Amenajarea casei

#incendiu #foc #sarbatori #gaze # prevenire incendii # instalatie de pom

Cum sa previi incendiile de sarbatori

In perioada sarbatorilor de iarna, casele devine mult mai vulnerabila la incendii. Spre deosebire celelalte perioade ale anului, reteaua electrica este mult mai solicita, la fel si instalatiile functioneaza pe baza de gaze naturale.

Pentru a preveni izbucnirea unui incendiu in casa, trebuie sa tii cont de urmatoarele sfaturi:

1. Cumpara bradul de Craciun cu putin timp inaintea sarbatorilor si aseaza-l intr-un recipient cu apa, pentru a evita uscarea accentuata a acestuia.

2. Daca achizitionezi un brad artificial, controleaza daca este bun conductor (in acest caz nu se poate utiliza), acorda o atentie deosebita instalatiilor electrice care trebuie sa fie bine izolate.

3. Se recomanda asezarea pomului intr-un vas mare umplut cu piatra sau pe trepiede de metal, care vor avea dimensiuni care sa asigure o stabilitate cat mai buna.

4. Verifica instalatia de brad din punct de vedere al functionarii inainte de a o monta. In cazul detectarii unor defectiuni, nutrebuie sa apelezi la improvizatii .

5. Alimenteaza instalatia de iluminat de la o priza electrica sau o baterie al carei voltaj sa nu prezinte pericol de incendiu

6. Nu amplasa bradul in vecinatatea surselor de caldura deschise (radiatoare, aragazuri, resouri etc.), sau in imediata vecinatate a pieselor de mobilier, ci la o distanta suficienta.

7. Foloseste pentru decorare cat mai multe globu.ri si alte obiecte din sticla (nu se recomanda folosirea vatei si a altor obiecte inflamabile)

8. Bradul de Craciun instalat in casa si impodobit cu accesoriile traditionale poate fi cuprins de flacari in mai putin de un minut. Daca totusi se produce un astfel de eveniment, acopera-l rapid cu o patura uda, pentru a stinge focul.

9. Nu lasa bradul cu lumanari si artificii aprinse, instalatii electrice in functiune, nesupravegheate.

10. Nu te apropia cu tigara aprinsa de pomul de iarna si nu arunca resturi de tigari langa suportul acestuia.

11. Nu utiliza artificiile, petardele, rachetele si alte mijloace pirotehnice in incaperi si spatii inchise, cu aglomerari de persoane, balcoane, holuri de bloc si pe terase. Astfel de activitati se vor desfasura in stricta conformitate cu legislatia in vigoare, in aer liber, la distante de siguranta fata de oameni, cladiri, arbori si autovehicule.

12. Nu lasa la indemana copiilor chibriturile sau brichetele.

13. Nu gati daca ai consumat in prealabil alcool sau daca esti foarte obosit. Mananca ceva deja preparat sau un sandwich si culca-te. Poti gati abia dupa ce crezi ca te-ai odihnit suficient de bine.

14. Verifica centrala termica /instalatia de gaz. Asigura-te ca valvele si fitingurile nu au probleme si ca nu exista scapari de gaze. In cazul in care nu esti sigur de ceea ce trebuie sa faci, apeleaza cu incredere la serviciile unei firme specializate.

15. Nu depozita lichide inflamabile in apropierea aragazului si a altor surse de caldura.

16. La parasirea casei asigura-te ca nu ai lasat focul aprins, consumatorii electrici sub tensiune si corpuri de iluminat aprinse.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului