Amenajarea casei

#mobila #antichitati #mobila antica #mobilier vechi

Cum sa recunosti mobila antica

Foarte cautate pentru aspectul lor decorativ deosebit si calitatea materialelor si finisajelor, piesele de mobila antica sunt greu de gasit si trebuie sa ai in vedere anumite aspecte ca sa te poti feri de imitatii si sa te bucuri de unicitatea acestora. Iata cateva sfaturi de la expertii in antichitati.

Piesele de mobila antica nu se vor demoda niciodata si reflecta un stil unic si distinct. Din ce in ce mai multe persoane din toate colturile lumii cauta astfel de piese pentru a-si personaliza decorul casei. Cu toate acestea, foarte putini stiu sa recunoasca o piesa valoroasa, cu patina timpului.

Potrivit definitiei date de experti, piesele de mobila antica trebuie sa aiba cel putin 100 de ani vechime. Cu toate acestea, vom intalni deseori mobilier considerat antic dupa stilul unic de realizare sau raritatea sa, in ciuda vechimii de doar cateva zeci de ani.

Din pacate, copierea si reproducerea antichitatilor s-a transformat intr-o adevarata industrie, iar recunoasterea unei piese cu adevarat autentice devine din ce in ce mai grea. Chiar si colectionarii, proprietarii de anticariate sau case de licitatii au probleme in a face diferenta clara intre piesele autentice si falsuri sau copii ale acestora.
 

Cum sa identifici piesele de mobila antica


- Examineaza-le atent in lumina naturala , a soarelui. Cauta atent embleme, semnaturi sau insemne de autenticitate facute de producatorul respectiv. Semnele de autenticitate se gasesc sub forma de timbre, placute, bilete lipite sau semnaturi gravate si le vei repera pe spatele mobilierului, in interiorul sau pe fundul sertarelor, ascunse de vedere.

- Cel mai probabil, mobila antica va avea semne de trecere a timpului, mici zgarieturi, rupturi, poate segmente lipsa. Semnele de vechime ar trebui sa ateste, deci, autenticitatea ei.

- Lemnul natural, masiv era cel mai des folosit acum zeci de ani pentru piesele de mobilier. Inca nu folosea nimeni palul sau alte compozite. Trebuie sa stii ca lemnul natural se deformeaza si scade in proportii odata cu trecerea timpului.

- Finisajele mobilierului antic se faceau cu uleiuri si ceara, mai putin cu vopsea, iar asta se simte la atingere.

- Accesoriile si sistemele de prindere nu pot arata ca noi. In timp, acestea s-au deformat si au intrat adanc in lemn, asa ca trebuie sa sesizezi acest aspect.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea