Amenajarea casei

#electrocasnice #masina de spalat #masina de spalat vase #cafetiera #mucegai

Electrocasnicele pot fi surse de infectii

Aparatele electrocasnice pot constitui adevarate pericole pentru sanatatea noastra. Si asta pentru ca in interiorul lor se ascund mucegaiuri periculoase, foarte rezistente. Oamenii de stiinta britanici avertizeaza, intr-un studiu publicat in revista Fungal Biology, editata de British Mycological Society, ca prin mediul cald si umed pe care il genereaza, unele aparate electrocasnice prezinta conditii ideale pentru proliferarea anumitor ciuperci toxice pentru utilizatori.
 

Care sunt aparatele periculoase


Masinile de spalat vase , cafetierele electrice si masinile de spalat rufe pot sa dezvolte in interiorul lor mucegaiuri si ciuperci.
Cercetatorii au analizat astfel de aparate electrocasnice ce apartineau mai multor familii din 101 orase diferite, de pe toate continentele, potrivit about.com.

Concluzia a fost ingrijoratoare: 62% dintre masinile de spalat vase adaposteau mucegaiuri pe garniturile din cauciuc. Dintre acestea, 56% contineau colonii de Exophiala dermatitidis si Exophalia phaeomuriformis, extrem de rezistente la caldura, substante chimice si aciditate, o combinatie care nu a fost niciodata observata intr-un procent atat de mare pana la acest studiu.

Cercetatorii avertizeaza ca nici chiar temperaturile ridicate de 60°C - 80°C si produsele chimice agresive utilizate - detergenti, saruri nu distrug anumite specii de ciuperci microscopice.
 

Ce efecte au asupra organismului


Mucegaiul negru (Exophiala dermatidis) se reproduce prin crearea de spori, care transporta produse chimice nocive, numiti micotoxine. Sporii sunt eliberati in aer astfel ca pot fi inhalati foarte usor. Mucegaiul negru poate duce la declansarea unor maladii pulmonare si a unor infectii grave.

Micotoxinele care vin in contact cu pielea pot provoca iritatii. Daca sunt inhalate, aceste toxine ajung in plamani si se infiltreaza in alveoli, ducand la alergii si stari febrile, infundarea nasului, mancarimi ale ochilor si stranut.
 

Cum diminuezi aparitia mucegaiului
 

Pentru a stopa formarea mucegaiului este bine sa aerisesti cat mai des electrocasnicele predispuse la asa ceva.
Spre exemmplu, evita sa lasi rufe ude in interiorul masinii de spalat si foloseste o carpa curata si uscata pentru a sterge cuva dupa fiecare ciclu de spalare .

De asemenea, atat in cazul masinii de spalat rufe cat si a celei de spalat vase, este indicat ca, o data la cateva saptamani sa le setezi sa functioneze fara nici o incarcatura si in compartimentul de detergent sa adaugi otet sau clor pentru dezinfectie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea