Amenajarea casei

#indepartare pete #produse de curatat #curatenie casa #pete greu de curatat

Cum scapi de suprafetele lipicioase din casa

Inevitabil, dupa festinuri culinare sau dupa ce dezlipesti abtibilduri, o multime de suprafete din casa ta devin lipicioase. Si daca, de multe ori, petele sunt usor de indepartat, se poate intampla sa dai si peste suprafete greu de curatat. Ce faci, intr-o astfel de situatie? Iata cateva ponturi in cele ce urmeaza!

 

Reguli generale


Pentru curatarea petelor lipicioase de pe covoare sau tapiterii , este esential sa verifici eticheta acestora, pe care sunt trecute instructiuni de curatare. In general, acestea iti vor indica ce fel de solutii sa folosesti si pe care sa le eviti, pentru a nu dauna materialului din care sunt fabricate covoarele, respectiv, tapiteriile.

In ceea ce priveste inlaturarea petelor de pe tapiteriile din piele, ideal ar fi sa consulti un specialist, intrucat cele mai multe produse de curatat dauneaza acestui material pretentios.
 

Indepartarea gumei de mestecat


Unul dintre cele mai neplacute incidente este acela care implica o guma de mestecat lipita pe oricare dintre suprafetele casei tale. Pentru a scapa de ea, este suficient sa o "ingheti" cu ajutorul unor cuburi de gheata. Odata ce s-a racit si a "inghetat", guma ar trebui sa poata fi indepartata fara probleme.

Daca vrei sa folosesti aceasta metoda pe o suprafata pe care nu ti-ai dori sa o uzi, este suficient sa pui cuburile de gheata intr-o punga de plastic si sa treci la actiune.

In cazul in care, in urma aplicarii acestei metode, mai gasesti ramasite de guma de mestecat, afla ca acestea poti fi indepartate cu ajutorul unei bucati de panza inmuiate intr-o solutie de curatat.

Pentru a scapa de urmele de guma de mestecat de pe suprafetele din piele, foloseste un solvent Stoddard, dupa care aplica un produs destinat ingrijirii acestui tip de material, urmand indicatiile producatorului.
 

Indepartarea abtibildurilor si a lipiciului


Daca ai copii, atunci probabil esti la curent cu dezastrul rezultat in urma lipirii si a dezlipirii abtibildurilor, dar si a diferitelor proiecte care implica folosirea lipiciului. Pentru a scapa de urmele lasate de acestea, incepe prin a inlatura cat mai mult din lipiciul ramas. In cazul in care acesta s-a intarit, ai putea incerca sa il inmoi cu vaselina sau sa aplici, pe respectiva suprafata, servetele imbibate in apa calda.

Daca abtibildurile si lipiciul si-au facut loc pe tapiterie sau covor, foloseste un amestec format dintr-o lingura de detergent lichid de vase la 500 ml apa calda, pe care sa il aplici cu o bucata de panza pe suprafata afectata pana cand lipiciul dispare complet. Daca te confrunti cu suprafete lipicioase mai dificile, atunci o lingura de amoniac in jumatate de litru de apa calda ar trebui sa te ajute sa le elimini rapid.

In ultima instanta, nu ezita sa apelezi la un solvent care nu da gres aproape niciodata: acetona. Atentie, insa, la suprafetele pe care folosesti aceasta substanta, intrucat le poate decolora sau chiar distruge!
 

Indepartarea petelor misterioase


Nu in ultimul rand, chiar daca nu stii ce anume a determinat aparitia unei anumite pete lipicioase, mai poti incerca:

  • amesteca o lingura de detergent de rufe in 250 ml de apa, adauga otet alb si aplica, cu ajutorul unui burete, pe suprafata afectata; la final, clateste bine;
  • aplica alcool pe suprafata lipicioasa si freaca bine, dupa care las-o sa se usuce de la sine;
  • foloseste inalbitor - atat timp cat nu vorbim despre pete care contin rugina.
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea