ca exista ferestre termopan cu sisteme optionale de ventilatie ce constau in clapete sau grile care permit o aerisire controlata si constanta.


Citeste mai multe despre:


5 Pret


De regula, magazinele de profil afiseaza la vedere pretul de pornire pentru un metru patrat in cazul unei fereastre simple, fara nicio deschidere. Doar ca in momentul in care optezi pentru o fereastra mobila, cu una-doua deschideri, vei observa ca pretul final este pana la de doua ori mai mare mic fata de cel al unei ferestre fixe.

Diferenta de bani se explica prin faptul ca o fereastra mobila are, pe langa rama comuna, fixa, una mobila dar si diverse elemente de feronerie de tipul balamalelor sau zavoarelor.

Cele mai ieftine geamuri de tip termopan sunt cele din PVC, care costa circa 40 euro/mp. Un metru patrat de fereastra din aluminiu costa aproximativ 70 euro. Ferestrele termopan din lemn masiv stratificat sunt mai scumpe si pretul lor porneste de la circa 130 euro/mp pentru molid si ajunge la circa 200 euro/mp pentru stejar.


Citeste mai multe despre:


6 De unde cumpar?


Pe langa magazinele specializate care se intalnesc la tot pasul mai exista si varianta unei comenzi online . Astfel, unele firme ofera discount-uri de pana la 40% pentru comenzile facute online.

Atentie insa pentru ca va fi nevoie sa a comunici, printr-un formular online, dimensiunile exacte ale ferestrelor. Daca nu te pricepi prea bine la masurat este indicat sa apelezi la o persoana care are experienta. Odata taiate, ferestrele vor fi greu de modificat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea