Amenajarea casei

#robinet #chiuveta #reparatii chiuveta

Cum sa repari un robinet care curge

Robinetii care curg nu numai ca produc numeroase probleme casnice, insa pot fi si foarte costisitori. Invata sa ii repari chiar tu, fara costuri aditionale si timp pierdut.

Un robinet stricat poate duce la risipirea a peste 10 litri de apa in fiecare zi si creeaza pete permanente de apa pe chiuveta. Si daca vei chema acasa un instalator poate fi costisitor. Este astfel indicat sa inveti sa o repari singur si sa salvezi timp si bani.
 

Ce trebuie sa stii despre robineti


Robinetii se gasesc pe piata intr-o multitudine de forme si modele. Chiar daca arata diferit, toate tipurile de robineti au aceleasi piese de baza si sunt montate in acelasi fel. Majoritatea robinetilor au dispozitive speciale care permit reglarea temperaturii apei.
 

Cauzele curgerii apei


Daca apa curge pe sub maner este foarte posibil ca robinetul sa nu fie bine insurubat. Foloseste o cheie franceza si strange bine surubul localizat sub manerul robinetului. La unii robineti mai moderni, acest surub se afla in interior, astfel ca trebuie sa desfaci tot robinetul si sa il insurubezi apoi mai bine.

Insa, majoritatea problemelor de curgere a apei la robineti sunt cauzate de saibele care nu sunt bine instalate sau care au dimensiunea nepotrivita. Saiba este un disc de metal, care se monteaza intre un surub si clapa robinetului.
 

Lucruri de care ai nevoie pentru repararea robinetului:

 

  • saibe de dimensiuni diferite;
  • surubelnita;
  • cheie franceza reglabila.

 

Iata ce trebuie sa faci:


1 Opreste apa. Atunci cand repari un robinet, este indicat sa opresti furnizarea apei la chiuveta la care lucrezi. Uita-te sub chiuveta dupa tevile care ajung la robinet. De-a lungul acestor tevi sunt si robineti pe care trebuie sa ii inchizi. Verifica de mai multe ori daca ai oprit apa, pentru a preveni si alte probleme.

2 Desurubeaza robinetul. In sensul acelor de ceasornic, desurubeaza robinetul. Cu ajutorul clapei robinetului, trage apoi toata bateria afara.

3 Inlocuieste saiba. Tine bateria intr-o mana, iar cu cealalta localizeaza saiba veche. Cel mai probabil se va gasi la baza bateriei. Indeparteaza surubul care tine saiba fixata si inlocuieste-o cu una noua, de aceeasi dimensiune. Dupa ce inlocuiesti saiba este indicat sa inlocuiesti si surubul care fixeaza saiba.

4 Instaleaza bateria. Dupa ce inlocuieste saiba veche si surubul, instaleaza la loc bateria. Aseaza robinetii la locurile potrivite, de dinainte de a scoate bateria.

5 Fixeaza bine bateria. Dupa ce instalezi bateria in vechiul loc, strange bine surubul, astfel incat apa sa nu mai poata sa se scurga prin crapaturi. Testeaza apoi bateria, daca a fost bine instalata. Da drumul la apa si da drumul la robineti.

Daca si dupa ce schimbi saiba veche si strangi bine surubul, apa continua sa scurga, este indicat sa reiei operatiunea si sa instalezi o saiba de alta dimensiune.
 

Sfaturi utile


Atunci cand folosesti cheia franceza sau clestii pentru fixarea suruburilor este indicat sa le invelesti intr-o carpa moale. In acest fel vei evita zgarierea sau distrugerea metalului de la bateria de chiuveta.

Intotdeauna opreste apa inainte de a face orice reparatie la instalatiile si robinetii din baie sau bucatarie.

Fii atent la ordinea in care ai indepartat partile robinetului, astfel incat sa le reinstalezi in aceeasi ordine dupa ce termini.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare