Amenajarea casei

#casa #cumparare casa #cumparare locuinta # achizitionare casa

Cumpararea unei locuinte in perioada crizei

In vremuri de criza, cand vanzarile de locuinte scad dramatic, este momentul oportun sa achizitionezi o garsoniera, un apartament ori o casa. Pentru ca investitia sa se dovedeasca una de succes, iata ce ar trebui sa ai in vedere la cumpararea unei locuinte in perioada crizei.

1. Analizeaza cu atentie oferta imobiliara

Atunci cand pornesti la vanatoare de locuinte pe timp de criza, nu ar trebui sa te lasi pacalit de eventualele preturi tentante ale celor peste care dai. Inainte de toate, se impune sa analizezi cu atentie oferta imobiliara disponibila la un moment dat, sa faci comparatii intre ofertele de acelasi tip, dar la preturi diferite, si sa alegi, in cele din urma, si bazandu-te pe criterii precum zona in care se situeaza locuinta.

2. Alege o agentie imobiliara de incredere

Odata ce ai analizat minutios piata si ti-ai facut o idee despre ce anume iti poti permite, este momentul sa contactezi o agentie imobiliara. In vremuri de criza, agentiile imobiliare duc lipsa de clienti, astfel ca, daca alegi una serioasa si de incredere, ai toate sansele sa te bucuri de o atentie sporita din partea sa. In acest fel, iti maresti sansa de a gasi o locuinta care sa iti respecte criteriile privind calitatea si pretul.

3. Indrazneste sa negociezi

Chiar daca nu iti sta in fire, pe timp de criza este momentul ideal sa negociezi pretul unei locuinte. Un vanzator presat de timp, constrans de ratele la banca sau aflat intr-o alta situatie disperata, care necesita o suma mare de bani urgent, va fi mult mai dispus sa reduca pretul locuintei decat un vanzator obisnuit.

4. Atentie la detaliile invizibile

Analiza unei potentiale locuinte trebuie sa depaseasca intotdeauna ceea ce se vede cu ochiul liber. Astfel, chiar daca te-ai oprit asupra unei garsoniere, unui apartament ori a unei case aratoase, este important sa fii la curent cu cateva detalii esentiale.

In cazul garsonierei ori al apartamentului, daca este vorba despre o locuinta veche, asigura-te, totusi, ca aceasta se afla intr-un bloc construit dupa 1980 - retine ca anul de constructie este impus de anumite banci comerciale la acordarea creditului.

De asemenea, verifica starea tevilor, caloriferelor etc. din interiorul locuintei, astfel incat sa nu ai parte de costuri majore nedorite, impuse de eventualele reparatii, dupa cumparare. Tot acum este esential sa te asiguri ca vanzatorul nu iti ofera locuinta cu datorii la intretinere, utilitati, Internet etc.

5. Prefera o locuinta finalizata in locul uneia in constructie

Pe timp de criza, dezvoltatorii pot intampina probleme financiare inainte de a finaliza constructia unui bloc de apartamente ori a unei case, astfel ca, desi ai putea fi tentat sa achizitionezi o locuinta noua de acest fel, este mai prudent sa nu o faci. In ultima instanta, prefera o casa la rosu in detrimentul uneia care se afla doar in stadiul de proiectare.

6. Atentie la cheltuielile neprevazute

Cumpararea unei locuinte presupune un buget mai mare decat cel alocat achizitionarii propriu-zise a garsonierei, apartamentului ori casei. Calculeaza, asadar, cu atentie si taxele si impozitele pe care le datorezi statului, comisionul notarului etc. Astfel, iti vei putea ajusta valoarea creditului (daca este cazul) in consecinta.

Foto: webuynyhomez.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului