De foarte multe ori ne plangem de lipsa de lumina dintr-o incapere . Fie ca nu ne descurcam in activitatile zilnice, fie ca totul din jur pare posomorat, trebuie sa gasim o solutie pentru a avea o camera mai vesela si un mediu cat mai sanatos. Iata 6 pasi spre acest rezultat.
1 Elibereaza calea de acces a luminii naturale
In ceea ce priveste ferestrele, va trebui sa ai in vedere urmatoarele:
- geamurile trebuie sa fie mereu curate si bine lustruite; spala-le saptamanal sau dupa fiecare ploaie sau furtuna;
- alege flori care nu sunt dependente de lumina solara , astfel incat sa pastrezi libera zona ferestrei;
- foloseste perdele din materiale usoare si vaporoase;
-
vopseste tocul ferestrei, precum si gratiile din exterior cu vopsea alba.
2 Foloseste-te de lampi si veioze
Alege corpuri de iluminat mobile, in culori cat mai deschise si materiale subtiri, transparente. Culoarea abajurului va accentua luminozitatea, in special in cazul becurilor economice. Poti alege un model cu perforatii, pentru a crea un joc de lumini pe peretii camerei.
Aseaza lampile in punctele cheie ale incaperii si in zonele pe care le utilizezi cel mai frecvent.
3 Lumineaza prin culoarea peretilor
Poate ca esti dispus sa lucrezi la acest capitol sau chiar aveai in plan o schimbare de asemenea anvergura. Stim cu totii ca negrul micsoreaza si intuneca orice incapere si este de prisos sa mai mentionam avantajele albului din acest punct de vedere. Insa, daca peretii albi ti se par banali, poti incerca mai multe culori pentru fiecare perete in parte. In acest caz, tavanul si peretele ce cuprinde ferestrele vor trebui sa beneficieze de cele mai deschise culori.
In cazul in care vrei sa folosesti culori inchise, accepta totusi provocarea unui model alb. Fie ca il faci manual, fie ca aplici forme de autocolant , acesta va aduce mult dinamism si va atrage lumina.
4 Foloseste accesorii dinamice
Alege culori cat mai puternice pentru ramele mari de tablouri sau pentru zonele cu mai multe fotografii mici alaturate. In cazul ramelor cu suport, alege nuante argintii sau aurii, in functie de paleta de culori a camerei.
O vaza din cristal cu flori naturale este mereu potrivita iar daca florile naturale iti provoaca alergii sau nu ai timp sa le intretii corespunzator, atunci alege flori artificiale din matase si nu din plastic. Impreuna cu ramele sidefate vor functiona precum un magnet in atragerea luminii.
Pentru acele zile ploioase si friguroase, trebuie sa ai la indemana o cantitate considerabila de lumanari. Pentru un joc cat mai aprins, foloseste lumanari de diferite dimensiuni si inaltimi, in suporturi neutre, deoarece accentul va pica asupra flacarii si nu asupra tipului de suport folosit.
5 Pastreaza totul in ordine
De multe ori o camera dezordonata arata precum una foarte aglomerata si obositoare. Arunca sau muta ceea ce nu iti trebuie si incearca sa pastrezi suprafetele cat mai clare si libere. Nu aseza obiecte pe rafturile unei biblioteci si nu incarca partea de sus a dulapului cu valize sau ursuleti de plus. Renunta la colectia impresionanta de reviste si ziare vechi , precum si la teancul de facturi si plicuri de pe masa.
Sterge praful cat mai des si aspira peretii, deoarece praful estompeaza puterea unei culori si o intuneca.
6 Exploateaza zona ferestrei
Activitatea ta principala din incaperea respectiva trebuie sa se mute in apropierea ferestrei. Daca este o camera in care doar dormi, atunci muta patul langa fereastra pentru a te bucura cat mai mult timp de lumina naturala. Pentru ca efectul sa fie cat mai puternic, asterne o lenjerie alba sau galbena din bumbac sau matase.
Biroul de lucru, masa de familie sau spatiul de joaca pentru copilul tau pot fi situate aici.