Amenajarea casei

#surse iluminare #corpuri de iluminat #lumina baie #iluminat baie

Cum sa luminezi corect baia

Cand vine vorba despre iluminatul locuintei, adesea baia este incaperea cea mai neglijata. Nu sunt putini aceia care prefera sa investeasca in corpuri de iluminat pentru sufragerie si bucatarie, in detrimentul salii de baie. Cu toate acestea, alegerea corpurilor de iluminat potrivite si amplasarea lor corecta in interiorul baii pot face adevarate minuni. Cum faci alegerile potrivite, descopera in continuare!

1 Lumina ambientala

In general, baia este luminata pe de-a intregul cu ajutorul unui corp de iluminat plasat pe tavan, in mijlocul incaperii. Daca preferata ramane aplica sau orice alt corp discret de iluminat, pentru un plus de fantezie si mai multa lumina poti oricand opta pentru o varianta pe care, in mod normal, ai folosi-o in alte incaperi ale casei. Un candelabru - daca sala de baie este incapatoare - sau o lustra interesanta pot fi optiuni care sa dea o nota de inedit baii tale.

2 Lumina de accent

Lumina de accent este destinata punerii in evidenta a unei anumite zone a salii de baie, a unui obiect decorativ, piesa de mobilier etc. In functie de ceea ce iti place mai mult sau de zona pe care o doresti mai bine luminata, foloseste-te de lumina de accent pentru a obtine efectul dorit. Cum reusesti? Aplica spoturi pe care sa le orientezi catre suprafetele ori obiectele pe care iti doresti sa le scoti in evidenta.

3 Lumina oglinzii

Una dintre cele mai mari greseli are loc la plasarea corpurilor destinate iluminarii oglinzii din sala de baie. Pentru a scapa de umbrele de sub barbie, ochi si obraji, corpurile de iluminat ar trebui amplasate de-o parte si de alta a oglinzii, la o distanta de circa 90-100 cm unul de altul.

Ideal, corpurile de iluminat ar trebui sa se afle la nivelul ochilor sau la circa 1,5 m deasupra solului. O astfel de amplasare va oferi lumina necesara pentru ingrijirea comoda si eficienta a fetei.

4 Becurile potrivite

Becurile care emit o lumina alba ar putea fi o alegere nimerita, intrucat aceasta reda cel mai bine nuantele pielii. Becurile halogene sunt, in acest caz, cea mai buna optiune, varianta de voltaj redus fiind idealul. Tine cont de faptul ca un bec halogen de dimensiuni mici va oferi si un efect placut de stralucire!

O alta solutie ar putea fi becurile fluorescente compacte care imprastie, de asemenea, o lumina placuta, potrivita salii de baie, si care sunt de pana la 10 ori mai eficiente decat becurile incandescente clasice.

5 Intrerupator cu variator de tensiune

Cel mai bun prieten al oricarei persoane care isi doreste sa ajusteze lumina din baie este intrerupatorul cu variator de tensiune. Acesta iti permite sa detii controlul asupra luminozitatii baii tale pe care o adaptezi in functie de necesitati. In plus, o astfel de optiune poate determina si un consum mai redus de energie electrica.

6 Siguranta, inainte de toate

Nu in ultimul rand, nu uita sa consulti un electrician inainte de a face chiar si cele mai mici modificari la nivelul corpurilor de iluminat din baie. Doar o persoana calificata iti va putea spune ce anume este indicat sa faci si ce nu. De asemenea, pentru schimbarile de mare anvergura, apeleaza din start la serviciile unui specialist.

Sursa foto: rrthink.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului