Amenajarea casei

#amenajare casa #parchet #lemn

Esente vechi intr-o lume moderna

Senzatia de caldura, confotul, aspectul placut sunt primele lucruri care trebuie sa intampine pe oricine in momentul in care ajunge acasa dupa o zi extenuanta la servici.

 

Utilizat inca din cele mai vechi timpuri in amenajarile interioare datorita elegantei si rezistentei deosebite in timp, parchetul masiv este alegerea cea mai potrivita solutie. Daca ne intoarcem in timp si privim asupra aspectelor care au facut din acest tip de pardoseala unul extrem de popular si apreciat, la inceput parchetul masiv era defapt o podea realizata din panouri de lemn pentru ca oamenii sa se protejeze de frig si de gerul aspru.

Inca din secolele XII-XIII in Franta se utilizau astfel de podele din lemn de stejar si maslin, urmand ca in secolul XV tot in Franta aceste podele se realizau din doua straturi de lemn unul cu rol de suport iar celalalt cu rol estetic.

In epoca baroca parchetul a devenit un element care dadea eleganta amenajarilor interioare si incepand cu secolul al XIX – lea tipurile de parchet au inceput sa se diversifice si sa devina un element de design interior pe care sa il incorporeze oricine in locuintele lor.

Dar indiferent care ar fi tipul de parchet pentru care optati, parchetul masiv ramane cu siguranta simblul elegantei si confortului.

Realizat in proportie completa din cele mai frumoase esente de lemn natural, nu se poate compara cu nici unul dintre cele care exista la ora actuala pe piata. Se poate spune despre acest tip de parchet ca este unul secular, datorita rezistentei deosebite de care da dovada. Nu trebuie uitat faptul ca daca este sa se analizeze casele vechi podelele din lemn masiv prafuite inca mai rezista in ciuda faptului ca in jurul lor totul a inceput sa se naruie.

Intretinerea este, poate una dintre cele mai mari avantaje pe care le prezinta intrucat in momentul in care acest tip de parchet s-a deteriorat se poate rascheta apoi lacui si in acest fel i se reda stralucirea de alta data.

Elemente privind montajul parchetui masiv

Daca inainte parchetul masiv era montat cu ajutorul cuielor, in ziua de astazi montajul s-a mai modernizat fiind flotant sau lipit. Indiferent care ar fi alegerea in ceea ce priveste montajul, totusi este necesara atentia si cateva trucuri bine plasate pentru a realiza un montaj corect. In primul rand pentru ca specialistul sa isi optimizeze munca trebuie sa adune in jurul lui toate materialele si ustensilele necesare intr-un loc cat mai accesibil.

In momentul in care se alege parchetul masiv trebuie sa se tina cont si de cateva elemente precum rezistenta la trafic, durabilitatea, calitatea si rezistenta la zharieturi. Intotdeauna este recomandat sa se achizitioneze o cantitate mai mare de parchet pentru ca in timpul montajului exista riscul sa se deterioreze anumite placi sau dimensionarea nu a fost realizata corect.

Totusi, in momentul in care alegeti sa colaborati cu un anumit specialist trebuie sa va asigurati ca acesta are experienta necesara si cunostinte vaste in domeniu pentru ca in caz contrar se vor produce probleme iremediabile. Trebuie sa luati in coniderare faptul ca atunci cand realizati o asemenea investitie ati alocat resurse financiare si este un element de care va veti bucura pe termen lung, asadar iata cat de importanta este calitatea si experienta in montaj si nu numai.

Aspecte privind montajul si alte elemente

Inainte de a se monta parchetul masiv cu ajutorul unei nivele se verifica daca suprafata pe care urmeaza sa fie montata este dreapta. In caz contrar, cu timpul, va incepe sa se miste si sa isi scurteze durata de viata. La prima vedere toate acestea par sa nu fie chiar atat de importante dar trecerea timpului isi spune cuvantul si, in acest sens este mai bine ca masurile de siguranta sa se ia inca de timpuriu pentru a se evita problemele.

Etapele pregatitoare dar si restul elementelor ce tin de montajul parchetului masiv trebuie respectate pentru a se putea prelungi durata de viata dar si pentru a profita din plin de beneficiile oferite.

Numai dupa ce s-au parcurs toate etapele in mod corespunzator se poate vorbi despre executia corecta a montajului. Dar acest lucru este posibil numai in momentul in care se ocupa de acest lucru un specialist cu experienta in domeniu intrucat nu exista nici un tutorial, nici un articol si nici un manual care sa ofere solutia care se preteaza la locuinta pentru care se adreseaza. Un specialist in montajul parchetului va putea sa determine solutiile corespunzatoare.

Multiplele avantaje ale parchetului masiv

Eleganta, bun gust si desavarsire sunt doar cateva caracteristici pe care le ofera cu generozitate parchetul masiv. Pe langa acest lucru, datorita conductivitatii termice scazute contribuie la mentinerea constanta a temperaturii ambientale, astfel ca pardoselile din lemn sunt mai calduroase iarna si racoritoare vara.

Lemnul este un material utilizat inca din cele mai vechi timpuri, este un material elastic si rezistent in timp la uzura si la variatiile climaterice.

O data cu trecerea timpului nu isi va schimba aspectul si nici nu se va deteriora cu usurinta. In cazul producerii unei asemenea probleme se recomanda raschetarea si lacuirea pardoselii.

Amenajarile interioare cu astfel de pardoseli din lemn au reusit sa ofere un aspect desavarsit de-a lungul timpului reusind sa se adapteze cu usurinta la orice stil s-ar alege. Fiind un tip de pardoseala atat de versatila cu siguranta isi va gasi locul in locuitele oricui si va fi martorul multor povesti de familie si nu numai.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare