Amenajarea casei

#apa #economie #casa #baie #bucatarie

Cum sa reduci consumul de apa

Vrei sa economisesti o suma importanta de bani pe luna si nu stii cum? Iata cat de simplu este. Daca te-ai apucat deja sa economisesti energia electrica, apa trebuie sa fie urmatorul punct pe lista ta. Noteaza contoarele in fiecare zi si observa diferenta.

 

In baie...

1  Achizitioneaza o masina de spalat economica, performanta ce foloseste mai putin apa si mai putina energie electrica decat una veche.  De exemplu, functia de spalare cu aburi este una pe cat de eficienta pe atat de avantajoasa din acest punct de vedere. De asemenea, modul in care intretii masina de spalat decide consumul de apa din timpul spalarii.

2 Incarca masina de spalat cu cantitatea de haine recomandata de catre producator. Spaland mai multe haine in acelasi timp, economisesti apa. Daca nu ai suficiente haine pentru o incarcare, asteapta cateva zile pana cand ai atins cantitatea necesara. De asemenea, stabileste programele de spalare, durata acestora si temperatura apei folosite in functie de gradul de murdarie al hainelor.

3 Daca speli hainele albe pentru improspatare si nu sunt foarte murdare, poti pastra apa cu detergent scursa din masina de spalat si o poti folosi pentru spalarea sosetelor negre sau a unor perechi de pantaloni care nu se pot curata in masina de spalat.

Atentie! Daca apa contine clor, atunci foloseste-o pentru prosoape de bucatarie, dar in niciun caz pentru materiale colorate.

4 Verifica si repara robinetii, scurgerile si bateriile de apa din baie si bucatarie. In general, zonele in care curge apa frecvent se ingalbenesc (cada de baie sau chiuveta). Verifica garniturile imbinarilor de la sifonul chiuvetei sau de la bateriile sanitarelor. Scapand de aceste probleme poti economisi o cantitate impresionanta de apa in fiecare luna.

5 Redu cantitatea de apa consumata de bazinul de toaleta, introducand in interiorul acestuia o minge sau un bidon de plastic inchis ermetic. Volumul ocupat de acesta va declansa mai repede supapa de inchidere a fluxului de apa, astfel incat de fiecare data se va acumula o cantitate mai mica in bazin. De asemenea, un instalator te va ajuta sa reglezi si cantitatea de apa care curge in mod normal in toaleta.

6 Schimba capatul de dus, in cazul in care ai unul mai vechi, cu gauri mari. Un capat de dus cu orificiile largi nu va avea presiunea potrivita, astfel incat vei fi nevoit sa deschizi robinetul de apa pana la limita maxima, facand o risipa inutila si costisitoare.

7 Asa cum de fiecare data uitam luminile aprinse in casa si ne impunem ca de maine sa nu mai facem acest lucru, asa ar trebui sa acordam atentie si robinetilor. Inchide intotdeauna apa atunci cand nu o folosesti: in timpul dusului sau atunci cand te speli pe dinti. Daca periajul dureaza intre 3 si 5 minute, pozitioneaza un vas si aduna toata apa care curge in acest interval la chiuveta. Vei ramane surprins. De asemenea, folosind un spumant de baie eficient, nu vei mai simti nevoia sa incarci cada pana la limita de preaplin, deoarece spuma este voluminoasa si da impresia de plin.

8 Daca locuiesti la un etaj superior, iar dimineata astepti o jumatate de ora pana cand apa se incalzeste, atunci incearca sa faci dus seara, cand toti vecinii sunt acasa, iar apa calda se afla deja pe conducta din dreptul etajului tau. In cazul in care acest lucru se intampla in orice moment al zilei, incearca sa te sincronizezi cu ceilalti membri ai familiei pentru a face dus consecutiv. Astfel nu va trebui sa asteptati de fiecare data apa calda, platind, totodata, cantitatea de apa neincalzita la un tarif normal.

 

In bucatarie...

9 Spala vasele imediat dupa ce le-ai folosit si nu lasa murdaria sa se depuna pe acestea. Grasimea si sosurile intarite vor fi mult mai greu de curatat apoi. In cazul in care ai ajuns in aceasta situatie dupa o petrecere, umple chiuveta cu apa calda si adauga 50 ml detergent de vase . Lasa vasele sa se inmoaie o ora si clateste-le apoi cu apa.

10 Masina de spalat vase este, din acest punct de vedere, cea mai economica solutie din bucatarie. Folosesti mult mai putina apa, reduci cantitatea de detergent, castigi timp si iti protejezi mainile. In cazul in care bugetul sau spatiul nu iti permit aceasta achizitie, atunci  orienteaza-te catre un dus special pentru chiuveta din bucatarie. Dupa ce ai intins spuma detergentului pe vase, clateste-le cu dusul. Economisesti de pana la 5 ori mai multa apa.

11 Stiai ca alimentele se dezgheata cel mai sigur in frigider? Iata un motiv in plus pentru a nu mai folosi apa calda la dezghetarea carnii. In cazul in care te grabesti o poti introduce in cuptorul cu microunde la un program special sau o poti lasa cateva ore la temperatura camerei.
 

In curte...

12 Daca stai la curte, atunci trebuie sa iei masuri si in ceea ce priveste intretinerea spatiilor verzi. Stropeste gradina sau terasa  doar seara. Daca faci acest lucru dimineata sau in timpul zilei, soarele va evapora imediat apa. Seara, insa, apa patrunde in stratul de sol si hraneste plantele. Foloseste un furtun cu capat sub presiune pentru a imprastia cat mai bine stropii de apa. Jetul normal al furtunului poate ineca anumite zone deoarece este mai greu de coordonat.

13 Spala masina cu o laveta si o caldare de apa cu detergent. Folosind manusi de protectie mainile tale vor fi in siguranta. Schimba apa din caldare atunci cand a capatat o culoare urata. Daca decizi sa speli masina cu furtunul atunci este bine sa o muti langa zona verde si sa nu folosesti detergent in timpul spalarii. Astfel apa ajunge in pamant, hidratand solul si plantele din jur.

14 O investitie de viitor poate fi plantarea unor pomi fructiferi de jur imprejurul gradinii. Umbra acestora va mentine mai mult timp apa in sol, nemaifiind nevoie sa faci udari in fiecare zi.

Strange apa de ploaie si pastreaz-o in recipiente inchise. Foloseste-o pentru udari sau pentru spalarea masinii.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea