Amenajarea casei

#lumina #depresie #locuinta #curatenie

Cum scapi de depresia provocata de casa ta

In momentul de fata, milioane de indivizi din lumea intreaga sufera de un anumit tip de tulburare depresiva. In plus, studiile arata ca, foarte posibil, cei mai multi dintre oameni se vor confrunta cu aceasta boala cel putin o data in viata. Cum reusesti sa o eviti? Un bun inceput ar fi studierea propriei case. Descopera cum poti sa scapi de depresia provocata de locuinta ta!



1 Elimina dezordinea


Care este elementul din locuinta ta care predispune cel mai mult la depresie? Dezordinea. Iar aceasta nu se refera neaparat la curatenie. O casa dezorganizata, in care esti nevoit sa pasesti in fiecare seara, te poate determina cu usurinta sa clachezi - si asta pentru ca ti se reaminteste, in permanenta, ca ai o multime de lucruri de dus la bun sfarsit.

Cum scapi de dezordine ? Incepe prin a-ti organiza lucrurile intr-un dulap, de pilda, urmand ca apoi sa treci si la spatiile mai mari. De asemenea, daca ai facturi de platit, pe care le vezi zi de zi cand ajungi acasa, aduna-ti curajul si achita-le - te vei simti mai bine ulterior, chiar daca vei lasa la ghiseu o suma considerabila de bani.


2 Proiectele domestice alunga depresia


Atunci cand te uiti ingrijorat in jurul tau si nu stii de unde sa incepi organizarea casei , aminteste-ti ca si un proiect domestic banal iti poate oferi mai multa incredere si o stare de spirit mult mai buna. Nu uita, de asemenea, sa te feliciti pentru fiecare activitate domestica pe care ai realizat-o!

Daca nu te simti in stare sa te apuci de treaba, roaga membrii familiei sa te ajute - munca de echipa te va ajuta sa treci mai usor peste emotiile negative, cat si sa termini treaba mai rapid.


3 Permite luminii sa intre in casa


Stiai ca oamenii sunt influentati teribil de mult de nivelul de lumina la care sunt expusi? Lumina determina producerea de hormoni si substante chimice care te influenteaza intr-o multitudine de feluri. De aceea, asigura-te ca locuinta ta este cat mai bine luminata. Daca ai draperii groase, inlocuieste-le cu unele mai subtiri, care sa permita accesul luminii in interiorul casei tale. De asemenea, daca ai o camera fara ferestre, aceasta poate fi luminata din belsug cu ajutorul unor oglinzi, plasate fata in fata.


4 Creeaza un ambient placut


Casa ta ar trebui sa fie un loc in care sa te simti in siguranta si in care sa iti reincarci bateriile. Pentru a evita sa iti transformi locuinta intr-un generator de depresie, nu uita sa iti decorezi casa cu obiecte care iti plac. Ba mai mult de atat, transforma locuinta in acel loc de vis in care ti-ai dorit intotdeauna sa traiesti sau intr-unul care iti aminteste de siguranta si confortul copilariei.

Cum mirosul pare sa fie cel mai puternic simt al nostru, asigura-te ca locuinta ta este parfumata cu arome placute - de pilda, studiile au arata ca mirosul de paine prajita creeaza o stare de bine celor mai multi indivizi.


5 O casa de dimensiuni potrivite


O casa mai mare nu inseamna intotdeauna si una mai buna! Daca se intampla sa locuiesti singur (din cauza unui divort, al plecarii copiilor la facultate etc.) intr-o casa (un apartament) foarte spatioasa, ia in considerare varianta de a te muta sau de a inchiria una sau mai multe camere. Te vei simti mai in siguranta si mai in largul tau intr-un spatiu mai restrans!
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare