Amenajarea casei

#electrocasnice #eficienta energetica #aparate de uz casnic

Descifreaza etichetele electrocasnicelor

Eticheta energetica ilustreaza, prin culori, sageti sau litere ale alfabetului, eficienta energetica a unui aparat electric de uz casnic. Schema de etichetare este bazata pe un „indice de eficienta energetica”, rezultat prin compararea consumului de energie al aparatului electric de uz casnic ce trebuie etichetat energetic, cu consumul mediu de energie al modelului European.



Ce este proiectul ATLETE


Proiectul ATLETE - Appliance Testing for Energy Label Evaluation a fost lansat de Consiliul European al Producatorilor de Echipamente Casnice - CECED impreuna cu Uniunea Europeana in anul 2009. Prin intermediul acestui proiect caruia s-a urmarit testarea electrocasnicelor in vederea evaluarii etichetelor energetice.

Au fost supuse testarilor 80 de frigidere, congelatoare si combine frigorifice, reprezentand 48 de marci si 40 de producatori proveniti din diferite tari ale Uniunii Europene. Testele au fost facute in patru laboratoare diferite si au fost luati in calcul mai multi parametri: volumul frigorific si de congelare , timpul de crestere a temperaturii sau autonomia aparatului, temperatura de racire si capacitatea de congelare.

Dintre acestia, 27 au semnat o conventie prin care isi asumau responsabilitatea ca, daca la masurarea produselor se observa deficiente in ceea ce priveste informatiile de pe etichetele energetic, se vor lua de urgenta toate masurile de corectie indicate.

Rezultatele finale au aratat ca 84% din electrocasnicele testate sunt etichetate corect, in timp ce 13% dintre aparate sunt atribuite unei clase energetice superioare si circa 3% sunt incadrate cu doua sau mai multe clase de consum superioare. Astfel de abateri au fost constatate si in ceea ce priveste volumul frigorific si de congelare, temperatura de racire sau puterea de congelare.


Indicele de eficienta energetica


Valoarea indicelui de eficienta energetica este desigur constanta, in timp ce eticheta, pentru fiecare aparat, poate arata indicele de eficienta energetica aferent celor sapte clase agreate. Clasa de eficienta energetica in care se incadreaza fiecare aparat electric de uz casnic este determinata de valoarea indicelui de eficienta energetica. Spre exemplu, pentru aparatele frigorifice indicele de eficienta energetica (I) corespunzator clasei de eficienta energetica este:

A++ * I < 30
A+ * 30 ≤ I < 42
A 42 ≤ I < 55
B 55 ≤ I < 75
C 75 ≤ I < 90
D 90 ≤ I < 100
E 100 ≤ I < 110
F 110 ≤ I < 125
G 125 ≤ I

Pentru a permite imbunatatirea eficientei, optimizarea, de-a lungul timpului aceasta valoare medie este constanta si a fost fixata la valoarea care delimiteaza clasele D si E.


Cum arata o eticheta energetica


Exista doua parti ale etichetei energetice: fondul etichetei si o banda cu date. Acestea vin de obicei separat si trebuie sa fie combinate, ca o singura entitate, cand eticheta este lipita pe aparat.

Etichetele energetice trebuie sa contina urmatoarele informatii: numele furnizorului sau marca , identificarea modelului, clasa de eficienta energetica, eco-eticheta (dupa caz), Consumul de energie si alte date specifice tipului de aparat.

Eticheta energetica trebuie sa fie insotita de o fisa si de un tabel standard cu informatii specifice fiecarui model de aparat. Fisa trebuie sa fie inclusa in toate brosurile produsului si trebuie livrata impreuna cu aparatul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului