Amenajarea casei

#consum energie electrica #energie electrica #reducere consum #reduceri cheltuieli

Cum sa reduci consumul de energie electrica al locuintei

Consumul de energie electrica al locuintei are un impact simtitor asupra valorii facturilor, dar si asupra mediului inconjurator. Pentru a adopta un stil de viata verde si a reduce cheltuielile, descopera cateva solutii eficiente pentru a scadea consumul de energie electrice al casei!


1. Inlocuieste becurile vechi


Daca nu ai facut-o pana acum, afla ca este momentul sa inlocuiesti becurile vechi, incandescente, cu unele noi, ecologice. Acestea din urma sunt mai scumpe, insa investitia este profitabila in timp, intrucat becurile ecologice au o durata mai mare de viata si consuma mult mai putina energie electrica decat becurile incandescente.

Cele mai folosite becuri ecologice sunt cele fluorescente, disponibile atat in varianta cu lumina rece, alba, cat si in cea cu lumina calda, similara celei emanate de becurile clasice si, asadar, mai putin suparatoare pentru ochi.

Cea mai buna varianta, insa, ramane cea a becurilor ecologice cu LED. Acestea sunt mai scumpe decat cele fluorescente, insa au o durata de viata superioara acestora, lumineaza mai puternic si nu emana radiatii ultraviolete. In plus, sunt confectionate din materiale care nu contin substante toxice.


2. Redu puterea becurilor


O alta masura isteata de a reduce consumul de energie electrica al casei este acela de a opta pentru becuri cu o putere adaptata utilizarii pe care o oferi fiecarei incaperi in parte. Astfel, este indicat sa nu iluminezi in exces o incapere precum debaraua sau camara - pentru acestea, becurile slabe, ecologice, sunt ideale.


3. Instaleaza mai multe intrerupatoare in aceeasi incapere


Din ratiuni de comoditate, dar si pentru a reduce consumul de energie electrica, nu ezita sa instalezi mai multe intrerupatoare in aceeasi incapere. Acestea fie vor servi sa stinga/aprinda acelasi corp de iluminat din diverse puncte ale camerei, fie vor stinge/aprinde corpuri diferite, astfel incat doar anumite zone ale unei incaperi sa fie iluminate in anumite momente.


4. Foloseste dimmere


Un dimmer este un dispozitiv care te ajuta sa ajustezi intensitatea luminoasa a unui bec si, astfel, sa economisesti energie electrica pretioasa. In plus, in acest fel, reusesti si sa maresti durata de viata a becurilor. Inainte de a achizitiona becuri pentru corpuri de iluminat prevazute cu dimmere, asigura-te ca acestea sunt adaptate folosirii in acest sens.


5. Utilizeaza lampi


O lampa este mai eficienta din punctul de vedere al consumului de energie electrica decat o lustra. Prin urmare, in incaperile in care aceasta solutie este posibila (in dormitor, in camera de lucru etc.), plaseaza strategic si o serie de lampi care sa imprastie lumina intocmai in zona pe care o folosesti.

Lampile, veiozele, lampadarele pot crea si lumina ambientala si, in plus, anumite modele pot fi ajustate astfel incat lumina lor sa cada intocmai pe suprafetele dorite.


6. Instaleaza detectori de miscare


Pentru iluminatul in exteriorul casei, nu ezita sa instalezi un sistem cu senzori de miscare. In acest fel, vei evita consumul inutil de energie electrica si, in plus, vei detecta orice prezenta in preajma casei tale.

Sursa foto: vectorpile.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului