Amenajarea casei

#chirie #apartament #agentie imobiliara #pret #costuri

Cum sa reduci pretul unei chirii

Profita de criza si muta-te din apartamentul de cartier intr-unul central fara costuri suplimentare. Ai nevoie de putin timp liber, multa atentie, putere de convingere si, bineinteles, noroc. Iata cum poti negocia pretul unei chirii, profitand de avantajul dat de vulnerabilitatea pietei imobiliare.

1 Profita de criza financiara

Este foarte important sa constientizezi faptul ca o persoana care ofera spre inchiriere un apartament o face, de cele mai multe ori, pentru a-si rotunji veniturile. Luand in calcul inactivitatea agentiilor imobiliare, te poti baza pe faptul ca din momentul in care depui o cerere de inchiriere, tu vei deveni personajul principal.

Stabileste zona in care vrei sa te muti, avand in vedere traficul, serviciul, locurile in care iti petreci timpul liber, prietenii apropiati etc.

Alege cea mai buna modalitate prin care poti gasi un apartament de inchiriat . Citeste mai multe despre cum sa cauti un apartament de inchiriat. Chiar daca ai in vedere toate modalitatile, este bine sa stii ca cea mai rapida metoda este prin intermediul siteurilor de imobiliare care lucreaza in colaborare cu majoritatea agentiilor.

2 Discuta cu agentul imobiliar

Interesul unui agent imobiliar este sa incheie cat mai multe contracte. In general, comisionul platit catre agentie este de 50% din valoarea chiriei stabilite intre tine si proprietar. Inainte de a contacta un agent imobiliar este bine sa ai in vedere faptul ca vorbesti cu o persoana care cunoaste foarte bine preturile zonelor si care stie sa evalueze si sa negocieze un contract de inchiriere de oricare parte. Profita de puterea pe care agentul o reprezinta in acest moment si ofera-i un comision mai mare decat cel prestabilit de 50%.

In general, agentiile pastreaza cateva oferte bune pentru prieteni, cunostinte sau pentru clienti putin mai darnici, asa ca poti fi chiar tu norocosul care are acces la ofertele de culise.

Daca pretul zonei in care vrei sa te muti este de 400 euro pentru un apartament de doua camere, iar tu vrei sa platesti doar 300, agentul va pierde 100 de euro din comisionul sau (50 de la tine si 50 de la proprietar). Asadar, pentru a-i atrage atentia, propune-i un targ in care el sa castige cel putin la fel de mult ca la inchirierea cu 400 de euro. Cu siguranta iti vei recupera acesti bani dupa plata primelor luni de chirie.

3 Stabileste un pret fix

Stabileste-ti o suma de bani pe care vrei sa o platesti lunar pe chirie si nu te abate de la aceasta. Bineinteles, daca prinzi vreun chilipir, nu indrazni sa il refuzi, insa daca ti se propune un pret mai mare, raspunsul tau va trebui sa fie negativ.

Astfel, agentul stie clar ce oferte sa iti prezinte pentru a nu-ti pierde timpul cu vizionari ale unor spatii pe care nu ti le permiti.

Acest sfat este valabil si in negocierea ta directa cu o persoana care inchiriaza. Explica-i ca nu esti dispus sa platesti niciun leu peste o anumita suma si spera ca tactica ta va prinde. Poti miza pe faptul ca putine persoane isi permit sa inchirieze acum un apartament, iar proprietarul nu mai are prea multe oferte de luat in seama.

4 Cauta defecte

Atunci cand vizionezi apartamentul este foarte important sa il analizezi cu atentie din toate punctele de vedere. Ascunde-ti incantarea si entuziasmul si incearca sa fii cat mai retinut, chiar daca locul respectiv ti se pare perfect. Iata cateva indicii ce iti pot fi de folos:

  • statie de metrou sau de mijloace de transport in comun in apropierea blocului;
  • etajul – un apartament la un etaj superior va fi cotat intotdeauna la un pret mai mic decat un apartament la etajele 1, 2 si 3; de asemenea, un apartament la parter este ideal ca spatiu de firma, insa poate pune probleme termice ca spatiu de locuit ;
  • balconul – un apartament fara balcon te obliga sa usuci hainele in interiorul locuintei, punandu-ti in pericol sanatatea;
  • finisajele – gresie, parchet, geamuri termopan si usa metalica reprezinta finisajele de baza de care un apartament trebuie sa dispuna la ora actuala; in caz contrar, pretul de inchiriere ar trebui sa fie mai mic decat cel al zonei respective;
  • utilitatile – cablu tv, internet, telefon si interfon; in cazul in care cablul tv sau internetul nu sunt instalate, vei avea de suferit o perioada buna de timp pana cand inchei un contract cu o firma distribuitoare si pana cand aceasta va realiza instalarea;
  • costul facturilor – cere-i proprietarului sa iti arate o factura de curent si o chitanta de intretinere, pentru a vedea cat se plateste de obicei in apartamentul respectiv; abonamentul la energie electrica poate fi unul care sa te dezavantajeze, astfel incat sa ai de platit o suma de bani mult mai mare decat plateai in mod normal; de asemenea, costul intretinerii poate sa difere de la o zona la alta, in functie de dotarile apartamentului si de starea in care se afla instalatiile blocului;
  • locul de parcare – nu ezita in a renegocia costul chiriei in cazul in care nu beneficiezi de un loc de parcare legal.

5 Plateste in avans

Daca ai resursele necesare poti apela la varianta platii in avans pe jumatate de an sau pe un an intreg. Astfel, proprietarul va avea siguranta ca nu are de-a face cu un rauplatnic, iar tu ii poti propune o reducere: platesti chiria pe 11 luni si primesti o luna gratuita sau, daca te bazezi pe abilitatile tale de persuasiune , poti cere o reducere lunara de 50 de euro.

O alta varianta care ti-ar putea aduce o reducere de pret este incheierea contractului pe o perioada mai mare de timp: 2 ani. Tu nu ai nimic de pierdut, deoarece in acest moment pretul chiriilor este foarte mic, astfel incat pe viitor nu vei fi afectat de o eventuala crestere a preturilor.

6 Scapa de garantie

Foarte multi proprietari de apartamente solicita plata unei luni de garantie pentru a-si asigura plata unei luni de chirie in cazul in care refuzi sa platesti, nu achiti facturile sau aduci stricaciuni in locuinta. Daca pana acum ai locuit cu chirie pe baza unui contract si lucrurile au mers foarte bine, poti cere o recomandare de la fostii proprietari. Contractele de inchiriere anterioare vor servi drept dovada ca persoana respectiva te-a gazduit.

Astfel, primind siguranta ca esti o persoana de incredere, poti scapa de plata unei luni de garantie (o suma importanta de bani) sau poti insista in a renegocia pretul de inchiriere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea