Amenajarea casei

#curatenie #mediu #reciclare #hartie

Cum sa reciclezi hartia

Adoptarea unei atitudini ecologiste reprezinta un mare pas inainte. Hartia folosita este deseul cel mai usor de reciclat . Zilnic folosim hartie: biletul de autobuz, foile pentru notite, acte, facturi, calendare, agende etc. Crezi ca ti-ar fi greu ca de maine sa nu mai arunci foile inutile si sa le pastrezi pentru reciclat?

 

In Romania exista mai multe organizatii ce se ocupa de reciclarea deseurilor menajere. De asemenea, foarte multe firme au incheiat un contract cu aceste asociatii pentru preluarea si reciclarea de maculatura.

Poti face si tu acelasi lucru la tine acasa, fara eforturi sau cheltuieli suplimentare. Bunul simt si spiritul civic nu costa nimic, ci au nevoie doar de o intentie buna. Iata cateva sfaturi pentru a valorifica din ce in ce mai corect respectul fara de natura si mediu.

1 Sorteaza hartia reciclabila de gunoiul menajer

Servetelele de hartie, hartia igienica, servetelele umede sau ambalajele pentru mancare nu se recicleaza. Este bine sa tii cont de acest avertisment in momentul in care incepi sa depozitezi hartia pentru reciclat. De asemenea, separa cartonul de hartia normala, deoarece nu toate firmele si punctele de colectare accepta carton.
 

 

2 Reciclarea inseamna si economie

Nu este suficient sa pastrezi ziarele, rvistele si agendele pentru reciclat, daca ai in plan sa cumperi cat mai multe in urmatoarea zi. Incearca sa inlocuiesti utilizarea hartiei cu o metoda mai economica sau mai rapida. Creeaza-ti o agenda pe telefonul mobil sau laptop si renunta la cea clasica. In locul ziarelor de la chioscuri, iti poti rezerva cateva minute pentru a le citi online.

Incearca sa profiti de toate spatiile libere ramase pe o coala de hartie, in masura in care poti respecta ordinea logica si clara a informatiilor.

Evita sa printezi materialele care nu sunt necesare sau sa primesti pe strada toate pliantele de la distribuitori.

3 Atentie la documente si facturi

Documentele importante, contracte, facturi, chitante etc trebuie pastrate cel putin doi ani de zile pentru siguranta. In momentul in care esti sigur ca nu iti mai sunt de folos si nu vor mai putea fi solicitate de catre o institutie, atunci este bine sa le distrugi prin rupere sau sectionare cu un aparat special.

Nu arunca niciodata fisele de analize medicale , contractele de munca sau doveditoare cu privire la un imobil sau autoturism.

4 Pastreaza hartia intr-o stare cat mai buna

Reciclarea nu costa. Fie ca decizi sa duci singur cantitatea de hartie stransa la usa unui centru de reciclare, fie ca ii contactezi pentru a programa o data si o ora la care te vor gasi acasa pentru a prelua hartia (cel putin 50 kg), este bine sa le usurezi munca, predandu-le hartia intr-o stare cat mai decenta.

Incearca sa nu dai spre reciclare hartie murdara sau foarte sifonata. Sorteaza ziarele, revistele, cartile, foile, agendele, astfel incat sa stea uniform intr-un teanc cat mai presat. Depoziteaza-le intr-un loc uscat, deoarece umezeala deterioreaza calitatea hartiei si este posibil sa nu fie acceptata la punctele de colectare.

In momentul predarii, vei ambala „deseurile” in saci menajeri.

5 Foloseste containerele speciale pentru diferite tipuri de deseuri

Daca nu ai timp sau spatiu pentru a aduna toata maculatura folosita intr-o luna, atunci ai datoria de a selecta tipurile de deseuri in functie de materiale. In oras vei vedea din ce in ce mai des containere cu etichete: sticla, plastic, hartie. Respecta indicatiile si comporta-te civilizat. Nu te costa nimic.

 

 

 Citeste mai multe informatii utile si adresele centrelor de colectare:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea