Cu totii ne dorim o bucatarie spatioasa in care sa avem suficient loc pentru a insira toate cele necesare gatitului. Din pacate, doar o varianta de compromis ne poate oferi spatiul de care avem nevoie, insa poate restrictiona utilizarea electrocasnicelor in care am investit foarte mult. Iata cateva idei pentru a organiza cat mai bine aparatele electrocasnice din bucatarie.
1 Realizeaza o lista cu toate aparatele din bucatarie, ordonate in functie de frecventa utilizarii: zilnic, o data pe saptamana, o data pe luna sau mai rar de atat. Aceasta lista te va ajuta sa sortezi electrocasnicele si sa le ordonezi in functie de importanta lor. Este bine sa refaci lista de cateva ori pe an. Poate ca iarna gatesti mai mult decat in perioada de vara, in special prajituri si mancaruri mai complicate, iar vara te bazezi pe sandwich maker si blender.
2 Aseaza-le pe cele pe care le folosesti zilnic pe blatul dulapului de bucatarie. Celor cu o utilizare periodica este bine sa le gasesti un loc acoperit si inchis, pentru a evita depunerea de grasime si aburi. In cazul in care spatiul nu iti permite, atunci le poti aseza intr-o cutie, deasupra dulapurilor de bucatarie.
3 Daca ai multe aparate de dimensiuni reduse (mixer de mana, storcator de fructe mic, aspirator de masa etc) le poti depozita pe o etajera mobila. In magazine gasesti modele diferite, fixe sau pe roti, cu rafturi detasabile si cu posibilitatea de reglare in functie de inaltime.
4 Scapa de exemplarele defecte sau de cele pe care nu le mai folosesti. O rasnita veche de cafea sau un mixer de bucatarie pe care il ai in dublu exemplar pot constitui un cadou excelent pentru rudele sau prietenii fara posibilitati materiale. In cazul in care acestea nu functioneaza corespunzator, adreseaza-te unui centru de reciclare sau profita de programul buy back pentru a cumpara un produs nou .Pentruun plus de spatiu, incearca sa cumperi un aparat care sa includa functiile altora mai mici (un robot de bucatarie poate inlocui o masina de tocat , un blender, un tocator si un mixer).
5 Electrocasnicele de bucatarie pe care nu le folosesti foarte des vor fi depozitate in debara sau in garaj. Este bine sa folosesti ambalajul lor original si sa inchizi cutia cu foarte mare atentie. Nu arunca manualul de instructiuni sau accesoriile pe care le primesti atunci cand le cumperi. Depoziteaza-le pe un raft aerisit, unde sa le poti vedea ori de catre ori accesezi zona respectiva. Astfel, ai mai multe sanse de a le folosi si eviti sa iasa din perioada de garantie neatinse.
6 Pozitioneaza electrocasnicele mari in zona din spate a blatului de bucatarie. Storcatorul de fructe, cafetiera sau robotul de bucatarie pot reprezenta un adevarat pericol atunci cand copiii ajung in preajma lor. Ascunde cablurile in spatele dulapurilor pentru ca cei mici sa nu fie tentati sa se agate de ele sau sa le traga.
7 Plasarea cuptorului cu microunde poate ridica cele mai mari probleme. Acesta ocupa foarte mult spatiu in cazul in care il asezi pe masa sau pe blatul de lucru, insa este foarte important sa fie asezat la nivelul mainilor. Daca alegi o zona prea inalta, va fi foarte greu sa il folosesti si exista riscul accidentelor. Achizitioneaza un dulap special pentru a incorpora cuptorul, astfel incat sa pastrezi libera zona de lucru.
O alta varianta este montarea unui raft solid pe o portiune libera de perete. Ancoreaza bine cuptorul cu ajutorul picioarelor de cauciuc pentru a evita ca acesta sa se miste sau sa cada.
8 In cazul in care nu ai suficient spatiu in zona dulapurilor sau tii foarte mult la aspectul bucatariei, atunci foloseste un corp de dulap (cu usi) in care sa asezi toate aparatele. Este bine sa nu montezi si partea din spate a dulapului, pentru a putea face conexiunea cu prizele.
9 Atunci cand ai mai multe electrocasnice alaturate pe un raft este bine sa fii foarte atent la cablurile acestora, precum si la tipul de priza de care au nevoie. In functie de tipul de stecher al cablului de alimentare, vei vedea daca trebuie sa folosesti o priza cu impamantare sau una simpla. Grupeaza cablurile si prinde-le cu ajutorul clemelor din plastic, eliminand surplusul.