Amenajarea casei

#curatenie in bucatarie #molii #molii bucatarie #molii de alimente

Cum scapi de moliile de bucatarie

Moliile se pot instala in orice camera a casei. Ouale de molii depuse in mancare iti pun in pericol sanatatea, astfel ca este recomandat sa scapi cat mai repede de moliile de bucatarie.

Cunoscute si sub numele de molii de alimente sau molii de camara, aceste insecte pot infesta mancarea uscata pastrata in dulapurile din bucataria ta. Ingerarea accidentala de oua sau larve de molii poate produce gastoenterita sau alte afectiuni ale sistemului digestiv. Afla cum scapi de moliile de bucatarie.
 

De unde apar moliile de bucatarie?


De cele mai multe ori, chiar tu aduci moliile in casa. Alimentele uscate pot contine oua, larve sau molii adulte in pungile si cutiile inchise. Cel mai des, moliile pot fi gasite in faina , paste fainoase , cereale, fasole, condimente, biscuiti si fursecuri. Moliile nu se indeparteaza mult de sursa de mancare, astfel ca pot fi gasite in dulapurile din bucatarie sau in camara.

Mancarea pentru animale este supusa unor controale sanitar-veterinare mai putin stricte, deci riscul de a cumpara mancare infestat cu molii este si mai mare, in special in cazul mancarii pentru pasari. Pentru a scadea riscul unei infestari, pastreaza mancarea uscata pentru animale intr-un spatiu separat de alimentele din bucatarie si camara.
 

Cum stii daca moliile ti-au infestat bucataria


Alimentele pastrate in bucatarie sau camara sunt un mediu chiar mai placut pentru molii decat sifonierul sau debaraua. Gaurile mici in ambalajul sau containerele in care tii mancarea sunt primele semne ca ai de-a face cu molii de bucatarie.

Miroase orice aliment al carui ambalaj a fost gaurit: daca mirosul este neobisnuit, acesta a fost alterat de molii si nu mai trebuie consumat. Un alt semn care tradeaza prezenta moliilor in bucataria ta este faptul ca ambalajele sunt acum lipicioase, desi erau curate atunci cand le-ai pus in dulap.
 

Cum sa elimini moliile de bucatarie


Cea mai sigura cale de a elimina moliile din dulapurile infestate este o curatare atenta a intregii zone. Scoate si verifica toate alimentele din dulapuri si arunca pe loc (direct la ghena sau la o pubela din exterior) orice aliment suspect.

Foloseste aspiratorul pentru a elimina orice ou de molie cazut, apoi spala bine dulapul cu apa cu otet. Apasa puternic cu laveta atunci cand speli dulapul, pentru a te asigura ca elimini orice larva atasata de lemn.

Dupa ce ai curatat bine zona infestata, poti cumpara o capcana pentru molii, astfel incat orice insecta care a scapat sa fie ucisa.
 

Cum previi aparitia moliilor


Moliile se instaleaza mai greu intr-o bucatarie curata, in care deschizi aproape zilnic dulapurile si faci curatenie in mod regulat. Pentru a elimina orice sansa ca moliile sa iti infesteze bucatarie, poti congela timp de patru zile orice aliment uscat pe baza de cereale pe care il cumperi. Moliile, ouale si larvele nu vor supravietui in congelator, iar problema va fi rezolvata din start.

Levantica poate tine moliile departe, dar nu ofera cea mai placuta aroma pentru bucataria ta. Moliile nu suporta nici mirosul frunzelor de dafin si al uleiului de eucalipt. Poti pune cate o frunza de dafin in fiecare recipient inchis sau poti umezi putina vata in ulei de eucalipt, pe care sa o pui apoi in colturile dulapului.

Daca pastrezi curatenia si folosesti solutiile de exterminare si prevenire a aparitiei moliilor, poti uita de problemele de sanatate pe care le pot provoca moliile de bucatarie.

Sursa foto: Learntoeatglutenfree.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea