Amenajarea casei

#curatenie casa #casa # curatenie toamna

Curatenia de toamna in casa

Curatenia temeinica in casa trebuie realizata de cel putin doua ori pe an, in perioada sarbatorilor de iarna, dar si primavara. Insa daca iti doresti ca locuinta ta sa straluceasca de curatenie dupa o vara agitata, poti oricand sa demarezi o igienizare de amploare si la sosirea toamnei.


1. Curatarea covoarelor


Specialistii sustin ca ar trebui sa igienizezi covoarele din casa la o curatatorie profesionala la fiecare 6-18 luni. Daca nu cumva te-ai ocupat de curatarea covoarelor pe durata primaverii, toamna ar putea reprezenta perioada ideala. In acest fel, te asiguri ca debifezi o sarcina de pe lista de task-uri din perioada sarbatorilor de iarna si, implicit, ca eviti stresul suplimentar specific perioadei in cauza.

Daca te-ai hotarat sa iti duci covoarele la curatatorie, ideal ar fi sa optezi si pentru serviciile de aspirare profesionala: in acest fel, vei indeparta praful si impuritatile acumulate pe care aspiratorul tau, insuficient de puternic, nu le poate colecta.


2. Curatarea corpurilor de iluminat


Corpurile de iluminat sunt adesea ignorate la curatenia casei. O igienizare de proportii, insa, nu are voie sa le rateze! Perioada toamnei, cu zilele sale inca placute, reprezinta perioada perfecta pentru curatarea lor: pe langa faptul ca poti tine ferestrele deschise atat cat iti doresti (pentru a asigura o buna ventilatie a incaperilor si uscarea rapida), corpurile de iluminat pretentioase (candelabrele, abajururile din material textil etc.) nu vor avea timp sa se murdareasca pana la sosirea sarbatorilor de iarna.

Pe langa igienizarea candelabrelor si spalarea abajururilor din material textil, se impune sa stergi de praf fiecare bec in parte, dar si abajururile din plastic etc. In cazul in care constati ca acestea din urma au acumulat cantitati impresionante de murdarie, este posibil sa fie nevoie sa le speli cu apa si detergent.


3. Curatarea draperiilor


Curatenia de toamna ar trebui sa includa si spalarea draperiilor - atata vreme cat materialul din care sunt confectionate permite igienizarea manuala sau la masina de spalat. Draperiile sensibile sau care nu se preteaza igienizarii cu apa ar trebui duse la o curatatorie profesionala. Igienizarea draperiilor este recomandata dupa o primavara si o vara in care materialul a acumulat cantitati mari de praf si de alte impuritati.


4. Curatarea spatiului de sub mobila


Piesele mari de mobilier ar trebui mutate cel putin o data pe an pentru a aspira praful acumulat dedesubtul lor. Poti indeplini aceasta sarcina relativ anevoioasa in timpul curateniei de toamna, cand ti-ai propus sa igienizezi si covoarele (in special daca o parte din suprafata lor se afla sub mobila).


5. Alte activitati la curatenia de toamna


In cele din urma, de pe lista ta nu ar trebui sa lipseasca urmatoarele activitati:

  • Spala ferestrele casei, atat la interior, cat si la exterior.
  • Aspira si igienizeaza mobilierul tapitat (canapeaua, fotoliile, scaunele etc.). Daca ai tapiterii detasabile, igienizeaza-le la o curatatorie profesionala.
  • Aduna si arunca ori doneaza toate obiectele nefolositoare din fiecare camera a casei (bucatarie, sufragerie, baie, dormitor, debara, camara). In acest fel vei face loc pentru proviziile de toamna, noua garderoba etc. si vei crea, totodata, o locuinta mult mai confortabila si aerisita.

Foto: bizbrag.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea