Amenajarea casei

#izolatie #izolare #teava #casa

Cum sa izolezi o teava

Izolatia este esentiala pentru buna functionare a intregului sistem de tevi. Conductele care nu sunt bine izolate pot duce la pierderea caldurii si la aparitia condensului in perioada iernii. De asemenea, tevile neizolate “transpira”, sunt pline de urme de apa si-ti suprasolicita sistemele de incalzire. De aceea, este bine sa te ocupi de izolarea tevilor inainte de venirea iernii. Iata cum:


1 Curata teava


Prima operatiune este aceea de curatare si indepartare a urmelor de grasime de pe teava cu ajutorul unei carpe inmuiata intr-o solutie de curatare.

Asigura-te ca tevile sunt bine uscate inainte de a incepe sa le izolezi.


2 Alege modul de izolare


Poti sa izolezi teava cu ajutorul spumei poliuretanice, vatei minerale, buretelui, bandei elastometrice sau foliilor termoizolante speciale pentru tevi.

Exiata pe piata tuburi izolante goale, confectionate din spuma poliuretanica, taiate longitudinal, pentru eventualele imbinari.

In cazul in care optezi pentru vata minerala , este bine sa stii ca aceasta trebuie invelita in folie de aluminiu sau plastic si asigurata cu banda adeziva.Pentru ca tevile astfel tratate nu au un aspect tocmai estetic, acest sistem este indicat pentru conductele care nu sunt la vedere, cele din beciuri spre exemplu.

Izolatie elastomerica poate fi folosita pentru izolatia tuturor conductelor, a tevilor, a aparatelor de aer conditionat sau racitoarelor. Realizata din materiale speciale, are o conductivitate termica scazuta si ofera o economie reala de energie, reducand emisiile de CO2.

Este bine sa stii ca aceasta poate fi cumparata intr-o gama variata de culori, astfel ca poate fi folosita pentru tevile la vedere.


3 Masoara cu atentie lungimea tevilor


Inainte de a cumpara si taia materialele asigura-te ca acestea vor acoperi intreaga suprafata a tevilor. Ia-ti o marja de eroare pentru colturi si imbinari.

Atunci cand izolezi tevile in forma de “T” sau pe cele in forma de “U”  taie cu atentie materialele folosite si asigura-le, la nevoie, cu banda adeziva.


4 Motive pentru izolarea tevilor

 

  • Atunci cand izolezi tevile de apa rece eviti producerea de condens iar atunci cand le izolezi pe cele de apa calda previi pierderile de caldura si economisesti energie si implicit bani;
     
  • Tevile expuse la frig pe timpul iernii pot ingheta si crapa, provocand pagube insemnate;
     
  • Izolatia ofera o bariera de protectie impotriva umiditatii, factor ce poate duce la distrugerea tevilor, in timp.
Vrei sa-ti renovezi casa si cauti un instalator? Nu mai pierde timp intreband in stanga si-n dreapta de un mester bun. Intra pe cautinstalator.ro si cauta persoana care sa corespunda cerintelor tale! Iti oferim posibilitatea sa gasesti in timp record mesteri autorizati, ale caror servicii au fost apreciate de alte persoane. Spor la treaba!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare