Amenajarea casei

#curatare pete #pete de ceara #pete de cafea #pete de vin

Cum scapi de petele dificile dupa masa de Paste

Masa de Paste reprezinta un prilej de bucurie pentru intreaga familie. Ce ramane, insa, in urma festinului culinar, nu este la fel de incantator! Te intrebi cum vei scoate petele dificile? Descopera cateva idei in cele ce urmeaza!

 

Cum elimini petele de vin


Vinul este o bautura traditionala de Paste care iti poate crea adevarate probleme. Pentru a indeparta petele de vin de pe suprafetele textile, poti incerca un amestec de parti egale de detergent lichid si apa oxigenata. Toarna cateva picaturi din amestec pe pata si lasa-l sa actioneze circa 1 minut. In continuare, freaca bine zona afectata pentru a elimina complet pata. La final, spala tesatura cu apa rece.
 

Cum elimini petele de sos


O friptura aromata merge excelent cu o portie zdravana de salata cu dressing de ulei si otet. Dar ce te faci daca dressingul ajunge si pe fata ta de masa de sarbatoare? Ai putea incerca urmatoarea metoda de indepartare a petei: presara pudra de talc sau amidon de porumb pe suprafata afectata, pentru a absorbi o cantitate cat mai mare de lichid. Apoi, indeparteaza pudra/amidonul si clateste bine.

Aplica, in continuare, o solutie de curatare, cum ar fi Vanish, si lasa-o sa actioneze cateva minute. In cele din urma, pune fata de masa in masina de spalat si seteaza un ciclu normal de spalare.
 

Cum elimini petele de ciocolata


Ouale si iepurasii de ciocolata se numara printre deserturile preferate ale intregii familii la masa de Paste. Insa, daca se intampla ca desertul sa ajunga pe fata de masa sau pe haine, se declanseaza dezastrul!

Pentru a nu lasa o pata permanenta pe textile, actioneaza rapid, aplicand pe zona in cauza un amestec format dintr-o lingura de detergent enzimatic si 2 cani de apa. Lasa mixul sa actioneze asupra petei timp de 20 minute, dupa care clateste cu apa din abundenta.

In situatia in care ciocolata ajunge pe materiale care nu pot fi spalate, cum ar fi o cuvertura sau o haina din lana, aplica alcool medicinal pe pata, lasa-l sa actioneze 10 minute, dupa care clateste cu atentie zona afectata. Reziduurile ramase pot fi indepartate prin aplicarea unui amestec de apa si detergent usor degresant.
 

Cum elimini petele de ceara


In situatia in care masa de Paste va fi ornata cu lumanari cu motive specifice sarbatorii, ceara scursa risca sa ajunga pe fata de masa sau pe covor. Ce poti face pentru a o indeparta? Permite-i sa se intareasca, dupa care inlatura o cantitate cat mai mare de pe suprafata afectata. Apoi, toarna peste pata apa foarte fierbinte pentru a indeparta urma ramasa.
 

Cum elimini petele de cafea


Cafeaua, servita adesea inainte, dar si in timpul mesei prelungite de Paste, poate lasa pete dificil de indepartat. Pentru a nu-ti arunca direct la gunoi fata de masa de sarbatoare, foloseste urmatoarea reteta de eliminare a petelor de cafea!

Amesteca 1 parte otet cu 2 parti de apa, dupa care aplica solutia direct pe pata si clateste. In cazul in care cafeaua continea zahar si lapte, aplica pe pata si un detergent enzimatic si apa. Lasa amestecul sa actioneze timp de 10 minute si, la final, spala textila patata intocmai cum procedezi de obicei.

In schimb, in cazul in care cafeaua ajunge pe o suprafata pe care nu o poti spala la masina, aplica un detergent usor degresant si apa. Freaca bine pata, dupa care clateste. In continuare, aplica amestecul de otet si apa de mai sus. Pentru o pata de cafea cu lapte si zahar, foloseste la final un solvent de ulei si lasa suprafata sa se usuce.

Sursa foto : doityourself.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului