Amenajarea casei

#stil scandinav #amenajare dormitor #dormitor

Dormitor in stil scandinav: 4 idei inedite de amenajare

In tarile de origine, amenajarile in stil nordic sau scandinav au pornit de la o ratiune practica: lipsa luminii si a caldurii trebuie compensata in interior prin alegerea materialelor potrivite. Rezultatul a fost atat de spectaculos incat modelul castiga adepti in intreaga lume. Tara noastra nu face exceptie in primul rand datorita elementelor comune dintre rusticul romanesc si stilul scandinav, datorita unor zone de munte care se potrivesc climei nordice. Oriunde ai locui, daca esti cucerit de cele doua notiuni-cheie ale conceptului – lumina si ordine – iti poti amenaja dormitorul in stil scandinav. Iata cateva idei:

 

Ferestre generoase

Tarile nordice nu sunt atat de mult scaldate in lumina naturala pe cat suntem noi obisnuiti. Asadar, oamenii trebuie sa se adapteze la conditiile date pentru a beneficia de lumina si caldura naturala a soarelui. In cazul nostru, lumina soarelui este disponibila chiar si iarna cateva ore bune in fiecare zi. Asadar, ai toate motivele sa montezi ferestre inalte, generoase, care sa-ti aduca toate avantajele de mai sus. Pentru intimitate poti monta draperii sau sisteme de pereti-cortina.

Corpuri de iluminat

In aceeasi logica de mai sus, constructorii si mai ales designerii scandinavi au apelat la alternativa razelor soarelui: lumina artificiala. Stilul nordic inseamna mai mult decat corpul de iluminat central, chiar si in dormitor. Pe langa noptierele cu veioza poti instala un lampadar de citit langa fotoliu sau un sistem de iluminat pe tablia patului. Printre regulile de respectat se numara eficienta energetica, intensitatea reglabila si o lumina cat mai apropiata de cea naturala.

Mobilier

In amenajarea de tip scandinav, mobila pentru dormitor este elementul central. Lemnul este material preferat, insa tiparul nu exclude insertiile din metal sau capitonajul. Patul poate fi simplu, cu tablie, cu noptiere sau chiar baldachin. O idee excelenta din punct de vedere al aerisirii spatiului din dormitor este integrarea cutiilor de depozitare suplimentare. Pe langa dulapurile propriu-zise poti avea diverse cutii in fotolii, in lada de pat sau chiar in tablia confectionata special cu acest scop. Avand in vedere ca scopul amenajarii este odihna si relaxarea, din dormitorul scandinav trebuie sa lipseasca orice tip de ecran. Foloseste timpul dinainte de somn pentru o discutie cu persoana iubita sau rasfoieste o carte buna pe care o tii in permanenta pe noptiera.

Decoratiuni

Este clar ca albul reprezinta culoarea de baza a acestui tip de amenajare. Cu toate acestea, nu poti transforma casa ta intr-un palat de clestar. Dimpotriva, este chiar recomandata o pata de culoare in fiecare camera, iar dormitorul nu face exceptie. Totul este sa pastrezi principiul esential: putin si de buna calitate. Asadar, daca peretii si mobilierul sunt in tonuri neutre si calde, elementul protagonist al amenajarii poate fi un tablou in culori vii, un set de perdele si draperii colorate sau chiar un covor din lana vopsita. Materialele textile sunt la mare cautare in magazinele de profil. Pentru a nu se pierde in acest decor, o lenjerie de bumbac de cea mai buna calitate in ton uni poate fi pusa in valoare de o cuvertura colorata sau cu model. Pe pereti poti aseza un tablou cu fotografii ale familiei sau chiar un citat inspirational.

Amenajarile de tip scandinav pun in centru omul, care trebuie sa gaseasca in propria casa o oaza de liniste, relaxare si odihna. Materialele organice, culorile linistite si obiectele de decor minime dar de efect constituie mediul ideal in care sa-ti incepi si sa inchei fiecare zi. Pentru a avea parte de rasfatul de mai sus alege una din ideile de transformare a dormitorului tau dupa model nordic.

FOTO:  unsplash.com

 Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea