Amenajarea casei

#dezumidificator #umiditate #umiditate casa #mucegai casa

Dezumidificatorul de aer

Diferenta mare de temperatura dintre interior si exterior este de vina pentru umezeala crescuta din casa. Vestea proasta este ca, daca lasi umezeala "sa-si faca de cap", s-ar putea sa te confrunti cu mucegaiul. Solutia este simpla: cumpara un dezumidificator de aer.

Dezumidificatorul este dispozitivul care regleaza nivelul umiditatii din casa, absorbind vaporii de apa din aerul din casa. De exemplu, la o temperatura de 20 de grade Celsius, un metru cub de aer poate tine aproximativ 18 grame de apa. Aceasta ar reprezenta o stare de saturatie, cunoscuta ca fiind 100% umiditate.

Un grad ridicat de umiditate face o casa imposibil de locuit, mirosul incepe sa fie cel caracteristic de mucegai, iar sistemul uman respirator are de suferit deoarece aerul umed respirat constant este de vina pentru dezvoltarea unor afectiuni respiratorii si pulmonare, mai ales la copii si batrani.
 

Cum functioneaza dezumidificatorul?


Imagineaza-ti ca stai vara la soare, cu un pahar de apa minerala rece in fata. Cansd ridici paharul, vei observa ca este umed pe exterior. Acest lucru se intampla deoarece aerul pierde caldura si incepe sa-si piarda abilitatea de a retine umidtatea. Suprafata rece absoarbe si colecteaza apa din aerul cald, creand condensul. Dezumidificatorul face cam acelasi lucru.
 

Componentele dezumidificatorului


Principalele componente ale dezumidificatorului sunt:

1 Ventilatorul compresor - Compreseaza si imprastie un gaz rece ca freonul pentru a raci bobinele dezumidificatorului.

2 Incalzitorul - Acesta capteaza si colecteaza caldura pe care procesul de racire o genereaza

3 Bobinele ventilatorului compresor

4 Rezervorul - acesta se umple cu apa colectata de dezumidificator din aerul unei camere umede

Toate aceste componente luccreaza impreuna pentru a extrage umezeala din aer. Ventilatorul colecteaza aerul din zona apropiata si il trage in interiorul dezumidificatorului. cand aerul trece de ventilator, intra in contact cu bobinele ventilatorului compresor. Acestea folosesc procesul de condensare pentru a extrage umezeala din aer. Umezeala colectata ramane pe bobine si se scurge in rezervorul dezumidificatorului.
 

Sfatul pentru alegerea dezumidificatorului


1 Daca te-ai hotarat sa cumperi un dezumidificator, cauta unul care are mai multe trepte de reglare a umiditatii relative. Acesta trebuie sa aiba si un senzor.
2 Nu face economie cand cumperi acest aparat, deoarece el poate influenta starea de sanatate si comfortul tau si al intregii familii.
3 Nu te sfii sa ceri indicatii vanzatorului.
4 Dezumidificatorul se alege in functie de suprafata camerei in care-l vei plasa. Inainte sa pelci la cumparaturi, masoara suprafata podelei, dar si inaltimea peretilor pentru a avea toate indicille necesare achizitionarii unui astfel de aparat. De exemplu, la o camera de 42 mp, un dezumidificator va putea colecta intre 6 si 7 litri de apa pe zi.
5 Consumul electric al dezumidificatorului este asemanator cu cel al unui frigider , deci ia in calcul si acest aspect cand te hotarasti sa cumperi un dezumidificator.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului