Amenajarea casei

#utilitati #consum energie #plata utilitatilor #consum energie electrica #consum electrocasnice

Cum sa reduci plata utilitatilor

Economia la plata utilitatilor se poate face prin foarte multe moduri. Totul este sa stii cum sa reduci consumul inteligent, fara ca aceasta operatiune sa-ti afecteze confortul zilnic.

Exista doua modalitati principale prin care poti reduce plata utilitatilor: achizitionarea de accesorii si electrocasnice special concepute pentru economia de curent si reducerea consumului energiei electrice in mod constient.
 

Scoate din priza electrocasnicele


Ai putea incepe prin a te obisnui sa scoti din priza electrocasnicele atunci cand nu le folosesti. Putini stiu ca acestea consuma curent chiar daca nu sunt pornite, prin simpla racordare la electricitate. Modul "Stand by" nu inseamna ca aparatul respectiv nu mai consuma energie electrica, ci doar ca nu functioneaza in acel moment.

Nu lasa in priza nici macar incarcatorul telefonului mobil deoarece si acesta consuma curent, ca sa nu mai vorbim de aparatul de aer conditionat sau de imprimanta.

Reducerea consumului energiei electrice se face si prin achizitionarea unor accesorii speciale, cum ar fi becul economic, frigiderul sau masina de spalat care consuma putin, monitorul tip LCD sau intrerupatoarele inteligente care aprind lumina treptat. Mare atentie la becurile economice deoarece contin mercur si, daca se sparg, trebuie sa aerisesti bine camera si s-o eviti timp de 15 minute.
 

Centrala termica de apartament


Potrivit declaratiilor celor care au trecut de la incalzirea la comun, la instalarea unei centrale termice pe gaze, acest lucru se simte in mod pozitiv la factura, ajungand sa platesti chiar si jumatate fata de ceilalti locatari care au ramas la modalitatea clasica de incalzire. Totul este sa poti suporta investitia initiala (achizitionare centrala termica, montaj, accesorii) care se va amortiza in timp.

Daca ai calorifere vechi, de fonta, ar fi bine sa le aerisesti pe perioada verii, ca sa poti profita la maxim de ele cand vine frigul. Aceasta operatiune trebuie facuta de catre un instalator.
 

Invata sa folosesti altfel electrocasnicele


Masina de spalat poate functiona si numai cu apa rece. In plus, ai putea renunta sa mai usuci hainele in uscatorul masinii. Mai economic si sanatos ar fi sa le duci afara, la soare si aer curat. Chiar daca dureaza mai mult, sunt destule motive s-o faci.

Masina de spalat vase poate fi un lux pentru unii, insa adevarul este ca ea consuma mai putina apa decat daca spalarea manuala a lor, pe rand, in chiuveta. Daca ai o familie numeroasa, ia in considerare achizitionarea unei astfel de masini. Pretul ei este comparabil cu o masina de haine .

Aerul conditionat este si el un mare consumator de electricitate. Ar trebui, deci, folosit mai rar, pe perioade mai mici si chiar inlocuit cu un ventilator uneori, daca vrei sa reduci consumul energiei electrice.
 

O buna izolatie pastreaza mai bine caldura


Daca iti bate vantul prin geamuri si ai mai mult de un perete afara, ar trebui sa iei masuri rapide inainte de venirea iernii. Izolatia interioara sau exterioara cu placi de polistiren si schimbarea geamurilor clasice cu unele termopan vor ajuta la conservarea caldurii mai bine si pentru mai mult timp. Si aici ne confruntam cu o investitie destul de mare, care va fi recuperata treptat, prin preturile mai mici ale utilitatilor.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului