Amenajarea casei

#casa #locuinta #canicula

Cum sa iti feresti casa de canicula

Meteorologii au anuntat ca vara aceasta va fi una caniculara astfel ca vei avea nevoie de mult curaj sa iesi din casa in mijlocul zilei. Daca valoarea temperaturii de afara nu tine neaparat de noi, crearea unei atmosfere placute in locuinta personala sta in mainile noastre.


1 Foloseste draperii opace


Pentru a mentine o temperatura mai scazuta in casa ta, foloseste draperii opace, de culoare inchisa, jaluzele sau obloane , mai ales daca ai ferestre care sunt orientate spre S sau S-E.

Acestea nu vor permite caldurii sa patraunda in casa la fel de usor si vor proteja si obiectele pozitionate in general in apropierea ferestrei, precum ghivecele de flori, dar si mobila si parchetul, sensibile la razele solare puternice.

Deschide geamul doar dimineata devreme si pe timpul noptii, cand temperatura de afara este mai scazuta si aerul mai respirabil. Nu uita sa folosesti o plasa impotriva insectelor.


2 Verifica izolatia usilor si ferestrelor


In zadar tii usile si ferestrele inchise pentru a te feri de canicula, daca acestea nu sunt izolate in mod adecvat.
Verifica daca nu cumva aerul cald reuseste sa patrunda prin fisurile sau crapaturile din jurul tocului ferestrei. La usi, uita-te cu atentie daca sunt izolate corespunzator de jur-imprejur .

Aceasta problema va duce la pierderi de energie termica si iarna, dand senzatia de disconfort si marind consumul de energie electrica.


3 Lipeste pe geamuri folie de protectie solara


O alta metoda de a reduce caldura din locuinta ta este aceea de a lipi folii de protectie solara si termica pe geamuri. Filmul reduce patrunderea caldurii prin geam, datorita stratului de protectie care reflecta o parte din lumina soarelui si din caldura.

Foliile se aplica la interiorul geamurilor locuintelor si pot fi mai inchise sau mai deschisa la culoare. Ele blocheaza cu pana 99% din razele ultraviolete si protejeaza mobila, covoarele si parchetul, mentinandu-le ca noi pentru mai multa vreme. Foliile protectoare blocheaza cu pana la 60% patrunderea caldurii provocate de razele solare in casa ta dar in acelasi timp nu afecteaza prea mult luminozitatea incaperii.

Aceste dispozitive eficientizeaza sistemului de aer conditionat si reduc consumul de curent iar pe timp de iarna, asigura o mai buna pastrare a caldurii in interior. In plus, foliile solare reduc riscul de spargere a geamului si implicit de accidentare a persoanelor din apropiere.


4 Limiteaza folosirea aparatelor electrocasnice


Pentru mentinerea unei camere racoroase este foarte important sa limitezi consumul aparatelor existente aici. Televizorul, calculatorul si frigiderul sunt doar cateva dintre dispozitivele puternice care emana caldura in locuinta. Daca obisnuiesti sa deschizi televizorul si computerul in acelasi timp, incearca sa le folosesti pe rand sau sa reduci timpul de functionare al acestora, mai ales daca esti in mjlocul zilei. Seara poti sa le deschizi pe ambele, mizand pe faptul ca racoarea din timpul noptii va scadea temperatura din incaperi.


5 Fereste-ti obiectele electrice de soare


Razele solare puternice pot afecta buna functionare a obiectelor electrice si electrocasnice. Daca ai biroul langa geam, protejeaza monitorul computerului de soare. Nu uita nici de celelalte obiecte electrice din locuinta ta, expuse direct la caldura. Acest lucru este valabil si pentru televizor, boxe etc. Daca, de regula, iti lasi laptop-ul in masina, renunta la acest obicei in conditii de canicula. Razele directe ale soarelui pot chiar sa topeasca anumite componente si sa-ti distruga iremediabil computerul.


6 Incearca sa previi incendiile


Vara pot izbucni si incendii din cauza neglijentei si expunerii la soare a obiectelor electrice sau materialelor combustibile si inflamabile.

Daca stai la curte bine sa verifici daca exista astfel de substante in podul casei, in mansarda sau in alte anexe slab izolate, pentru a evita un incendiu puternic .

Totodata, este bine sa ai mereu la indemana un stingator de incendiu. Fii atent ca stingatorul sa fie in termenul de valabilitate. Daca termenul a expirat, il poti prelungi la o firma autorizata.

7 Mareste eficienta aerului conditionat


Ca sa racoresti camera intr-un timp record in conditii de temperatura extrema, poti sa folosesti concomitent cu aparatul de aer conditionat un ventilator electric. De asemenea, poti folosi un ventilator pentru a redirectiona aerul catre alte incaperi sau holul casei.

O solutie ar fi si sa instalezi o lustra cu ventilator. Materiale precum lemnul, nichelul si sticla constituie eticheta unui produs de calitate superioara si va oferi o armonie perfecta intre functionalitate si design. Daca ai o casa mobilata in stil rustic , o lustra-ventilator din lemn ar putea da o nota unica in ceea ce priveste amenajarea.


Sursa foto : bhgrealestate.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din amenajarea-casei

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului