Amenajarea casei

#corpuri de iluminat #lustra #aplica tavan #schimbare lustra

Cum schimbi o lustra sau o aplica de tavan

Corpurile de iluminat pentru pot fi cel mai greu de instalat. Afla cum poti schimba singur o sau o aplica de tavan .

Pentru ca pozitia de lucru este dificila, este recomandat sa nu fii singur atunci cand schimbi o lustra sau o aplica de tavan. Daca ai la dispozitie pe cineva care sa te ajute, toul va merge mai usor si mai rapid.

Urmeaza cei zece pasi si vei schimba cu succes lustra sau aplica de tavan:

1 Opreste curentul in circuitul care alimenteaza lampa sau aplica si verifica de la intrerupator ca acesta a fost intrerupt. Daca nu esti sigur care este circuitul de care este legata lampa, opreste temporar alimentarea de la panou pentru intreaga casa.

2 Scoate mai intai toate becurile din lampa. Scoate apoi globul sau partea de sticla a aplicai sustinand sticla cu o mana si dessuruband cu cealalalta.

3 Gaseste locul in care firele sunt legate de conectorii electrici si desfa-le cu atentie. Firele pot fi si taiate, insa de cele mai multe ori ele au o lungime mica, care ingreuneaza conectarea la un nou corp de iluminat. Este recomandat sa eviti taierea lor atunci cand acest lucru aste posibil.

4 In cazul lustrelor agatate de un fixat in tavan, scoate lustra de pe carlig abia dupa ce ai deconectat firele. Daca o lasi sa atarne cu toata greutatea pe fire, acestea pot fi afectate. In cazul aplicelor, scoate suruburile care fixeaza suportul metalic de tavan.

5 Citeste cu atentie instructiunile din ambalajul noii lustre sau aplice de tavan si urmeaza-le.

6 Leaga firele lampii sau aplicei noi de firele care ies din tavan. Acestea pot avea culori diferite, care nu semnifica insa intotdeauna tipul curentului care circula prin fir. Folosind un creion de electrician, poti identifica firul de curent nul de cel de curent fazic. Pentru a scadea riscul curentarii atunci cand schimbi un bec, leaga nulul de partea filetata a fasungului becului.

7 Daca firele nu au destul expus, poti taia plasticul care le inveleste pentru a putea face conexiunea corect. Firele se conecteaza prin alipirea capetelor.

8 Poti folosi un conector electric aplicabil prin infiletare sau o banda adeziva electroizolanta pentru a te asigura ca nu vor exista scurgeri electrice din fire.

9 Strange toate firele la baza noului corp de iluminat si asigura-te ca sunt bine fixate.

10 Fixeaza apoi lustra sau aplica in tavan si porneste curentul pentru a verifica daca totul functioneaza corect.

Asigura-te ca becurile pe care le-ai pus nu au un numar de Watti mai mare decat cel admis in instructiunile lampii noi. Chiar daca functioneaza pe moment si becul nu se arde, riscul unei probleme cu circuitul electric este mare. Chiar riscul de incendiu semnificativ.

Daca in ciuda tuturor eforturilor tale, lumina nu se aprinde desi becul este functional, cere ajutorul unui electrician profesionist.

In unele cazuri, aplica sau lustra poate sa nu ramana lipita de tavan, ci sa atarna la cativa milimetri mai jos. Daca vrei ca acest spatiu sa dispara, poti folosi vopsea pentru a lega tavanul de lustra sau aplica. Impacheteaza lampa bine pentru a preveni patarea inainte sa aplici vopseaua pe tavan.


Sursa foto: Aolcdn.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea