Amenajarea casei

#lustra dormitor #corpuri de iluminat #lustra # lustre #consum energie electrica

Cumpararea unei lustre: 3 reguli

Alegerea corpurilor de iluminat pe care le folosesti in interiorul casei se bazeaza adesea pe aspectul acestora si pretul la care sunt disponibile. Te-ai intrebat, insa, ce alte detalii ar trebui sa ai in vedere pentru a lua decizia corecta, menita sa te fereasca de probleme? Descopera 3 reguli de care sa tii cand la achizitionarea unei lustre !

1 Consumul de energie electrica

Lansand la o parte aspectul si pretul pe care isi dispus sa il achiti pentru o lustra deosebita, este esential sa ai in vedere si consumul de energie electrica pe care aceasta il presupune. Mai precis, este important sa afli ce tipuri de bec sunt necesare pentru ca tu sa obtii cantitatea de lumina pe care contezi, in functie de incaperea careia ii este destinata lustra.

In functie de model, dar si de preferinte, poti opta pentru becuri clasice (incandescente), fluorescente si leduri. Becurile clasice, folosite generatii la rand, au pierdut teren in ultimii ani, din cauza consumului ridicat de energie electrica. De altfel, trebuie precizat ca doar circa 3% din energia de care beneficiaza un bec incandescent se transforma in lumina.

Becurile fluorescente - economice si ecologice - sunt o varianta din ce in ce mai populara datorita, in majoritatea cazurilor, consumului redus de energie electrica. Acestea prezinta si avantajul unei rezistente mult mai mari, comparativ cu becurile incandescente, cuprinse intre 8000 si 10.000 ore (conform precizarilor oferite de producatori).

Cu toate acestea, becurile fluorescente imprastie o lumina rece, care nu poate fi reglata si, in plus, prezinta dezavantajul (periculos!) al vaporilor de mercur care se afla in interiorul lor (de aceea, presupun si o depozitare si reciclare speciala).

Nu in ultimul rand, o lustra poate functiona si cu becuri LED , cel mai noi tip, mai economice si ecologice chiar si decat becurile fluorescente. De ce te-ai opri asupra becurilor LED? Pentru ca rezista pana la 50.000 ore, consuma putina energie electrica, sunt disponibile intr-o paleta larga de culori, au lumina de intensitate variabila si nu contin mercur. Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca un bec LED este foarte scump, in comparatie cu celelalte tipuri disponibile: pentru o singura bucata, vei ajunge sa achiti peste 100 lei.

2 Asocierea cu un intrerupator reglabil

Intensitatea luminii pe care o va imprastia lustra aleasa ar trebui sa poata fi reglata - in acest fel, iti vei proteja vederea, dar vei si putea ajusta cantitatea de lumina de care iti doresti sa beneficiezi in fiecare camera in parte. In acest sens, ideal este un intrerupator reglabil. Acest dispozitiv contribuie si la economisirea de energie electrica si la prelungierea duratei de viata a becului.

3 Calitatea lustrei

In general, pretul ar trebui sa fie un indicator corect al calitatii unei lustre. Printre altele, alegerea unei lustre de calitate te va proteja de accidente nefericite, cum ar fi scurtcircuitele. De aceea, este important sa te asiguri ca lustra achizitionata a fost fabricata respectand normele de siguranta si calitate impuse de UE.

Sursa foto: momoge.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea