Amenajarea casei

#ordine #depozitare #spatiere #amenajare #camara #debara

Cum sa organizezi debaraua

Sunt acele lucruri carora nu le gasesti locul niciunde. Te intrebi mereu cum fac altii pentru a le depozita si pentru a afisa o ordine exemplara de fiecare data cand le calci pragul. Daca inca esti posesorul unei debarale, gandeste-te de doua ori inainte de a o darama, iar daca ai senzatia ca iti sta in drum, hai sa vedem cateva solutii pentru o depozitare eficienta.

 

 

De cele mai multe ori debaraua este amplasata pe holul locuintei, intr-o zona apropiata de bucatarie sau de usa de la intrare. Influentele occidentale ne-au facut pe multi dintre noi sa cautam apartamente cat mai spatioase, sau solutii pentru realizarea acestui lux.

Desfiintarea usilor, a spatiilor nefolosite sau sectionarea peretilor pentru un plus de spatiu si senzatia de comunicare intre camere. Haideti sa presupunem ca debaraua ar fi locul salavator, spatiul care va acumula toate accesoriile rasfirate intr-o locuinta, transformandu-se astfel in mijlocul principal de si ordine.

1 O debara curata este de doua ori mai incapatoare

Unul dintre principalele motive pentru care debaraua creeaza repulsie si devine un spatiu nefolosit, este depozitarea prafului, deteriorarea peretilor si imposibilitatea de a accesa toate zonele. Dupa ce ai scos tot din interiorul sau, noteaza toate problemele care iti dau batai de cap. Poate ca unul dintre urmatoarele aspecte trebuie reparat: 

  • usile degradate ;
  • iluminatul deficitar;
  • igrasia;
  • aerisirea nefunctionala;
  • spatierea nepotrivita;
  • peretii nevaruiti corespunzator, sau vopseaua veche;


Orice problema poate fi rezolvata rapid, cu o vizita la magazinul de bricolaj din zona in care locuiesti. Dupa ce debaraua arata acum impecabil, la fel ca orice alta incapere a casei, ferita de praf si umezeala, este momentul sa treci la urmatorul pas: functionalitatea.
2 Amenajeaza un spatiu pentru  

de sSpatiul va fi dedicat atat familiei cat si musafirilor, pentru o depozitare temporara a hainelor de strada sau a pantofilor. Daca debaraua se afla in apropierea usii de acces in apartament, o poti folosi cu succes in locul cuierului de haine. Astfel eviti depunerea prafului pe haine sau imbibarea cu miros de mancare sau tutun.

Locul de langa usa de la intrare va ramane liber, dand astfel senzatia de ordine si calm. Poti pozitiona aici o oglinda mare sau o etajera pentru poseta, ochelari de soare, chei sau facturi.

Pentru ca acest lucru sa devina posibil, vei avea nevoie de o bara solida pentru umerase si de cateva rafturi. Daca debaraua este suficient de spatioasa, o poti compartimenta, astfel incat o jumatate va cuprinde hainele, iar o jumatate va fi compartimentata pe rafturi pentru pantofi.


Daca latimea nu este suficienta, atunci alege pozitionarea unor rafturi deasupra barii de umerase, astfel incat aceasta sa fie usor de accesat, si, de asemenea, unui spatiu in partea jos pentru cutii sau pentru incaltaminetea si imbracamintea din celelalte sezoane.
3 Compartimenteaza pe categorii

Cu ajutorul cutiilor din carton sau din plastic, vei putea ambala si depozita pana si cele mai pretentioase lucruri din casa ta:

  • decoratiunile pentru bradul de Craciun ;
  • haine si incaltaminte de extrasezon ;
  • paturi si perne;
  • aspiratorul;
  • cutia cu ;
  • genti de voiaj sau posete ;
  • vase mari de bucatarie ;
  • cutiile electrocasnicelor obligatorii pentru garantie;
  • mobilierul pliant sau de picnic;
  • instrumente pentru diferite jocuri sau activitati in aer liber, etc

Cea mai importanta regula in buna functionare a unui spatiu atat de aglomerat este pastrarea ordinii si a curateniei. Noteaza fiecare cutie si incearca sa gasesti un sens logic in depozitarile facute. Un ansamblu de rafturi bine compartimentate, cu sectoare de diferite dimensiuni iti va fi de mare ajutor. De asemenea, poti achizitiona un suport special pentru sticle, si daca temperatura iti permite, depoziteaza sticlele de bauturi.

Incearca sa realizezi o repartizare pe categorii, zone de activitate, domenii sau in functie de frecventa utilizarii obiectelor: zilnic, periodic sau anual.
4 Imparte spatiul pentru o debara mixta: conserve si obiecte de uz casnic

Acest lucru este posibil intr-o camara de dimensiuni mai mari. Astfel, pe peretii acesteia poti aseza dulapuri si etajere de diferite dimensiuni, pastrand astfel o portiune libera pentru a permite accesul unei persoane in interior.

Este foarte important ca acest spatiu sa fie foarte bine izolat si aerisit, pentru a evita patrunderea aburilor din bucatarie. Aici poti depozita lazile cu fructe si legume (cele mai putin perisabile care pot rezista si in afara frigiderului), conservele si proviziile alimentare, eliberand astfel spatiul din dulapurile de bucatarie.

De asemenea, poti pastra cateva rafturi pentru depozitarea produselor de curatat sau a detergentilor, cu nota ca acestea trebuie ferite bine de restul alimentelor pentru a evita contaminarea acestora.

Verifica periodic starea conservelor si a legumelor de aici, deoarece acestea emana un miros neplacut , iar fermentarea unor produse neambalate corespunzator poate duce la experiente foarte neplacute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare