Amenajarea casei

#lemn #mobila #pete #bicarbonat #curatenie

Cum scoti petele de apa de pe lemn

Mobila din este in general usor de intretinut. Trebuie insa sa tinem cont de anumite reguli de igiena si sa fim atenti sa nu o patam cu . Acest lucru va duce la decolorarea lacului si la deteriorarea aspectului. De obicei ferim lemnul de apa prin folosirea servetelelor si a farfuriilor, insa nu putem preveni intotdeauna accidentele.


Se intampla uneori ca atunci cand inviti pe cineva la tine sau cand oganizezi o petrecere cu mai multi invitati, unii dintre oaspetii tai sa uite sa puna paharul sau farfuria pe suportul lor. Cand acest lucru se intampla, lemnul capata o culoare alba. Aceasta este o pata de apa. Multi dintre noi cred ca asta inseamna sfarsitul piesei de mobilier. Nu este insa asa. Exista cateva solutii pentru a indeparta petele de apa de pe mobilierul din lemn. De cele mai multe ori aceste pete se pot indeparta foarte usor daca se actioneaza rapid.

Indepartarea petelor de apa de pe lemn poate fi un procedeu destul de simplu, chiar si in cazul urmelor vechi de cativa ani. Nu trebuie insa sa te panichezi. Daca o solutie de indepartare a petelor nu reuseste, incearca alta. Noi iti prezentam mai jos cateva solutii de indepartare a acestor pete:

1 Daca pata de apa de pe lemn este proaspata, sterge-o cat de repede poti cu o carpa uscata si curata. Dupa ce ai sters apa, acopera locul cu un prosop uscat din hartie, peste care asezi o greutate, de preferat o carte mai groasa. Tine aceasta greutate timp de minim trei ore.


2 Tot in cazul in care pata de apa de pe lemn este proasptata, sterge usor cu o carpa curata. Nu trebuie sa stergi cu prea multa presiune, altfel risti ca apa sa se imbibe si mai tare in lemn. Dupa ce ai sters bine, foloseste o solutie de sters mobila pe baza de ulei. Atunci cand stergi suprafetele din lemn, trebuie sa folosesti materiale fine, neabrazive.


3 Daca pata de apa de pe suprafata de lemn este mai profunda, foloseste un produs de curatare care contine acid oxalic. Vei gasi astfel de produse in magazinele de specialitate. Fii antent insa atunci cand folosesti astfel de produse si in ce cantitate.

Acidul oxalic este un inalbitor folosit pentru suprafetele din lemn, asadar daca dolosesti o cantitate prea mare risti sa iti distrugi pentru totdeauna piesa de mobilier. Este recomandat ca inainte sa stergi pata de apa cu acid oxalic, sa il testezi intr-un loc mai putin vizibil al mobilierului pentru a te asigura ca nu vei periclita finisajul mobilierului.


4 este o alta solutie pentru a indeparata petele de apa de pe suprafetele din lemn. Dupa ce stergi pata de apa, aplica o cantitate mica de pasta de dinti , obligatoriu pasta alba, niciodata gel, pe o bucata curata de bumbac si sterge usor lemnul. Dupa ce stergi si pasta de dinti, foloseste o solutie profesionala de curatatare a lemnului.


5 Pentru a curata petele de apa de pe lemn poti folosi si o pasta obtinuta din amestecul de bicarbonat de sodiu si apa. Sterge incet suprafata de lemn cu aceasta pasta si apoi las-o o jumatate de ora. Dupa acest interval, curata pasta de pe lemn si apoi sterge locul cu solutia ta normala de curatat lemnul.


6 O alta solutie pe care o poti aplica pe suprafetele de lemn atacate de apa, este o pasta obtinuta din sare si ulei de gatit. Freaca pata de apa cu aceasta solutie si las-o apoi sa actioneze timp de 15 minute. Sterge apoi pasta cu o carpa curata si uscata si apoi foloseste solutia ta obisnuita de sters praful de pe mobilier.


7 Petele de apa de pe surafetele din lemn pot fi scoase si cu maioneza. Aplica in locul vatamat o cantitate suficienta de maioneza si las-o sa actioneze pe timpul noptii. A doua zi de dimineata, sterge maioneaza cu o carpa curata si uscata si apoi aplica solutia ta obisnuita pentru mobila.


8 O alta solutie pentru a indeparta petele de apa este uscarea suprafetei afectate cu un feon.


9 Pentru a indeparata petele de apa mai poti folosi si scrumul de la o tigara. Sterge usor locul cu scrum, iar apoi aplica o solutie profesionala de sters suprafetele din lemn.


Daca niciuna dintre aceste solutii nu functioneaza, atunci este cazul sa consulti un specialist care te va consilia si iti va spune mai multe soarta piesei tale de mobilier. Nu este insa indicat sa folosesti solutii chimicale foarte concentrate sau care pot distruge structura lemnului.

Daca actionezi din timp, multe dintre problemele suprafetelor tale din lemn pot fi evitate. Multe solutii se gasesc chiar in locuinta ta, in frigider sau in camara. Nu trebuie sa te gandesti ca petele de apa de pe suprafetele din lemn ti-au distrus pentru totdeauna mobilierul, cu putina rabdare poti rezolva acest aspect.

Sursa foto : www.spiritualliving.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului