Amenajarea casei

#amenajare studio muzical #studio muzica

DIY: Sfaturi pentru amenajarea unui studio muzical la tine acasa

Esti un muzician in devenire, un autodidact in arta muzicala, sau pur si simplu iti place la nebunie sa canti in casa? Avansul tehnologic al ultimilor ani te poate ajuta sa aduci un studio muzical profesional chiar intr-una din camerele casei tale! Iar daca citesti acest articol, inseamna ca iti doresti sa inregistrezi muzica la tine acasa. In timp ce studiourile de inregistrari dispun de spatiu confortabil si echipamente ambitioase pentru a produce muzica de calitate, acestea pot fi o optiune costisitoare pentru un amator. Iata de ce amenajarea unui studio muzical la domiciliu este o idee de exceptie, ce poate fi realizata in stil DIY (do it yourself - fa-o singur). Citeste mai departe pentru a afla care sunt pasii necesari pentru a obtine un adevarat studio, la tine in casa.

1. Planifica!

  • Atunci cand alegi camera potrivita, planifica pentru un spatiu necesar mai mare decat crezi ca ai nevoie, pentru a putea gazdui confortabil echipamente noi, instrumente si poate viitori membri ai trupei;
  • Incearca, pe cat posibil, sa alegi zona cea mai linistita din casa sau apartament. Camerele de interior sunt de preferat camerelor cu mai mult de un perete la exterior, in ceea ce priveste zgomotul, mai ales daca locuiesti in apropierea unei strazi intens circulate sau a unei statii de autobuz;
  • Spatiul ideal va avea un tavan inalt si pereti/suprafete neregulate, desi acest lucru nu este neapărat obligatoriu. Desi nu ai cum sa inalti plafonul existent, poti crea suprafete neregulate prin aducerea unor piese de mobilier in camera;
  • Imparte camera in doua, cu o jumatate dedicata masterizarii sunetului si lasa restul incaperii pentru amplasarea instrumentelor si microfoanelor;
  • Tine boxele departe de colturile camerei. Acest lucru are legatura cu valurile de sunet. Daca amplasezi difuzoarele in colturile camerei, undele de sunet vor fi starnite cu usurinta, ceea ce va determina un sunt neplacut.

2. Asigura izolatia fonica

Sunetul are caracteristica puternica de a se “scurge” prin orice crapaturi sau spatii existente, oricat de mici. Acest lucru poate fi deranjant pentru vecinii tai si in detrimentul calitatii muzicii tale, ambele fiind probleme pe care doresti sa le eviti. Majoritatea comunitatilor au reguli clare legate de pastrarea linistii, iar daca iti deranjezi vecinii prea des, poti ajunge sa raspunzi in fata legii. Pentru a minimiza efectele neplacute ale unei incaperi necoraspunzator izolate fonic, trebuie sa te asiguri ca studioul tau lasa cat mai putin sunet sa scape prin pereti. Cea mai buna alternativa de a izola acustic camera in care iti exersezi calitatile muzicale este instalarea placilor de rigips fonic si de vata bazaltica acustica de-a lungul peretilor, care vor actiona ca o bariera intre studioul tau si lumea de afara. Astfel, indiferent de ora din zi sau noapte, vei putea sa inregistrezi in tihna, fara a-i inoportuna pe cei de langa tine.

3. Fa proba audio

Acum ca totul e gata, mai ai un singur pas de trecut - pune nou amenajatul studio

la incercare! Ai grija sa conectezi toate firele si sa pornesti toate sistemele, bea un galbenus de ou pentru o voce curata sau incalzeste-ti mainile pentru a putea utiliza instrumentele muzicale si fa prima proba audio. Nu trebuie sa iasa totul perfect din prima, asa ca nu dispera daca sunetul obtinut nu e tocmai la standardele tale. Regandeste amplasarea obictelor din camera, a sistemelor audio sau a microfonului si testeaza, testeaza, testeaza pana cand rezultatul te va multumi.

Gata! Asta este tot ce trebuie sa stii pentru a-ti putea amenaja propriul studio de inregistrari la tine acasa, asa ca nu mai astepta si invita muzica in viata ta!

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului