Amenajarea casei

#casa #curatenie #eco #detergent

Detergent biodegradabil sau detergent bio?

Stiai ca exista o diferenta intre detergentii bio si cei biodegradabili? Un detergent bio este si biodegradabil insa un detergent biodegradabil nu este neaparat 100% bio. Acest lucru justifica si diferentele mari de pret dintre cele doua categorii de produse. Iata de ce:


1
Detergentul biodegradabil


Biodegradabilitatea reprezinta capacitatea detergentilor aflati in apele reziduale de a se descompune sub actiunea oxigenului si a microorganismelor.

Majoritatea detergentilor de pe piata sunt compusi din substante chimice rezistente la actiunea factorilor biologici. Astfel, in momentul in care acesti detergenti intra in contact cu apa si mediul inconjurator sunt foarte greu de eliminat si pot crea probleme serioase pentru mediul acvatic. Deversate pe sol, reziduurile rezultate din fabricarea detergentilorobisnuiti sunt antrenate de ploi, ajungand la adancimi foarte mari, chiar si dincolo de panza freatica.

Pentru cresterea performantelor detergentilor, in compozitia acestora se adauga nitriti si fosfati, care au ca efect reducerea duritatii apei. Ajunsi in mediul acvatic, acestia stimuleaza inmultirea algelor, ceea ce duce la scaderea continutului de oxigen in apa, facand imposibila viata faunei acvatice.

Mai mult de atat, cercetatorii au avertizat in mai multe randuri ca solurile agricole sunt tot mai infestate, pe langa pesticide, cu sulfat de alchilbenzen, substanta intalnita in detergentii anionici, cei mai bine vanduti la nivel mondial.

Aceste probleme ar putea fi eliminate total daca s-ar utiliza la scara larga numai detergenti biodegradabili. Detergentii biodegradabili contin ingrediente active care nu deterioreaza suprafetele, se dizolva usor si nu sunt toxice pentru mediul inconjurator.

O sticla de 1 l de detergent biodegradabil care poate fi folosit atat pentru rufe cat si pentru vesela, pardoseala si obiectele sanitare din baie, costa circa 40 RON.
O sticla de 2 l cu deteregent biodegradabil pentru rufe albe costa circa 50 RON.


2 Detergentul bio


Detergentul bio (biologic) contine enzime de curatare si ingrediente active naturale, extrase din plante. Aceste produse sunt „prietenoase” cu mediul inconjurator si nu contin nicio substanta toxica sau sintetica. Ingredientele se dizolva usor in apa si nu raman urme de reziduuri, astfel ca toti detergentii bio sunt si biodegradabili.

Printre ingredientele principale folosite la detergentii bio se numara citrice, aloe vera, nuca de cocos, extrase naturale din legume, soia, uleiuri esentiale de lavanda, musetel si eucalipt.

O sticla cu deteregent de rufe bio, suficienta pentru 27 de spalari, costa circa 60 RON.
Un balsam de rufe bio, cu aloe-vera si uleiuri esentiale costa aproximativ 20 RON.
O cutie cu detergent bio pentru masina de spalat vase ce poate fi folosita pentru 66 de spalari costa 35 RON.


Nucile de sapun


Unul dintre cei mai apreciati detergenti bio au ca ingredient principa „nuci de sapun”.

„Nuca de sapun” este fructul arborelui Sapindus Mukorossi care creste intr-o zona nepoluata aflata la poalele muntilor Himalaya. Acest fruct este folosit de localnicii din India si Nepal din cele mai stravechi timpuri atat pentru igiena personala cat si ca remediu natural pentru tratarea anumitor boli. Cu 1 kg de nuci de sapun pot fi spalate rufele unei familii de 4 persoane timp de 1 an de zile, pentru 3 spalari pe saptamana cu masina automata de 5 kg.

“Nuca de sapun” este folosita pentru prepararea diverselor tipuri de detergent, solutii de curatare si sampoane bio. Este un produs natural foarte apreciat intrucat are o putere mare de curatare, comparabila cu cea a detergentilor compusi din substante chimice.

Un saculet cu 1 kg de nuci de sapun costa aproximativ 50 RON, cantitatea fiind suficienta pentru aproximativ 300-400 de incarcaturi de masina la capacitatea medie de 5 kg.
O sticluta de detergent lichid pe baza de nuci de sapun, adaptat tuturor tipurilor de textile, inclusiv matase si lana, pentru aproximativ 37 de spalari, costa 40 RON.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea