Amenajarea casei

#copii #locuinta #animale #curatenie

Cum sa iti protejezi casa de vizitele copiilor

Ai prieteni de familie cu copii mici si te sperie vizitele lor? Acestia sunt in general neatenti, galagiosi, energici si de cele mai multe ori foarte curiosi. Iti e teama ca se va alege praful de curatenia pe care doar ce ai terminat-o si te gandesti la cantitatea de cioburi ce va ramane in urma lor. Incearca sa planifici vizitele copiilor, pentru a avea timp sa pui la punct cateva masuri de precautie.

 

1 Stabileste un loc precis de joaca

Fie ca sunt prietenii fiului tau, fie ca sunt musafiri, este bine sa le oferi celor mici o singura camera de joaca. Daca fiul/fiica ta este de acord, atunci ii poti invita in camera sa. Daca nu, alege o camera neutra in care acestia vor sta pe toata durata vizitei. In compania parintilor se vor plictisi si vor cere in permanenta atentie.

2 Anunta zonele nepermise

Inchide usile camerelor in care nu vrei ca cei mici sa intre. In general o usa inchisa le va da de inteles ca accesul este interzis. In cazul in care observi ca vor sa patrunda in camera respectiva, adreseaza-te ferm si explica-le faptul ca au drepturi depline doar in spatiul lor de joaca. Daca insista, atunci este momentul sa ii avertizezi pe parintii lor.

3 Elimina tentatiile

Dupa ce ai ales camera de joaca, pune la adapost ornamentele usor de spart: suporturi, bibelouri, sticle de bauturi si orice fel de ornament din sticla, lut sau din mai multe piese componente. Piteste-le intr-un dulap sau aseaza-le la inaltime, astfel incat cei mici sa nu ajunga la ele. Pe langa paguba produsa, unele obiecte mai mari ii pot rani pe copii.

4 Nu ii lasa sa se plictiseasca

In general, comportamentul copiilor este determinat si de catre permisivitatea parintilor. Asadar, orice observatie vei face, aceasta trebuie sa fie sesizabila si de catre parinti, pentru ca acestia sa ia masurile necesare.

Ca alternativa, ofera-le celor mici cateva preocupari amuzante. Daca parintii nu s-au ocupat de acest aspect, atunci este datoria ta sa ii tii ocupati. De aceea este bine sa ai in debara o rezerva de creioane colorate sau jocuri de grup. 

5 Alege un loc liber pentru servirea mesei

Stabileste un loc clar pentru servirea mesei. Este bine sa alegi o zona usor de curatat si cu cat mai putine obiecte ce pot fi murdarite. Explica-le copiilor ca acest spatiu este destinat consumului de mancare, dulciuri si suc si ca nu au voie cu acestea in restul casei. Fereste covoarele si fetele de masa, deoarece cu siguranta vor avea foarte mult de suferit.

6 Opteaza pentru plastic

Intreaba-i pe parinti daca se ocupa personal de hrana copiilor iar daca acest lucru se intampla, atunci poti sta linistit. Unii copii mai mici nu pot manca decat in prezenta parintilor iar in acest caz responsabilitatea este acoperita.

Daca este vorba de o petrecere intre copii, atunci foloseste farfurii, pahare si tacamuri din plastic. Acestea sunt mai usor de manevrat, nu sunt atat de grele, nu se sparg si nu ii expun pe cei mici la atat de multe pericole. De asemenea, amenajeaza-le si o masa din plastic sau lemn, insa in niciun caz o masa cu suport de sticla.

7 Protejeaza obiectele importante

Limiteaza accesul in zona biroului de lucru. Cei mici sunt tentati sa ii imite pe adulti, chiar si cu riscul de a distruge lucruri foarte importante. Daca pe birou detii acte, facturi, cursuri sau orice fel de hartii care iti sunt de folos, atunci nu le permite prichindeilor sa se apropie. Laptopul, de asemenea, trebuie ascuns intr-un loc inaccesibil.

Nu lasa la indemana lor CD-uri sau DVD-uri, deoarece acestea sunt foarte usor de zgariat sau de spart. Daca ai planificat un program de muzica sau desene animate, permite-le celor mici sa aleaga cd-ul preferat in functie de coperta. Asigura-te ca televizorul functioneaza bine si inlatura din zona telecomanda pentru a evita orice neplacere.

8 Supravegheaza contactul cu animalele

In functie de animalul de companie pe care il ai, vei alege si metoda potrivita. Copiii foarte mici nu pot aprecia pericolele si nici gestul asupra animalului. Cainii si pisicile pot avea uneori reactii violente, mai ales daca cei mici au un comportament agresiv .

De asemenea, pasarile, hamsterii sau puii de animal trebuie feriti, deoarece pot suferi in urma contactului cu un grup mai mare de copii. Pentru a evita discutii neplacute cu parintii sau o vizita la veterinar, este bine sa limitezi accesul copiilor la animalele sau pasarile din locuinta/curtea ta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea