Amenajarea casei

#electricitate #consum #apa #economie

Cum sa reduci consumul de apa si energie in gospodarie

Consumul de apa si energie reprezinta un aspect important atat in plan ecologic, cat si financiar. Nu doar resursele planetei sunt limitate, dar si resursele financiare ale fiecarui individ. Iti prezentam in continuare cateva lucruri pe care le poti face pentru a reduce consumul de apa si energie in gopodarie.



1
Redu numarul sticlelor din plastic


Una dintre cumparaturile cele mai obisnuite o reprezinta sticlele cu apa plata sau minerala. Recipientele din plastic, pentru a fi fabricate, au nevoie de apa. De asemenea, materialul in sine se dezintegreaza foarte greu daca nu este reciclat. Reumple sticlele pe care le ai deja, in loc sa cumperi altele noi si incearca sa folosesti recipiente din sticla, chiar daca sunt mai grele.


2 Foloseste lumina electrica in mod inteligent


Foloseste becuri economice si instaleaza in casa sisteme de iluminat electric care permit aprinderea si stingerea automata, prin senzori de miscare. Astfel, nu va mai fi niciodata nevoie sa te gandesti ca ai uitat vreun bec aprins pe undeva prin casa, unde nu este nimeni. Holurile, debaraua, dulapurile balconul, garajul si alte astfel de spatii pot fi dotate cu aceste sisteme.


3 Foloseste hartia in mod inteligent


Pentru producerea unei hartii noi este nevoie de o cantitate de apa mai mare decat pentru fabricarea unor produse din hartie reciclata. Salveaza padurea si economiseste apa folosind produse din hartie reciclata. Acolo unde hartia poate fi inlocuita cu altceva, este bine sa se foloseasca prosoape si servete din material textil.


4 Foloseste filtre si robinete inteligente pentru instalatiile de apa


Apa pe care o consumi pentru spalatul pe dinti reprezinta o cantitate destul de mare. Numai pentru aceasta activitate zilnica se pot consuma 13 litri de apa, daca robinetul este lasat deschis.

Filtrele si robinetele moderne au reale performante in ceea ce priveste reducerea consumului de apa . De exemplu, un economizator de apa este un dispozitiv automat de oprire si economisire a apei. Il poti folosi cu succes la umplerea bazinelor si galetilor de apa. De asemenea, un robinet cu senzori poate sa reduca consumul de apa cu pana la 70%.

Pentru dus, foloseste instalatii sanitare care controleaza cantitatea de apa scursa.


5 Alege si verifica sistemele de ventilatatie


Sistemele de ventilatie functioneaza optim atunci cand sunt intr-o conditie buna, de aceea este important sa fi folosite urmand instructiunile din manual. De asemenea, aerul rece sau cald nu trebuie sa fie blocat de mobila, perdele, draperii sau alte elemente. Cu cat ventilatia intampina mai multe obstacole, cu atat va fi nevoie de mai multa energie pentru a incalzi sau raci incaperea.

De asemenea, este important sa alegi un aparat potrivit pentru camera respectiva, in functie de dimensiunea acesteia. Un aparat de aer conditionat, de exemplu, care este prea mic, intr-o incapere vasta, nu va face fata nici daca este folosit la capacitate maxima. In acelasi fel, un aparat prea mare intr-o camera mica poate sa creeze probleme legate de nivelul de umiditate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului