Amenajarea casei

#bucatarie #amenajare bucatarie # bucatarie mica #mobila de bucatarie

De ce este dificil sa amenajezi o bucatarie mica

Stiai ca o bucatarie de mici dimensiuni te poate costa chiar si 1000 Roni? Amenajarea unei bucatarii mici reprezinta una dintre cele mai mari provocari. Cu cat este spatiul mai redus, cu atat vor exista mai multe probleme in ceea ce priveste aranjarea mobilei, aparaturii si instalatiilor. Acest lucru inseamna timp, energie si bani.

Iata in continuare motivele pentru care este dificil sa amenajezi o bucatarie mica si modul in care poti face fata problemelor:

1 Masuratori

Intr-o bucatarie mica trebuie exploatat intreg spatiul intr-un mod eficient si este necesar sa se tina cont de instalatiile de apa si de curent electric. Tocmai de aceea fiecare centimetru conteaza. Daca nu ai experienta in proiectarea mobilei, apeleaza la un specialist pentru masuratori si planuri. Numai in acest fel pot fi evitate greseli majore. Spatiul ingust, latimea mica, nisele din perete, toate inseamna calcule suplimentare si costuri mai mari.

2 Prizele din bucatarie

Un aspect esential pentru orice bucatarie il constituie prizele. Intr-o bucatarie cu un spatiu foarte redus, pozitionarea, tipul si numarul acestora au o importanta majora. Stabileste clar unde va fi aparatura care necesita alimentare de la reteaua de curent electric. In cazul unei bucatarii mici, variantele sunt extrem de reduse. Asigura-te ca ai suficiente prize cu impamantenire pentru a evita scurtcircuitele. Nu este o idee buna sa folosesti prelungitoare intr-un astfel de spatiu unde nivelul de umezeala este unul ridicat. Ocupa-te de prize cand renovezi bucataria si esti inca in santier.

3 Tevile

Tevile pun mari probleme atunci cand alegi mobila de bucatarie . La o prima vedere, pare simplu: alegi corpurile preferate (polite, dulapuri, sertare, scurgator de vase etc), le asezi in ordinea dorita si obtii ansamblul mobilei de bucatarie. In realitate, insa, lucrurile nu stau deloc asa. Trebuie sa ai permanent acces la apometre, tevile de apa si tevile de gaz. Fa corpurile in asa fel incat sa fie cat mai putine repartizate pe lungimea tevilor, ideal un singur corp.

In cazul tevilor exterioare, ele iti iau cam 2-3 cm din adancimea mobilei de bucatarie. Iata un caz concret: daca ai un corp cu doua usi si un sertar deasupra acestora, in partea de jos, unde sunt tevi, corpul trebuie sa fie mai putin adanc. In schimb, sertarul care se afla deasupra tevilor poate merge pana aproape de perete. O astfel de lucrare personalizata inseamna mai multi bani de platit deoarece intreg corpul are un spate inegal.

Tot tevile te pot obliga sa amplasezi chiuveta sau plita intr-un anumit loc, iar blatul va fi mai scurt.

4 Aerisirea hotei

Hota si aerisirea acesteia constituie adesea o problema intr-o bucatarie mica. Corpul care mascheaza burlanul de aerisire trebuie pozitionat in asa fel incat sa acopere gura de aerisire. Pentru a folosi insa acest corp si pentru depozitare, lungeste-l in sus sau in jos. Astfel, pe langa burlan, vei avea ceva spatiu si pentru alte lucruri.

5 Exploatatea spatiului pe verticala

Nu trebuie sa ai retineri in exploatarea spatiului pe verticala. Poti comanda rafturi suspendate care, desi pozitionate la inaltimea standard, imediat deasupra braului de faianta, pot fi mai inalte, mergand pana aproape de tavan. Rafturile superioare pot fi folosite pentru obiecte pe care nu le folosesti decat ocazional, precum seturile de vase pentru ocazii speciale. Foloseste un taburet cu doua trepte (tip scarita). Un astfel de produs costa in jur de 50 lei.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea