Amenajarea casei

#haine #masina de spalat #curatenie

Cum sa speli rufele cat mai eficient

Te uiti cu groaza la cosul de rufe care e gata sa se rastoarne? De multe ori spalatul rufelor poate fi o activitate foarte obositoare ce pare ca nu se mai termina niciodata. Relaxeaza-te si stabileste o ordine clara cu ceea ce ai de facut. Iata cateva indicii.


 

1 Separa lucrurile in functie de numarul de persoane

In general este bine sa speli separat lucrurile fiecarui membru din familie.  Asadar, stabileste cine are cele mai multe lucruri murdare si incepe sortarea. Pentru ca acest lucru sa fie mai usor de facut, este necesar ca fiecare membru sa aiba la dispozitie un cos de rufe personal. Astfel eviti discutiile cu privire la hainele imprumutate fara acordul posesorului.
2 Realizeaza impartirea pe culori

Lucrurile albe se spala intotdeauna separat de cele de alte culori, deoarece exista posibilitatea ca hainele colorate sa piarda din pigment , iar acesta se va imprima pe cele albe. Pe de alta parte, unele materiale albe, din bumbac, trebuie spalate uneori la un program cu temperatura mare a apei si cu clor.

Hainele negre, de asemenea, vor intra separat in masina de spalat . De cele mai multe ori acestea lasa culoare, iar acest lucru poate fi observat cu usurinta in apa eliminata din masina. Foloseste un detergent special pentru haine negre si spala la o temperatura cat mai redusa pentru ca materialele sa isi pastreze intensitatea culorii cat mai multa vreme.

Hainele colorate vor fi de asemenea separate. Cele mai periculoase din acest punct de vedere sunt cele de culoare rosie. Unele au pigmentul foarte puternic, astfel incat se imprima chiar si pe materiale albastre sau verzi. Asadar, nu amesteca niciodata hainele rosii cu alte categorii.
3 Citeste etichetele cu atentie

Probabil ca nu este prima data cand speli si deja cunosti fiecare haina in parte si felul cum aceasta se comporta in timpul spalarii. Cu toate acestea, nu strica sa mai arunci o privire asupra etichetei si sa incerci sa respecti recomandarile notate acolo. Chiar daca materialul nu se micsoreaza dupa prima spalare, indicatiile producatorului vizeaza si rezistenta tesaturii, a culorii, a finisajelor si a imprimeurilor.

Asdar, separa hainele in functie de temperatura de spalare si de programul pe care il vei folosi. Daca observi ca tricoul respectiv nu are o pata evidenta si nu este foarte murdar, atunci ai toate motivele sa alegi un program scurt de spalare de maxim 30 de minute. Acest tip de program functioneaza de obicei cu detergent lichid , asa ca este recomandat sa citesti cu atentie recomandarile din ghidul de utilizare a masinii de spalat.

4 Separa  lucrurile delicate

Nu amesteca niciodata lenjeria de corp si sosetele cu restul hainelor. Lenjeria de corp trebuie sa fie mereu dezinfectata si in stare perfecta de curatenie. Fie ca decizi sa o speli manual sau in masina de spalat, este bine sa ii acorzi o atentie deosebita, respectand regulile elementare de igiena.

Sosetele sunt poate accesoriile ce poarta cea mai mare cantitate de microbi si germeni. Izoleaza-le si pe acestea de restul hainelor.

Pentru a nu pierde timp, ocupa-te simultan si de rufele delicate. Matasea si unele materiale sintetice nu suporta rotatiile masinii de spalat si au nevoie doar de o clatire usoara.
5 Aseaza hainele la loc imediat ce s-au uscat

Daca masina de spalat este dotata si cu functia de uscare, atunci ai posibilitatea de a scapa de grija hainelor in scurt timp. Alterneaza activitatea de calcat sau impachetat cu ciclurile de spalare ale masinii, pentru a termina simultan.

Calcatul hainelor este deosebit de important deoarece dezinfecteaza. Lenjeriile de pat si pijamalele din bumbac ar trebui calcate pentru asigurarea igienei intregii familii. De asemenea, in timpul calcatului, mirosul detergentului si al balsamului se fixeaza in tesatura si se pastreaza pentru mai mult timp.

Restul hainelor vor fi impachetate si depozitate in cosul cu rufe aferent fiecarei persoane, pentru ca aceasta sa le organizeze in dulap.

6 Ia-ti ajutoare

Este bine sa apelezi la membrii familiei pentru o mana de ajutor. Sortarea hainelor pe culori poate fi facuta cu usurinta si de un copil de 3-4 ani iar sosetele pot fi impachetate chiar si de un barbat mai neindemanatic. Asadar, ofera-le si celorlalti sansa de a participa la aceasta activitate atat de relaxanta si benefica.

Daca nu ai timp sa te ocupi de curatenia casei tale, insa vrei sa lasi totul pe maini bune, iti poti gasi o menajera pe CautaMenajera.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului