Amenajarea casei

#musafiri #casa #vizita

Cum sa recunosti un musafir toxic in casa ta

Musafirii toxici sunt acele persoane care au tot venit la tine in vizita si, cu timpul, a incoltit in mintea ta un soi de teama amestecata cu grija si nemultumire. Uneori aceste senzatii sunt nedefinite, alteori poate nu vrei sa recunosti nici fata de tine insuti ce simti si ce gandesti cu adevarat. Daca vizita unei anumite persoane a devenit un motiv de stres pentru tine, in loc sa reprezinte o modalitate placuta de a-ti petrece timpul, atunci se poate sa ai de-a face cu un musafir toxic. Invata sa-l identifici, pentru a putea apoi sa gasesti solutia cea mai buna.

1 Musafiri care vin mereu cu mana goala
 

Oricine merge undeva intr-o vizita este bine sa se gandeasca sa cumpere un cadou simbolic, pe care sa-l ofere gazdei. Poate fi un buchet de flori, o sticla de vin, o cutie de bomboane, o mica atentie pentru gazda. Cadoul nu este obligatoriu, dar o persoana atenta face intotdeauna o impresie mai buna decat una careia nici nu i-a trecut vreodata prin cap sa ofere ceva. Acelasi lucru se aplica si persoanelor care se scuza mereu ca s-au grabit si nu au mai avut timp sa cumpere ceva, ca s-a inchis floraria, ca ele oricum sunt la regim si nu pot sa bea nimic cu alcool etc.

Daca ai avut de mai multe ori musafiri care au aparut la usa cu mana goala, atunci cel mai probabil ai de-a face cu oameni interesati doar de propria lor persoana. 
 

2 Musafiri care si-au adus propria mancare sau bautura
 

Intr-o vizita cel invitat nu poate sa aduca (sub forma de cadou sau pur si simplu) propria mancare si bautura, pe care tot el o consuma pana la finalul vizitei. Exista musafiri pofticiosi care ajung sa manance cea mai mare parte a bomboanelor sau sa bea 3 sferturi din sticla de vin adusa. Un astfel de gest insa este lipsit de educatie si va face in mod sigur o impresie proasta.

Exceptii: se poate contribui cu mancare si bautura in cazul unei petreceri, mai ales daca s-a stabilit de dinainte ca fiecare contribuie cu ceva. Este cazul unor petreceri de tip revelion . De asemenea, in cazul unui bebelus sau unui copil care are nevoie de o dieta speciala.
 

3 Musafiri care iti propun sa mergeti la cumparaturi
 

Cand tu esti gazda si musafirul iti propune brusc sa mergeti sa-si cumpere sau sa cumparati impreuna mai multa bautura, mancare, tigari sau alte produse de consum, este un semn de lipsa de educatie. Conform bunelor maniere, un musafir politicos se multumeste cu ceea ce i se ofera. Este de datoria gazdei sa se pregateasca corespunzator, inainte de vizita, pentru ca fiecare invitat sa aiba tot ceea ce-i trebuie.
 

4 Musafiri cu incaltari murdare
 

Conform bunelor maniere, musafirii nu pot fi obligati sa se descalce la intrare . Exista insa o mare dezbatere pe aceasta tema, deoarece in principiu tema se aplica diferit, in functie de tara: exista tari in care strazile sunt curate si nu se pune problema sa fie afectate covoarele, parchetul etc. Exista, de asemenea, tari in care descaltatul este pur si simplu un obicei foarte important, asa cum se intampla in Grecia si Turcia. Exista, apoi, perspectiva unei persoane care traieste in Romania si care poate avea nevoi si pareri personale, date de modul sau de viata.

Daca esti genul de persoana care acorda importanta curateniei, dupa 2-3 vizite ale unor musafiri cu pantofii plini de noroi s-ar putea sa nu-ti mai pese de regulile bunelor maniere, gandindu-te pur si simplu ca nu te respecta si ca ignora casa ta ingrijita. Este bine sa te orientezi astfel incat sa nu ofensezi pe nimeni, fara a renunta insa complet la principiile tale. In general , la vizitele oficiale si evenimentele elegante sau importante, musafirii nu se descalta.
 

5 Musafiri care fumeaza exagerat
 

Daca ai avut parte de musafiri fumatori care, fiind in vizita, se poarta ca si cum ar fi la ei acasa si termina jumatate de pachet de tigari in 2-3 ore, atunci sunt mari sanse sa fi dat peste musafiri toxici.

In locuinta altcuiva este politicos sa se intrebe gazda daca permite fumatul. Aceasta are dreptul sa refuze. Primind permisiunea, se fumeaza putin sau moderat. Un raspuns evaziv din partea gazdei, de tipul “bine, dar deschid fereastra” este o dezaprobare mascata si in acest caz se renunta la fumat. Fumatul este nociv, dovedit stiintific, astfel incat nu prea pot exista scuze aici. In cazul unei case de nefumatori, efectul negativ este cu atat mai puternic cu cat mirosul va patrunde in pereti, covoare, mobila etc.

In cazul unei case in care se fumeaza, cel mai probabil astfel de probleme nu mai sunt valabile. Insa conform bunelor maniere, chiar si atunci cand exista o scrumiera la vedere, musafirul trebuie sa ceara permisiunea.
 

6 Musafiri care beau exagerat
 

Exista cineva din cercul de prieteni sau cunostinte care a baut peste masura cand te-a vizitat? Ai avut in bar mai multe sticle cu diverse bauturi alcoolice si dupa vizita unei anumite persoane, stocul tau s-a micsorat spectaculos? Daca raspunsul este afirmativ, atunci sunt sanse sa fi avut un musafir toxic.

Problemele nu sunt doar cele legate de politete, pot ajunge si mai grave, in cazul in care avea persoana vorbeste si se comporta irational sau i se face rau si te pune in situatia de a gasi rapid o solutie salvatoare.
 

7 Musafiri care fac un tur al casei, neinvitati
 

Un musafir poate fi curios cu privire la lucrurile pe care le vede in casa ta. In cazul unei situatii precum o renovare recenta, poti sa te oferi sa-i faci un tur al casei. Daca insa isi ia singur libertatea sa intre peste tot, fara sa respecte intimitatea ta, atunci se poate sa ai de-a face cu o persoana toxica. Nicio curiozitate si nicio admiratie, oricat de mari, nu pot justifica o asemenea indiscretie.

Conform bunelor maniere, spatiul pe care este datoare gazda sa-l pregateasca pentru vizita este cel principal, in care se sta, nicidecum intreaga locuinta.
 

8 Musafiri care te critica “in gluma”
 

Exista situatii in care unii musafiri fac remarci rautacioase despre ceea ce vad prin casa sau despre ceea ce li se ofera (aperitive, bautura etc) si au grija sa se disculpe spunand ca ei doar glumesc.

Intr-o vizita, bunele maniere cer ca musafirul sa pastreze o atitudine politicoasa fata de gazda si sa evite situatiile care ar putea trezi tensiuni. Daca ti s-a intamplat de mai multe ori sa te simti ironizat de catre un invitat, atunci probabil ca este vorba despre un musafir toxic.
 

9 Musafiri care iti folosesc casa in scop intim
 

Oricat ar parea de tentanta o partida de sex in baia sau chiar in dormitorul prietenilor, un astfel de gest nu este recomandat. In cazul in care oricum nu esti de acord cu aceasta idee, cu atat mai mult musafirii tai ar trebui sa pastreze masura cat timp se afla la tine in casa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea