Amenajarea casei

#insecte #bucatarie #alimente #fructe

Cum sa scapi de musculitele de fructe

Musculitele de fructe, numite si , apar in locuintele noastre indiferent de anotimp sau perioada a anului. Desi nu au o durata de viata foarte lunga, ele se inmultesc rapid, in special daca intra in contact cu umezeala , cu alimente sau fructe. Iata cateva metode de a scapa de aceste insecte atat de neplacute.

 

1 Gaseste-le ascunzatoarea

Debaraua, cosul de gunoi si dulapul de bucatarie sunt doar cateva dintre locurile din care musculitele isi pot face aparitia. Este datoria ta sa cureti foarte bine aceste spatii si sa eviti sa lasi mancarea neacoperita.
Inainte de a lua masuri este bine sa cauti locurile de provenienta si sa observi care este motivul pentru care acestea apar.
2 Ascunde proviziile

In general musculitele se nasc din cauza alimentelor sau a fructelor ce fermenteaza. In special in perioada de vara este bine sa eviti sa le lasi la temperatura camerei. Verifica de doua ori pe zi starea fructelor din fructiera si elimina-le pe cele alterate .

Nu lasa mancare neacoperita deoarece aceasta functioneaza ca un magnet asupra musculitelor. Paharele de bauturi si vasele favorizeaza, de asemenea, inmultirea lor.

3 Pune-le o capcana

Cea mai buna capcana este chiar bautura lor preferata. Nu degeaba poarta si numele de " musculite de otet " sau "musculite betive". Pentru eliminarea lor vei avea nevoie de vin sau otet. Acestea pot fi combinate cu zahar sau cu detergent de vase pentru un efect mai rapid.

Toarna lichidul intr-un recipient (borcan, pahar, bol) si acopera-l cu o folie de aluminiu sau de celofan. Leaga folia in jurul vasului si gaureste-o din loc in loc cu o scobitoare sau cu o furculita. Aroma vinului sau a otetului le va atrage pe impostoare in capcana, iar folia de deasupra le va impiedica sa iasa la suprafata. 

Daca nu ai la indemana folie pentru acoperirea vasului, il poti acoperi partial cu ajutorul unei palnii. Astfel esti sigur ca musculitele nu mai au nicio sansa de supravietuire o data ce au intrat in contact cu lichidul.

Pozitioneaza recipientul in apropiere de zona in care micile insecte actioneaza. Fie ca este vorba de masa din bucatarie, masca de chiuveta, subsolul casei sau balconul apartamentului.
Un recipient cu otet sau vin poate fi plasat si la gura burlanelor de scurgere a apei.
4 Inchide-le caile de acces

Este posibil ca musculitele sa isi faca aparitia prin sita de canalizare. Umezeala din subsolul blocurilor duce la dezvoltarea unui numar foarte mare de exemplare. Pentru a evita ca acestea sa intre in baie sau in bucatarie, este bine sa torni putin inalbitor in sita de scurgere. Repeta procedeul saptamanal.

Inainte de a folosi orice solutie din cele de mai sus, trebuie sa te asiguri ca ai curatat casa impecabil. Orice capcana va fi inutila daca musculitele apar in permanenta din cauza neglijentei din bucatarie sau baie. Dezinfecteaza toate suprafetele si du gunoiul inainte de a folosi capcana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea