Amenajarea casei

#sanatate #curatenie #bucatarie

Cum sa mentii curatenia in bucatarie

Bucataria este spatiul de care depinde sanatatea intregii tale familii. Igiena acestei incaperi trebuie sa fie respectata cu strictete pentru a evita remarcile musafirilor, dar si unele boli grave. Iata care sunt locurile cele mai predispuse la aparitia microbilor si ce masuri poti lua pentru a pastra totul in perfecta curatenie.

 

1 Atentie la caldarea de gunoi!

Gunoiul poate deveni un adevarat focar de microbi daca nu respecti cateva reguli foarte importante.

  • Arunca resturile perisabile cel putin o data pe zi. Cu cat amani mai mult eliminarea acestora din casa, riscul aparitiei de mucegai, mirosuri neplacute, musculite sau chiar viermi este foarte mare.
  • Foloseste saci menajeri pentru gunoi. Alege un model  ce iti ofera posibilitatea sa sigilezi continutul si sa transporti sacul fara riscul de a-l varsa pe drum. Clateste de fiecare data caldarea si manerul acesteia cu apa si clor.
  • Dezinfecteaza zona in care depozitezi gunoiul cel putin o data pe saptamana. De asemenea, daca tii caldarea in partea de jos a mastii de chiuveta, manerele si usile acesteia se incarca de microbi in doar cateva zile, asa ca va trebui dezinfectezi cel putin o data pe saptamana.
  • Separa resturile menajere pe categorii. Sticlele de plastic si hartia pot fi depozitate in saci individuali pentru a le recicla sau pentru a le depune in locurile special amenajate.
     

2 Spala vasele si chiuveta ori de cate ori este nevoie  

Nu amana niciodata spalatul vaselor . Dupa o masa copioasa probabil ca spalatul veselei murdare este o corvoada, insa aceasta responsabilitate poate fi impartita cu ceilalti membri ai familiei. Poti propune o regula pentru ca fiecare persoana in parte sa spele vasele timp de o saptamana sau puteti face cu randul pe zile. De asemenea, puteti cadea de acord alocand fiecaruia cate o responsabilitate: gatit, aspirat, spalat vase etc.

Orice varianta ai alege, nu lasa vasele murdare in chiuveta pentru mai multe ore sau, mai grav, pentru mai multe zile. Acestea vor atrage gandaci, furnici si musculite. De asemenea, resturile de pe farfurii vor emana un miros urat si vor duce la aparitia germenilor si a microbilor.

Spala chiuveta cu dezinfectant cat poti de des (o data la 3 zile) si inlocuieste buretele de vase de indata ce observi ca si-a schimbat culoarea initiala.

3 Elimina efectele aburilor din timpul gatitului

In timp ce gatesti, aburii pot transporta grasime si substante ce se vor depune pe toate lucrurile din jur. Este bine ca imediat dupa ce gatesti sa stergi toate suprafetele ( electrocasnicele , blatul si masa de bucatarie , borcanele de condimente expuse, scaunele etc)cu o laveta imbibata in alcool, pentru a elimina stratul de grasime si impuritati ce s-a depus. In caz contrar, peste acesta se va asterne un strat de praf, suprafetele din bucatarie devenind lipicioase, favorizand dezvoltarea germenilor.

In ceea ce priveste zona aragazului, aceasta trebuie curatata si in timpul gatitului pentru a preveni intarirea petelor provenite din stropii de mancare. Foloseste un detergent degresant si curata cu atentie faianta, suprafata aragazului, capacul acestuia si usa de la cuptor, precum si gresia din jur.

Daca folosesti folie de aluminiu , atunci va trebui sa o schimbi cel putin o data pe saptamana.

4 Nu tine microbii la indemana

Studiile au demonstrat faptul ca prosopul de bucatarie poarta cei mai multi microbi din intreaga casa. O parte dintre acestia sunt transmisi de catre tine in timp ce te stergi, iar o parte apar din cauza umezelii constante. In cazul in care folosesti prosopul si pentru a sterge diverse suprafete sau pentru a apuca vasele fierbinti, atunci te-ai ales cu un adevarat cuib de microbi.

Inlocuieste prosopul cu servetele sau prosoape de hartie de unica folosinta.

Manerul frigiderului, al aragazului, usa cuptorului cu microunde si orice alta portiune pe care o atingi de cateva ori pe zi va trebui curatata si dezinfectata foarte des. Manerul usii de la frigider poate fi atins cu usurinta si de catre copiii mici, asa ca este bine sa il dezinfectezi aproape zilnic.

5 Atentie la sursele externe de murdarie

Cartofii cumparati din piata pot purta pe coaja oua de insecte, furnici si, bineinteles, nenumarati microbi. Foloseste un recipient special pentru depozitarea acestora si evita sa cumperi cantitati foarte mari. De asemenea, va trebui sa fii precaut si atunci cand ii cureti.

Sacosele cu care faci piata pot fi incarcate cu bacterii luate de pe asfalt sau de pe tarabe. Foloseste pungi reciclabile, de unica folosinta, pentru a mentine un mediu cat mai igienic in bucatarie.

Plasa impotriva insectelor si perdelele intra in contact atat cu aburii si grasimea din timpul gatitului, cat si cu praful din atmosfera. Daca nu sunt curatate des, acestea pot deveni periculoase, mai ales daca aragazul se afla in apropierea acestora. Asadar, foloseste o perdea cat mai mica pentru bucatarie si preocupa-te cat mai des de curatenia din zona ferestrei.

 

Daca nu ai timp sa te ocupi de curatenia casei tale, insa vrei sa lasi totul pe maini bune, iti poti gasi o menajera pe CautaMenajera.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea