Amenajarea casei

#energie electrica #consum energie electrica #reducere #reducere consum

Cum sa reduci consumul de energie in aceasta vara

Vara este sezonul ideal in care poti face cateva economii cu facturile la utilitati. Multe dintre aparatele casnice pot fi acum oprite, ceea ce se va simti atat in portofelul tau, cat si in stilul tau de viata. Vei avea o casa mai racoroasa, cu facturi mai mici.

Atunci cand maximizezi sistemul de aerisire al casei si adopti strategii intelgente, fara costuri suplimentare, vei economisi bani si vei invinge canicula de afara.

Prin reducerea consumului de energie din locuinta vei putea racori mult mai usor casa si vei salva si bani. De asemenea, vei proteja si mediul inconjurator.


Iata la ce trebuie sa ai grija:


Termostat.
Scoate din priza termostatul atunci cand esti plecat de acasa sau programeaza-l sa porneasca cu 30 de minute inainte de sosirea ta acasa.

Chiar daca lasi termostatul la temperaturi joase, nu vei reusi sa racoresti casa mai repede, deoarece termostatul functioneaza la capacitate maxima doar atunci cand se ajunge la o anumita temperatura. Cu fiecare grad cu care scazi temperatura, cu atat vei plati mai mult la factura.

Electronice. De cate ori poti scote din priza aparatele care nu trebuie sa fie conectate la curent toata ziua. Calculatoarele, incarcatoarele pentru telefoanele mobile si alte aparate continua sa foloseasca energia si sa radieze caldura chiar daca sunt oprite.

Pentru a simplifica lucrurile, scoatele din priza de fiecare data cand pleci de acasa. In acest fel vei preveni si anumite accidente.

Lumini. Becurile incandescente folosesc mult mai multa energie decat iti imaginezi. Incearca sa le inlocuiesti cu becuri fluorescente compacte care consuma o treime din energia necesara pentru cele incandescente.

Ferestre si ventilatoare. Daca folosesti ventilatorul si tii si fereastra deschisa in acelasi timp, este foarte posibil sa nu racoresti casa asa cum ti-ai dori. Pentru a racori casa este indicat sa asezi ventilatorul in aceeasi directie cu fereastra si sa inchizi celelalte ferestre.

Pentru a pastra racoarea, este indicat sa acoperi cu jaluzele ferestrele care sunt expuse la lumina directa a soarelui. De asemenea, este indicat sa opresti ventilatoarele atunci cand nu stai in camera respectiva.

Aerisire centrala. Daca locuinta ta dispune de aerisire centrala, este indicat sa o verifici in fiecare an. Cheama o echipa de profesionisti care sa analizeze aparatul si sa repare eventualele defectiuni. Atunci cand alegi centralele termice este indicat sa le selectezi in functie de spatiul locuintei tale si de energia pe care o consuma.

Electrocasnice. Este indicat sa folosesti anumite aparate electrocasnice doar noaptea, pentru a evita suprasolicitarea energiei. De asemenea, vei evita si umiditatea pe care aceste aparate o emana. Excesul de umiditate este mai mult decat inconfortabil, te poate chiar costa. Aparatele de aer conditionat folosesc mai multa energie pentru a usca aerul umed.

Frigidere. Incearca sa nu depozitezi frigiderul in spatii neaerisite precum garaje, acolo unde umiditatea poate fi foarte mare. Cumpara un frigider potrivit, care sa foloseasca putina energie. De asemenea, este indicat ca frigiderele sa fie pline pentru a functiona la capacitatea maxima.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare