Amenajarea casei

#curatenie casa #casa concediu #pregatiri concediu

Cum sa iti pregatesti casa pentru plecarea in concediu

Te pregatesti pentru un concediu prelungit sau doar pentru o escapada de cateva zile? Indiferent care ar fi situatia, inainte de a-ti face bagajele si a o porni la drum, este important sa te asiguri ca lasi totul in ordine in urma ta si ca locuinta ta nu va fi expusa incidentelor de tot felul cat timp lipsesti.

Pentru a nu uita nimic esential, de care sa iti amintesti, eventual, taman cand esti la sute de kilometri departare de casa, intocmeste o lista cu activitati legate de casa, pe care ar trebui sa le duci la bun sfarsit inainte de plecarea in concediu.


Pregateste casa pentru plecarea in concediu


Iata o serie de activitati premergatoare plecarii in vacanta care ar trebui sa fie trecute pe lista ta:
 

  • Curata frigiderul. Cu 1-2 zile inainte de plecare, inspecteaza frigiderul si renunta la toate alimentele care expira in perioada in care tu si familia ta veti fi plecati de acasa. Nu uita sa cauti si eventuale ramasite de alimente care s-ar putea deteriora si mai mult cat vei fi plecat in concediu. Odata inalturata hrana perisabila, igienizeaza cu o solutie de curatat interiorul frigiderului. In masura in care este posibil, cea mai buna varianta ramane scoaterea din priza a aparatului - in acest fel, eviti si incidentele grave, provocate de un eventual scurtcircuit.
  • Spala hainele murdare. Goleste cosul cu rufe murdare si spala-le pe toate inainte de a pleca in concediu, in special daca vacanta se intinde pe o perioada de cateva saptamani.
  • Pregateste plantele. Pentru concediile de cateva zile, globurile prevazute cu tije prin care se elibereaza, treptat, apa in pamantul din ghivece, sunt solutia optima. In caz contrar, roaga un prieten ori un vecin sa iti ude periodic plantele, lasandu-i instructiuni detaliate pentru ca acestea sa nu aiba de suferit.
  • Atentie la invazia gandacilor. Daca locuinta ta a mai fost infestata in trecut de daunatori, ia masuri de precautie pentru a preveni o situatie de acest tip cat esti plecat in concediu. Pulverizeaza, asadar, insecticid pe la colturile incaperilor si insista in zonele prin care ar putea patrunde in interior si unde s-ar putea ascunde.
  • Scoate aparatura din priza. Intocmai ca in cazul frigiderului, aparatura electrocasnica ar trebui scoasa din priza pe durata concediului. Ai in vedere televizorul, calculatorul, electrocasnicele din bucatarie si, eventual, aparatul de aer conditionat (acesta poate fi reglat sa porneasca la anumite intervale de timp, daca iti doresti sa ai parte de racoare cand te intorci acasa). Nu uita sa verifici si instalatiile de gaz si robinetele, asigurandu-te ca sunt bine inchise.



Pregateste casa pentru intoarcerea din concediu


Pentru ca, de regula, intoarcerii din vacanta i se asociaza un sentiment de tristete, iata ce ai putea sa faci pentru a-ti face sosirea cat mai placuta si mai putin dureroasa:
 

  • Fa curatenie. Inainte de plecare, fa curatenie in toata casa, astfel incat sa gasesti totul in ordine la intoarcere. In acest fel eviti stresul de a te apuca de o serie de activitati neplacute (cum ar fi spalatul WC-ului) tocmai cand iti doresti mai mult sa visezi cu ochii deschisi la vacanta.
  • Schimba asternuturile. Odihna post-concediu va fi mai placuta intr-un pat primitor, cu lenjeria curata, schimbata inainte de a pleca in vacanta.
  • Parfumeaza casa. Un odorizant cu parfum placut te va ajuta sa iti reamintesti de ce este atat de bine sa fii din nou acasa.



Foto: cruiseabout.com.au
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului