Amenajarea casei

#bucatarie #corpuri de iluminat #surse iluminare #insula de bucatarie

Cum sa luminezi insula de bucatarie

Montarea unei surse de lumina potrivite pentru insula de bucatarie este un subiect care a creat numeroase speculatii si griji de-a lungul timpului, insa nu trebuie sa fie nimic ingrijorator in acest sens. Exista mai multe feluri de surse de iluminat si acestea se pot alege avand in vedere functionalitatea, rolul estetic sau decorativ, precum si stilul mobilei si amplasarea.

Exista trei variante de sursa de lumina pentru insula de bucatarie :

1 Lumina de ambient (lustra sau plafoniera din tavan)
2 Accentele de lumina (spoturile)
3 Sursele de iluminat orientate exclusiv catre o zona (lampile cate atarna)

Intr-o camera de lucru, cum este bucataria, sunt importante sursele de iluminat orientate catre zona care ne intereseaza, adica insula de bucatarie in acest caz. Sursele de lumina care atarna din tavan, mai ales cele suspendate deasupra insulei de bucatarie, sunt cele mai populare si des intrebuintate si pe buna dreptate.

Regula cea mai simpla si de baza in decoratiuniule interioare, care poate fi aplicata si in domeniul surselor de iluminat este numita si "regula celor trei". Aceasta regula spune ca un mod facil de a obtine echilibru este sa repeti un element de trei ori. Creierul uman este obisnuit sa recunoasca anumite modele si cel mai simplu este cel cu trei elemente. Din acest motiv, vei vedea deseori trei lapi care atarna din tavan deasupra insulei de bucatarie si a patra atarnand exact deasupra chiuvetei. O camera care va beneficia de astfel de surse de iluminat, situate pe un singur plan, va avea un echilibru placut, deci multi designeri o recomanda.

Mai exista si varianta cu surse de iluminat care sunt adaptate la marimea insulei de bucatarie. Daca insula ta este de marimea unei mese cu blat, nu este nevoie de trei surse, ci doar de doua, pentru a pastra echilibrul de care vorbeam mai sus.

Forma ideala pentru sursele de iluminat atarnatoare este de trompeta sau picatura, astfel incat lumina sa fie proiectata numai pe zona de interes si sa te ajute sa ai o mai buna vizibilitate cand pregatesti mancarea sau speli vasele.

Cantitatea de lumina necesara insulei de bucatarie trebuie sa fie intotdeuna proportionala cu marimea sau inaltimea acesteia. Lasa loc suficient intre blatul de lucru si sursele de iluminat.

Mai exista si varianta spoturilor, montate exact deasupra insulei de bucatarie. Ai grija ca lumina si numarul lor sa fie suficient pentru a-si atinge scopul, adica sa-ti asigure o vizibilitatea optima.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea