Amenajarea casei

#boli #curatenie #acarieni #mucegai #gandaci #muste

Curatenia din casa tine bolile la distanta

Stiai un covor poate contine pana la 200.000 de microbi pe centrimetru patrat? Dar ca un burete sau o laveta de vase pot avea pana la 70.000 de bacterii pe centimetru patrat? Germenii si parazitii din casa se afla in praful de pe mobilier, pe podea, in aparatele de aer conditionat sau in bai si bucatarii . Este foarte important sa faci curatenia periodic in locuinta si sa dezinfectezi obiectele.



Boli dobandite in casa


Potrivit unor studii realizate la Clinica Mayo din SUA si la Universitatea Kingston, Anglia, cele mai frecvente boli dobandite si intretinute in locuinta sunt cele respiratorii ca astmul, toxiinfectiile alimentare dar si infectii de alta natura.

Cercetatorii afirma ca cele mai periculoase zone din casa sunt baile si bucatariile, aici persistand bacterii si fungi in concentratii periculoase.

Temperaturile ridicate si umiditatea moderata din bucatarie creeaza un mediu propice pentru multiplicarea bacteriilor. Pe de alta parte, specialistii afirma ca in baie se concentreaza circa 25 % din microorganismele din casa.


Acarienii si mucegaiul provoaca viroze si alergii


Este foarte bine sa incercam sa indepartam cat mai des praful din casa si sa acordam o atentie deosebita celui adunat in saltele, perne, asternuturi de pat sau mobila cu tapiserii.

Specialistii afirma ca praful din aceste zone creste riscul de aparitie a infectiilor respiratorii sau de agravare a bolilor alergice.
Praful si igrasia din dormitor duc la un risc major de astm mai ales daca ai predispozitie alergica.

De asemenea, este bine sa stii ca expunerea la acarieni poate duce si la aparitia unor boli de piele precum rozaceea iar mucegaiurile pot provoca sinuzita fungica.

Mai mult de atat, un studiu recent a concluzionat prezenta acarienilor in casa creste riscul de aparitie a depresiei si anxietatii si ca sporii de mucegai elibereaza toxine ce afecteaza sistemul nervos.


Mustele si gandacii pot aduce boli


Acorda atentie si eliminarii musafirilor nepoftiti din casa ca mustele sau gandacii de bucatarie. Aceste insecte pot raspandi germeni periculosi ce pot provoca toxiinfectii alimentare, diaree, febra tifoida si paratifoida, dizenteriei sau hepatita. Astfel, este foarte important sa iei masuri de igiena pentru a impiedica inmultirea lor.

Animalutele de companie raspandesc microbi

Posesorii de animalute de companie trebuie sa acorde o atentie sporita dezinfectiei periodice a locuintei. Si acest lucru pentru ca animalutele de companie pot transmite o multime de microbi periculosi prin saliva, blanita sau materiile fecale.
Ai grija sa deparazitezi, sa vaccinezi si sa verifici periodic starea de sanatate a animalutului. De asemnea, este recomandat sa speli sau sa igienizezi regulat obiectele sale ca paturica, cosul in care doarme, cusca de transport sau litiera unde-si face nevoile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare