Amenajarea casei

#aplicare lavabil #vopsea lavabila

Cum se aplica vopseaua lavabila: 4 tehnici

Ai curatat peretii, ai reparat fisurile, ai razuit portiunile nisipoase, ai desprafuit cu constiinciozitate si ai aplicat un strat de amorsa. Acum esti gata sa vopsesti cu lavabila, dar nu stii ce optiuni ai. Sa utilizezi pensula sau mai bine sa pulverizezi vopseaua? Mai mult decat atat, daca vrei sa creezi un perete accent cu modele si texturi interesante, care sunt optiunile tale?

Ei bine, in acest articol iti prezentam cele mai populare tehnici de aplicare a vopselei lavabile, astfel incat sa poti lua cea mai buna decizie pentru proiectul tau.

Aplicare cu pensula

Pensulele sunt ideale pentru finisarea zonelor din jurul ramelor prizelor electrice sau comutatoarelor. Cu pensule in unghi poti aplica eficient vopsea in colturi, iar cele fara maner sunt utilizate cu succes la aplicarea vopselei decorative, pentru realizarea unor modele atragatoare.

Cu toate acestea, trebuie sa eviti utilizarea pensulei sau a bidinelei pentru zugravirea suprafetelor mari de perete, deoarece acest proces consuma mult timp si implica un efort considerabil din partea ta.  In plus, acest mod de aplicare poate lasa urme in stratul de vopsea, iar pensulele de calitate inferioara isi pot pierde firele, deteriorand aspectul finisajului.

Aplicare cu rola

Cu rola sau trafaletul poti acoperi suprafete de dimensiuni mari, precum peretii incaperilor. 

Inainte de a incepe, imbiba rola in vopsea si indeparteaza excesul, astfel incat sa nu ajunga prea mult produs pe suprafata de lucru. Aplica vopseaua uniform, prin miscari constante, verticale, in forma de litere "W" sau "M", pe suprafete de cate 1m². Dupa ce acoperi o portiune, uniformizeaza stratul trecand orizontal cu rola peste suprafata vopsita.

La final, dupa ce ai acoperit tot peretele, poti aplica un nou strat, de jos in sus, cu rola montata pe un prelungitor. Asfel vei putea avea o imagine de ansamblu a peretelui vopsit, pentru a interveni cu usurinta in cazul zonelor neuniforme.

Aplicare prin pulverizare

Un pistol de vopsit cu aer comprimat te ajuta sa zugravesti peretii camerei intr-un timp scurt. Stratul de vopsea aplicat va avea un aspect uniform, daca pulverizezi cu miscari regulate, de la o distanta constanta fata de suprafata (aproximativ 20-30 cm).

Acopera cu folie de protectie podeaua si orice obiect ramas in camera, inainte de a incepe pulverizarea vopselei. Incaperea trebuie bine aerisita, pentru a evita acumularea de vapori nocivi, iar pistolul va trebui curatat imediat dupa utilizare. Pentru a evita liniile de demarcatie si pentru a acoperi intreaga suprafata in mod uniform, asigura-te ca pulverizezi cu miscari regulate si suprapui usor trecerile.

Atunci cand vopsesti cu un pistol cu aer comprimat, echipamentul de protectie este esential: masca de praf, ochelari de protectie si manusi, pantaloni si bluza cu maneca lunga pentru a-ti proteja pielea si ochii de vopseaua pulverizata.

Aplicare decorativa

Poti crea efecte vizuale deosebite atat cu vopsea decorativa, cat si cu vopsea lavabila de interior colorata sau alba, utilizand urmatoarele unelte: 

  • pensule fara maner;
  • bureti speciali sau casnici;
  • perie;
  • gletiera;
  • sabloane;
  • banda de mascare;
  • carpa.

Pentru a obtine modele inedite prin aplicarea unor vopsele decorative, cu contraste de lumina sau texturi sablate, iti recomandam sa utilizezi pensule fara maner sau bureti speciali, in forma de semiluna, in functie de preferinte si de modelul selectat. Vopseaua decorativa se poate aplica incrucisat, vertical, orizontal sau concentric, ori prin tamponare. 

De exemplu, pentru a realiza modelul de piatra sparta cu un sistem decorativ precum Passiflora Antique Décor, trebuie sa intinzi mai intai tencuiala cu gletiera, apoi sa imprimi modelul de piatra sparta utilizand o perie. Dupa uscare si netezire vei aplica vopseaua cu efect metalic cu ajutorul unei pensule de precizie, urmand sa o intinzi mai bine pe suprafata cu un burete casnic. 

O alta metoda de a crea efecte decorative este prin intermediul unui burete casnic sau unei carpe. Aplica vopseaua lavabila cu buretele, prin tamponare, pentru a crea efecte de textura. Poti combina mai multe culori de vopsea si mai multe dimensiuni de burete, pentru a adauga profunzime finisajului. De asemenea, aplicand cu o carpa rulata strans vopseaua pe perete, poti obtine un aspect marmorat pe suprafata respectiva. 

Cu sabloane poti crea modele precise pe perete, iar benzile de mascare pot delimita zonele care trebuie vopsite in culori diferite.

Inspira-te din tehnicile de aplicare a vopselei lavabile prezentate in acest articol, alege-o pe cea potrivita si creeaza un finisaj impecabil pentru suprafata dorita. 

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare